提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
離線
級別: VIP會員
發帖: 2072
漁樂幣: 28677 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
60樓  發表於: 2008-12-30   
其實喜歡船磯的朋友, 可能會更加喜歡到東南亞船釣.
因為在這些釣點,基本上一放餌下去就會有魚, 只是大細問題.
釣大魚要講心得,放生細魚有美得.
海狗 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 15965
漁樂幣: 612002 元
貢獻值: 502 點
娛樂金幣: 500 元
61樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  58  樓  joaoao  於  2008-12-30 00:23  發表的 :
(一)喜歡船磯係絕對有自由嘅 亦冇人有權禁止你咁做架..但多數磯釣愛好者都或多或少受過船磯人士在你幾經努力將魚兒引來後卻突然被一隻船停在你面前排口打粉上魚而氣憤 所以一知道係船磯就咁大反應 爭相發表自已觀點同意見啫(小弟就不只一次受害啦 只能恨自己打粉遠投能力差 唔係實瞄準隻船打過去)...正如你在船磯時有漁船係你船边圍綱一樣 試問你又會唔會生氣呢?两種情况嘅我地大家都會講:俾條路行下得嗎?你亦可能話:最多咪轉位囉!但我地呢d磯佬講真機動能力又有幾多呢?轉第三次位就俾船家小小聲啦!!

(二)船磯破壞生態嘅能力大唔大過磯釣就唔敢包 但就多多小小都會影响到我地呢D入季上石死硬派磯佬嘅目標大魚靠岸覓食嘅慾望同習性 自私D講句丫!:你地釣幾多你叻.........但唔該行遠D 唔好係我面前搞船磯啦  呢樣野我地D磯佬就好識做啦   絕大多數釣友都唔會夾硬攝上有人作釣嘅釣位食人流尾啦  雖然個海係大家嘅  但總會有個先來後到吧 而船磯就好多時會破壞呢種不成文但又人人默認嘅釣魚方法同規則囉.......  

.......

貌哥.........你好有型呀....
choi輝 離線

發帖: 5597
漁樂幣: 117415024 元
62樓  發表於: 2008-12-30   

見血方休 離線

發帖: 4661
漁樂幣: 632351 元
貢獻值: 520 點
娛樂金幣: 600 元
63樓  發表於: 2008-12-30   
嘩嘩嘩!!!

原來咁精彩,各抒己見,我都來熱鬧吓先,

1去廟灣一定船磯

2鱲季過去,大熱天時,吞拿又未到會去黃芧兩烈船磯解解毒

3入季無得傾,一定上石釣!!!

講真,入季真係未試過船磯,亦奉勸大家,好似呢個月份,一個人上石獨自作釣,唔中尤自可,一中

真係著晒火,戈種腎上腺急升帶來嘅莫名興奮真係船磯比唔到你,所有嘢一手一腳仲起埋魚,就自己

最近幾唔如意,就算帶病在身,都會突然間自信心返晒來,誇張D講,真係能醫百病架

買不買由你,反正我是堅決罷買日貨!
海狗 離線

發帖: 15965
漁樂幣: 612002 元
貢獻值: 502 點
64樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  63  樓  見血方休  於  2008-12-30 01:33  發表的 :
嘩嘩嘩!!!

原來咁精彩,各抒己見,我都來熱鬧吓先,

1去廟灣一定船磯
.......

咁你都要有魚中先得架ma....就算俾你中到上到先講啦......
kyi 離線
級別: 熱心會員
發帖: 63
漁樂幣: 626 元
貢獻值: 500 點
65樓  發表於: 2008-12-30   

見血方休 離線

發帖: 4661
漁樂幣: 632351 元
貢獻值: 520 點
娛樂金幣: 600 元
66樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  64  樓  海狗  於  2008-12-30 01:35  發表的 :

咁你都要有魚中先得架ma....就算俾你中到上到先講啦......

你升咗級做大師果然係不同凡嚮咁喎,

我都好耐無同你出過海釣魚,

你有無自吹自擂講到咁勁我就唔知,

淨係知同你出過咁多次海,次次都係你睇住我D白鱲流晒口水

講多無謂,夠唔夠膽同我釣返場先?
[ 此帖被見血方休在2008-12-30 02:20重新編輯 ]

買不買由你,反正我是堅決罷買日貨!
高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
67樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  58  樓  joaoao  於  2008-12-30 00:23  發表的 :
(三)在看過釣友的回覆後 對於ymtchris 兄嘅氣量小弟在些表示敬意!!各釣友之言論亦沒鄙視ymtchris 兄的意思 文字只是為表達本人對船磯釣法嘅一種感受 亦希望ymtchris 兄將來能重回磯釣行列  一同感受石上上魚嘅樂趣!!
.......

貌兄的氣量也好比大海!就第三點已經可以重覆加分了!!!佩服佩服!!!
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
高比 離線

68樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  66  樓  見血方休  於  2008-12-30 02:14  發表的 :

你升咗級做大師果然係不同凡嚮咁喎,

我都好耐無同你出過海釣魚,

.......

係啱時間不如來返場群P....唔好成日吹吹哄以為講幾句就係大師..哈哈哈~~~輸左三五七支自己定啦
就三月份啦!私底下再斗一場啦笨,同場都可以架

高比 離線

69樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  25  樓  亞神  於  2008-12-29 20:57  發表的 :
我都有玩過船磯﹕
(一)八、九月廟灣船磯釣下紅尾冬博下大枱板;
(二)白滕頭木船磯釣下立博下大鱸魚;
(三)三灶慢艇船磯,因上磯水大淺船磯可過下黃腳穏;
以上活動又是否會比人鄙視呢?
.......

有些釣友甚至乎以食魚春為樂......不過以前我食成副過香煎章魚蛋...成大半斤重一副....罪過罪過...請勿鄙視我啊....年幼無知以為食雞蛋

wongchikit 離線
級別: 資深會員
發帖: 2750
漁樂幣: 14222 元
70樓  發表於: 2008-12-30   
磯釣好玩啲   
高比 離線

71樓  發表於: 2008-12-30   
其實,一些我認識的朋友當中,有的人有玩船磯,而有人鍾情上石獨釣,而小弟也喜歡獨釣,學血見先生所講,一係唔中,一中真係著晒火....箇中樂趣真係要試過先知,包保毒過毒品!!!!一世難忘!!!

在很多的釣友,朋友當中.磯釣佬係好難同船釣佬一齊揚帆的,我自己就不會,我上石,你拋好錨.我又話執位...這種情況有邊個資深釣友未試過?

正如好多師兄所講,船磯有沒有破壞生態的呢?答案是肯定的,而且嚴重性也很高
這樣說來,上石(包括自己)是不是上石釣魚就對生態沒有影響呢?不可能啊!
再而打餌,是否對海洋沒有影響?
我們看餌粉當中成份是什麼.一些黑心商家.利用工業染料作為補充劑去做餌粉以謀利益,這些工業的東西都放到海裡去.本來就不是海洋有的東西,要分解要用多少時間?從前得知把生麥之類未經處理的東西來打餌,於海裡石逢數年而不散.對海洋和生態是多麼的悲慘折磨!
今天,我地用的很多餌粉,都標榜為自然材料或有機物等易於分解的東西所合成.事實與否,我不得而知,但是最少.就是大話,也是巿場所需要的情況!就是連生產商都意識到巿場需要環保,共同保護海洋的需要!

很多師兄問心自己從來沒有船磯的經驗?可能真的有這樣的人,是先知先覺,還是也是後知後覺呢?
然而近年多磯釣人都反對船磯,但小弟自己就覺得無法去反對,也無能力去阻止任何一個玩船磯或船釣的釣魚人,因為大家的著眼點不一樣,而誰又有能力去阻止或說服玩船磯的釣友呢?磯釣人一起反對,那就人人都不船磯,不可能吧!!!!???我想沒有人能做到....講白了,反對有用嗎?道理大家都各自己的見解啦!只是看表面,人地唔講係船磯可以吹漲別人嗎?不如像貌兄所講,大家互相理解尊重,是有一天石上的人都跑到船上去?還是船上的看著石上的人攻魚爬上來?何不循循善誘且看正負,好過人人不能入耳!

如果一個船磯的釣友.有一天可以做到真的只是為了樂趣而釣魚.把任何大小,任何的魚獲都通通放生了,只為樂而不求魚.我想,又有任何一個像我這樣的上石老土怪可以敢反對嗎?.....

做好自己,釣就釣,要放就放!要食留一兩條就好!先由自己做起.....每天對著別人SAY NO阻止不了別人,大家不明白大家,只會增加仇視敵對
[ 此帖被高比在2008-12-30 03:24重新編輯 ]

PIERRE 離線
發帖: 1259
漁樂幣: 29640 元
72樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  12  樓  薄荷鰻  於  2008-12-29 19:19  發表的 :
我覺得上石會好玩過船磯,我好坦白,我有玩船磯,但係我更喜歡磯釣,船磯中魚機會大,體形一般也較大,但是沒什麼技術,只是一味向上頂,魚就死定了,還有打粉只有一個方向,不怕被什麼風面流,底流,咩咩流所影響,只釣一條主流,易好多.還有方便舒服很多,我見過幾個只玩船磯的朋友,出海只帶一個冰箱,一個竿袋四個人用....
  磯釣,講的是技術跟運氣,面對大量水面水底小魚,還要面對流,風,浪三個大因素, 面對大魚起魚更加困難,向上頂不單止,還要過石,避暗礁,左打右打八字先上到魚,最可怕的是....要拿一大堆東西上磯,不會有人每一次都跟人上石吧.,冰箱,餌袋,竿袋一堆一堆的東西,背上磯真不是一件易事,但是為什麼船磯有這麼多好處,我也視磯釣為最喜歡的呢,就是因為釣魚是一種競技活動,有困難才有樂趣,
    磯釣,還是船磯更會影響生態,到現在還未有一個正確的說法,所以呢...無論是船磯還是磯釣,只要想一下  
   地球只有一個

一大堆說話.............咁又係我都末見你釣過鱼...次次見你都係一大堆雜鱼仔
多你就Win大你就
PIERRE
高比 離線

73樓  發表於: 2008-12-30   
引用第  72  樓  PIERRE  於  2008-12-30 03:22  發表的 :

一大堆說話.............咁又係我都末見你釣過鱼...次次見你都係一大堆雜鱼仔
多你就Win大你就

嘩~~有咁既樹?鬼咩,你又唔過大家兩招,搞到我都就來跑上船.....最衰我又暈船,注定無得玩!
[ 此帖被高比在2008-12-30 04:11重新編輯 ]

bfd 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 486
漁樂幣: 44427 元
74樓  發表於: 2008-12-30   
大家釣魚開心咪得囉,人各有志,各有各釣,安全咪得囉.               
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交