提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
Honfer 離線
級別: 尊貴會員
發帖: 2220
漁樂幣: 1858158 元
貢獻值: 525 點
娛樂金幣: 500 元
75樓  發表於: 2006-12-18   
引用第58樓犬齒鮪2006-12-17 19:33發表的“”

对新手黎讲, 如果没人帮忙讲解, 或通过疑问帮他们找出问题, 他们真的是无从谈起问题,更不用说自己在钓场抛几下就可以发现问题. 我看过很多对假饵钓法一无所知既新手, 因为没人引导(身边缺乏会玩假饵的朋友指导), 进度真系好慢, 如果有一些有经验的人在旁指点, 情况就完全不同.

这个帖主要是试探尼度是否有对假饵钓好吾了解或者只是对假饵认识连基础都说不上的朋友. 让他们在观察这个帖的讨论中了解一些假饵的基础. 有问题当然希望他们发问. 系开尼个帖既主要目的. 纸上谈兵当然吾够,还要"临床试验"先可以证明一些理论, 但系没有纸上谈兵, 想要印证一些理论的机会就不存在了, 吾知你地认同与否?

講得好
其實我都係咁ge 意思,不過吾係好識表達,其實我ge 意思係想講學左d 基本野之後要多d 去實習。^^
快d 打毒針
狼來了 離線

發帖: 5361
漁樂幣: 1889921 元
貢獻值: 544 點
76樓  發表於: 2006-12-18   
引用第74樓Honfer2006-12-17 21:59發表的“”

有咩吾怕同你講.....呢到咁多人睇住....無為單單打打.講埋d 咩理論,好多時口舌戰就係各有各想法同埋捉字眼去借題發揮,我都明你咩意思....我都認同
無錯....有時係要他地自己親身體會好過真接講比他知.....而你都明我ge 意思係咩....大家無謂再
.......

講得好~~~~~.....
榮兄..我都睇唔過眼你咁樣對D新手..導盲於盲唔通就係釣魚的作風..只管自己釣得多.釣得叻..又有乜7用呀...你都係返去反醒下LA~~ 如果唔係你以後的回貼..魚樂網的人都會用""膚衍""的風格來回應你的~

gilsonli 離線
發帖: 433
漁樂幣: 1823425 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
77樓  發表於: 2006-12-18   
估不到... 今天上來回應好熱烈... 有心人士真多... 希望新手們可以從各師兄的對答...
看出一些基本要素... 如果在師兄對話中在技術層面有問題... 歡迎提問...
發問對大家的進步很重要...
犬齒鮪 離線

發帖: 28454
漁樂幣: 1269293 元
貢獻值: 351 點
78樓  發表於: 2006-12-18   
引用第69樓狼來了2006-12-17 22:54發表的“”

犬兄你也講得好有道理...
不過我發現了一個很矛盾的地方....用唔用PE或尼龍線..我覺得就係要視孚所釣的對象魚的強悍程度來選用..好似犬兄咁講..如果魚種SELECT為小BASS.但用上VIB和深潛的MINOW去拖..會不會用PE有點過份呢~??是不是為了得到魚兒就可以什麼也不管.是不是為了唔係只假餌死就要用上PE不可呢~??但選用了尼龍線..又缺失了PE的感度..真係有點懊惱..果然是魚興熊掌~~
.......

水哥,吾好忘记PE线都有好幼既磅数, 幼至两磅都有既. 而且现在PE线只是比尼龙线贵少少而已, 在使用寿命方面又比尼龙线长好多. PE线唯一的缺点是用是礁石和混凝土地区, 在这些钓场尼龙线会显得比PE耐磨, 而尼龙线在遇到木质障碍物时耐磨性又输给PE, 在水草区也是PE更胜一筹. 对我而言, PE用起来会比尼龙线划算得多, 因为你省的不是线而已, 还有你的假饵.

PE对导线环的伤害性, 在SIC导线环出现后已经被克服了. 其实尼龙线在沾到泥沙后一样会对导线环有所伤害, 所以如果怕导线环受伤割线, 还是选用SIC的导线环吧~~

菩提本非樹,明鏡亦非台,
本來無一物,何處惹塵埃?

http://scl1019.blogspot.com/
gilsonli 離線
79樓  發表於: 2006-12-18   
引用第37樓攻略王2006-12-17 01:21發表的“”

你係漁具店用肉眼睇係睇吾出佢所有特性架bo,又吾係人人識睇日文說明架bo,頂多只可以睇到顏色,長度,重量,對勾同圈夠吾夠堅,潛層,類形,和主要捕捉目標既乜野攻擊心態等,佢既內在特性你吾真正用過戈隻野又點會知?有d假餌浮力好強,潛水後很快會升起,有d會慢升,有吾升吾沉,有慢沉,有快沉,什至明明寫著係floating既竟然會沉,此外仲有假餌既擺覆強弱,頻率強弱,仲有拋投距離,食吾食風,成吾成風,還有假餌構造問題,會吾會偏向,d勾會吾會成日拖手仔等,仲有重心問題,拋投時會吾會成日在空中有不規則動作另假餌落水後自綁呢,有冇重心移動等等等.......呢d野吾玩過又點知?你不如索性問下有冇人用過邊隻假餌,對佢有乜評價仲好啦,又話集思廣益,又定到個泛圍咁窄

多謝 發言...^^ 及對我發貼的意見...
我會回去向犬兄檢討... 有冇再發研討貼的需要... 或由犬兄發貼...

其實在你的回應中已經表達很多新手的問題... 日文說明真是一個很大的障礙...
所以更加需要從lure外表開始... 對一隻未用過的lure 作出結論...
其實新手買一隻lure 必需用保兄提出的幾點開始...
"顏色,長度,重量,對勾同圈夠吾夠堅,潛層,類形,和主要捕捉目標既乜野攻擊心態等"
我相信很多新手都遇過一d 問題... 咩時候用咩色... 點解會出一點怪怪既花紋...
個鉤點解有d 係紅 係黑 係光面 係啞面... 有倒刺... 點解d鉤有毛... 有d3隻... 有d2隻... 有d得1隻...
重心轉移技術宜家其實都有幾種...

其實餘下的點都可以有根據... 例如本身重量... 舌板... ^^
當然如果對lure 結構特性基本認識都冇... 拖完都唔會有咩知道...

所以新手就要留意以上 lure 入去後反應 再 加上應用...

其實我開個post 係想試下大家會從那一個角度形容lure...
我完全沒有定泛圍... 果兩隻lure只是做一個例子...
有用過的發言... 有只從外觀的發言.. 真好...
簡簡單單 一隻minnow一隻vib... 已經令多位釣友發言... 我都已經做到應做的事...
gilsonli 離線
80樓  發表於: 2006-12-18   
引用第38樓攻略王2006-12-17 02:02發表的“”

我吾太贊成乜野假餌一定係淡水用乜野假餌一定係海水用囉,冇話淡水假餌吾可以釣海水魚,雖然制造商對假餌既設定係咁,但吾係係咁你就真係必定要咁呀?咁你只會成世係咁

多謝意見...

我只要想知道 他是不是用 crank 針對海水 使用...
希望分享用crank 的經驗...
我使用 問號... 就是提出疑問... 我自己太少機會用crank... 不太認識...
我就是不希望 成世係咁 ... 哈哈... 用心良苦...
gilsonli 離線
81樓  發表於: 2006-12-18   
引用第49樓攻略王2006-12-17 17:47發表的“”

如果有人問你既話你覺得晒nine氣,但人地會覺得係問錯人姐,你都識講係低質素冇智慧既問題啦,都知問既人去到邊,你呢d身為長輩大師兄既要詳細少少答佢冇難度,佢聽吾聽得明佢既事,但首先都要你講先可以聽,只係睇下各下有冇心,一個初學者要進步,收集多方面情報係重要既一環,而且一個初學者對假餌既認識未係咁深既話,問既問題自然欠深度,有待d大師兄體諒,曾幾何時我都問過好多對你地呢d大師兄來講係低質素+無智慧既問題,呵呵

我相信都好多人會咁問... 榮兄可能不是一個好老師...
希望保兄了解到新手困難 多點回應問題... 我們需要你的經驗...
我同意你的提問教學法... 回應學生時反回問問題... 引導學生思考... 加深記憶...
謝謝...^^
gilsonli 離線
82樓  發表於: 2006-12-18   
引用第54樓攻略王2006-12-17 18:37發表的“”
正所謂看十篇好文章都不及去一次釣魚,各位大師兄,告辭了

回想大家初初接觸lure angling...
可能一點文章都沒有... 用什麼釣具買什麼lure 都不知道...

文章是其中一種學習的方法...
書本上的文字... 都是從經驗轉化...
對新手而言... 各人的對話都充滿價值...
當你可以出動釣魚的時候... 可能很多初手仍然在門外看...
希望師兄釣魚後回來繼續指導新手...^^

我代新手致謝
gilsonli 離線
83樓  發表於: 2006-12-18   
引用第67樓28wish榮2006-12-17 22:12發表的“”

每個人的素質吾同,吾夠話你勸佢佢就即刻聽你講,我初初學拖假餌都有咁ge經驗,亦都因為咁走左好多寃枉路…

初學者我會建議佢睇下d相關的有用資料先,
佢吾知邊度有我會話佢知,亦會毫無保留咁將自己擁有的資料同佢分享,
.......

衰仔... 我知你好有心... 下次唔好用諧音啦...
呢度有 under18 既 釣友...
simonliang 離線
級別: VIP會員
發帖: 1387
漁樂幣: 273413 元
貢獻值: 36 點
84樓  發表於: 2006-12-18   
刚去上海出差,几日无上黎^^一上黎就发现师兄们的好贴~

上面果两只我都有,也讲两句:

1.米诺确实不好远投,但在我假饵盒里米诺最多。点解呢?原因系我玩淡水为主,发现大野响近岸位置。尼滴位置多障碍物,用软虫都挂何况系VIB!至于颜色方面我的见解系在吴同天气水色用吴同颜色。有人话颜色无鬼用,尼句话已经多次证明系一家之言。米诺对颜色更依赖,因为基本都在两米水以内。颜色泳姿泳层起决定性作用。

2.VIB我都好喜欢用,因为用它抛投比较准确。又可以远投同埋攻击水库等大水域的钓点,但拖到近岸就要那那林收番黎(费是送比地球先生)。VIB尼只比较合我经验,因为要攻击深水位。反光好紧要。但我吴钟意高噪音型VIB,响水面都听到好嘈!吴知条鱼顶吴顶得顺噪音污染^^(讲笑,主要系我喜欢静鸡打猎)
gilsonli 離線
85樓  發表於: 2006-12-18   
引用第71樓小小強2006-12-18 00:56發表的“”

亞保講得好....就係你呢句,將領從不紙上談兵今晚比你中到條鱸魚...好野

如果大家小時候不是從課本學到基本知識... 何來大家今日在社會的成就...

大家外出捕食後... 記得回來看看巢中的小鳥...
gilsonli 離線
86樓  發表於: 2006-12-18   
引用第74樓Honfer2006-12-18 01:59發表的“”

有咩吾怕同你講.....呢到咁多人睇住....無為單單打打.講埋d 咩理論,好多時口舌戰就係各有各想法同埋捉字眼去借題發揮,我都明你咩意思....我都認同
無錯....有時係要他地自己親身體會好過真接講比他知.....而你都明我ge 意思係咩....大家無謂再
.......

多謝你對大家的提醒...
各人表達都有各自風格...
重要是留意語氣態度... 尊重別人...

希望大人有大量...
看到有釣友出言冇禮... 請不要掛上心... 共建和諧討論區...
我代榮said 句 sorry...

希望大家發言不再單單打打... 嚇怕新手發言的... 希望可以從此處宣揚... ^^
謝謝
dacky 離線

發帖: 10762
漁樂幣: 2181445 元
貢獻值: 123 點
娛樂金幣: 100 元
87樓  發表於: 2006-12-18   
引用第86樓gilsonli2006-12-18 12:32發表的“”

多謝你對大家的提醒...
各人表達都有各自風格...
重要是留意語氣態度... 尊重別人...
.......

g 兄你ge用意係好 , 但係事出不是你的口 , 你何必要為你的 fd say sor...呢?
就算真的要say sor...都是你的fd say , 而不是你say.....希望你明白le一點
一人行一步, 地球低兩度!!
狼來了 離線

發帖: 5361
漁樂幣: 1889921 元
貢獻值: 544 點
88樓  發表於: 2006-12-18   
引用第78樓犬齒鮪2006-12-18 05:34發表的“”

水哥,吾好忘记PE线都有好幼既磅数, 幼至两磅都有既. 而且现在PE线只是比尼龙线贵少少而已, 在使用寿命方面又比尼龙线长好多. PE线唯一的缺点是用是礁石和混凝土地区, 在这些钓场尼龙线会显得比PE耐磨, 而尼龙线在遇到木质障碍物时耐磨性又输给PE, 在水草区也是PE更胜一筹. 对我而言, PE用起来会比尼龙线划算得多, 因为你省的不是线而已, 还有你的假饵.

PE对导线环的伤害性, 在SIC导线环出现后已经被克服了. 其实尼龙线在沾到泥沙后一样会对导线环有所伤害, 所以如果怕导线环受伤割线, 还是选用SIC的导线环吧~~

明白...多謝解答..^^~更為清楚了~~雖然對PE的傷害性和使用性我都明白少許..不過得到犬兄的解答..更為清楚~~^^~THX~

gilsonli 離線
89樓  發表於: 2006-12-18   
引用第87樓dacky2006-12-18 13:07發表的“”

g 兄你ge用意係好 , 但係事出不是你的口 , 你何必要為你的 fd say sor...呢?
就算真的要say sor...都是你的fd say , 而不是你say.....希望你明白le一點

雖然我不太認識他... 不過四兄之內皆兄弟...
如果可以代他說一句 sorry... 可以令大家和目... 何樂而不為...^^

p.s. 我睇了你的post... 好強既 shore game result...
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交