查看完整版本: [-- 假餌釣法研討 ~ 1. 認識你手上的假餌 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 假餌釣法研討 ~ 1. 認識你手上的假餌 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 8 total )

gilsonli 2006-12-15 21:55

假餌釣法研討 ~ 1. 認識你手上的假餌

小弟剛成為版主... 希望可以為假餌版出少少力... 履行一個版主的責任...
犬兄和我會一步一步 帶領釣友們齊齊認識這種釣法... 齊齊討論...

這是一個小遊戲... 我是跟鄭大哥學的... 希望大家有所得著...
假餌釣法入門其中之一是要學懂選餌... 我相信其他釣法一樣... 就是針對魚種...
假餌本身是沒有所謂無敵或萬用...^^ 選對才會爆釣...

以下是兩隻假餌 一隻是minnow... 一隻是vibra
試試以你買假餌時的心態... 形容一下... 你為何會買它呢...?
試試形容圖中的假餌... 各方面都可以... 看看大家對假餌功能上的程度...
圖中的假餌雖然看似普通... 其特性上有很大的差別...

這個遊戲可以練練掌握與運用你的假餌

希望多多支持... 令新手認識更多... 如果你買了假餌又不懂它...
可以試試貼上來... 大家齊齊討論... 令你放在雪櫃內的假餌重新...

黑鯛之天敵 2006-12-15 22:12

28wish榮 2006-12-15 22:38
哈...
呢兩隻野我都有.
你問我點解買?價錢合理咪買囉,甚至不擇手段大量入貨!!件野買黎點用返到屋企坐低慢慢諗都未遲,實有機會用得着o既...

vibra....
覺得比較容易控制深度,同埋攻碼頭樁容易d,仲有震動既動作感覺上比較可以吸引到魚。

小小強 2006-12-15 23:06
小弟係新手一名,真的要洗耳聽教

狼來了 2006-12-16 00:29
引用第3樓2006-12-15 18:58發表的“”
vibra....
覺得比較容易控制深度,同埋攻碼頭樁容易d,仲有震動既動作感覺上比較可以吸引到魚。

如果話VIBRA比較容易控制深度..我本人就唔係太認同這一講法LA~...
因為現在的VIBRA產品當中..絕大多數都是SINKING的...也有少數是FLOATING的..
就以大多數的來作為這一個討論的標準LA~....一只VIBRA是SINKING的...在釣點中有時往往也是無法的去得知深度..釣點的深度往往是釣者的經驗探知得來的...至於控制VIB在水中的深度這一個問題..我不同的觀點就在於...由於VIB一沉就是到底的..經釣者操控後泳層會有所改變這一點是認同的..不過要控制VIBRA在一穩定的深度中卻不是一件客易的事.要有一定的經驗才能達到這一程度的....至於VIBRA攻擊的釣點我本人卻同意樓上的..不過經驗告訴還有點兒要補充的: (在水庫.和 管理場上..VIBRA可以說是比另種類的假餌威力來得強一些)..

至於說動作方面..在VIBRA和MINOW中說VIBRA震動的動作比較集魚就有所保留..因為要決定於魚種..水域..和魚兒活性高低...和魚種常停留的水層這幾點上~~

這是我的經驗之談..歡迎交流也歡迎拍磚~~謝謝~

bass 2006-12-16 00:54

青頭 2006-12-16 01:36
水哥講得好~~~~~

wah 2006-12-16 01:42
價平~靚仔....就係gum ...

蛇屍鰻 2006-12-16 02:02

Honfer 2006-12-16 02:22
帶領釣友們齊齊認識這種釣法

好似好西利咁wo.....釣友們好好珍惜le

犬齒鮪 2006-12-16 08:40
好多初学玩假饵的钓鱼人其实都不了解自己买的假饵有什么功能, 认为抛下水,收线识游就得了.这样玩下去是不会有什么进步的. 这个帖主要是让新手从基础上重新出发, 也希望老手们给予提点或温故知新,意义在此.

雞脾 2006-12-16 12:14
引用第11樓犬齒鮪2006-12-16 08:40發表的“”
好多初学玩假饵的钓鱼人其实都不了解自己买的假饵有什么功能, 认为抛下水,收线识游就得了.这样玩下去是不会有什么进步的. 这个帖主要是让新手从基础上重新出发, 也希望老手们给予提点或温故知新,意义在此.

呢個係我一個好大既問題……
俾犬兄一語道破……
我成日都唔知應該加d 咩&點樣加動作俾隻假餌先岩

gilsonli 2006-12-16 12:19
引用第12樓雞脾2006-12-16 12:14發表的“”

呢個係我一個好大既問題……
俾犬兄一語道破……
.......

咁不如你先形容呢兩隻lure... 你覺得什麼時候適合...?
大家俾點意見

gilsonli 2006-12-16 12:21
引用第10樓Honfer2006-12-16 02:22發表的“”
帶領釣友們齊齊認識這種釣法

好似好西利咁wo.....釣友們好好珍惜le

希望honfer 俾d 意見... 集思廣益

犬齒鮪 2006-12-16 12:22
其实这个帖的主题是:
<<以下是兩隻假餌 一隻是minnow... 一隻是vibra
試試以你買假餌時的心態... 形容一下... 你為何會買它呢...? >>

看看你们的回复的看法, 如果有不足之处我们再加以补充或提点你们(新手), 其他老手希望也能一起分享和主题有关的心得. 是我们开这个帖的目的啊~~

gilsonli 2006-12-16 12:25
引用第2樓28wish榮2006-12-15 22:38發表的“”
哈...
呢兩隻野我都有.
你問我點解買?價錢合理咪買囉,甚至不擇手段大量入貨!!件野買黎點用返到屋企坐低慢慢諗都未遲,實有機會用得着o既...

榮哥... 歡迎... ^^
你都提出了一個好重點是 "價錢"... 買釣具要 盡力而為...
又不是貴就一定可以爆釣... 又不是5蚊隻就一定打龜...

不如你又發表一下... 你對 圖中 你 lure 感覺...

gilsonli 2006-12-16 12:28
引用第3樓2006-12-15 22:58發表的“”
vibra....

熙...^^
你選擇vibra 會以什麼條件呢

gilsonli 2006-12-16 12:29
引用第6樓bass2006-12-16 00:54發表的“”

bass 你有什麼意見呀... ?
你對圖中的lure有多少理解

gilsonli 2006-12-16 12:36
引用第8樓wah2006-12-16 01:42發表的“”
價平~靚仔....就係gum ...

wah...^^
平真是很重要... 會出血的...
除此之外... 你試試認識圖中的假餌... 試試形容其特性

gilsonli 2006-12-16 12:48
引用第5樓狼來了2006-12-16 00:29發表的“”

如果話VIBRA比較容易控制深度..我本人就唔係太認同這一講法LA~...
因為現在的VIBRA產品當中..絕大多數都是SINKING的...也有少數是FLOATING的..
就以大多數的來作為這一個討論的標準LA~....一只VIBRA是SINKING的...在釣點中有時往往也是無法的去得知深度..釣點的深度往往是釣者的經驗探知得來的...至於控制VIB在水中的深度這一個問題..我不同的觀點就在於...由於VIB一沉就是到底的..經釣者操控後泳層會有所改變這一點是認同的..不過要控制VIBRA在一穩定的深度中卻不是一件客易的事.要有一定的經驗才能達到這一程度的....至於VIBRA攻擊的釣點我本人卻同意樓上的..不過經驗告訴還有點兒要補充的: (在水庫.和 管理場上..VIBRA可以說是比另種類的假餌威力來得強一些)..
.......

水哥...^^
我是不太懂用vibra 的... 嘻嘻...
不過vibra 是一種測試魚魚在什麼泳層的好工具... 保守深度它一定沒有minnow那麼好...
minnow本身都已經設計float/sink/suspend... 你要它在上層游就沒有問題... 你要它下沉...
可能要等好耐...^^ 就算有quick sink設計.... vibra都較快沉到釣棚開始攻擊...
不過vibra身材較短... 好易鯨吞... 記得是用較好的子線...^^
釣場魚魚多停在池中心底部... 用vibra遠投快沉... 效果真的不錯...^^

水哥試試形容圖中假餌的特性...

slim_alan 2006-12-16 14:35
1.買假餌的心態:
              (1)沒有這個假餌(同永遠少一件衣服的意思一樣)
              (2)新品上市或是特殊品牌收集
              (3)上次使用掛底但是經常用這隻lure中魚,具有破龜的信仰作用
              (4)失手買錯

2.關於minnow :如果是F(不拖回會自動浮到水面)感覺適合晨昏,魚類近岸掠食的好時機,針對表層作搜索目標魚
                的蹤跡掛底率相對來說較低一些;或是混入小魚群周圍魚目混珠!!
                  如果為S(沉水型不拖動可能會緩緩下沉,也有些是沉到一定的水深就會停住了不再沉下),明顯
                較為針對底層一點的泳層作搜索的動作,會有可能在下層過程中就被咬走了~LUCKY^_^
  3.關於 VIB(有人稱為顫泳型): 途中感覺為較長型一些的VIB,不知道LURE裡頭的珠子是哪一類型的,不同類型的
                            珠子分佈會有不同的聲響,當然珠子的材質不同大小不同又有不同效果的呈現,購買的時候不
                            彷搖搖看大概是哪種類型的,是不是你想要買的那種類型再下手;一般都是算秒數來猜大概的
                          水深,例如先在淺一點安全點的地方試試看大約幾秒可以沉到底,再試試看較深的目標區大約
                          是幾秒沉底,再試試看面前跟目標區之間的深度....醬子大約可以知道由你站的地方到你可以
                          攻擊(拋投)到的範圍之間的大約水底坡度,當然障礙物多的地方就得小心一點了,畢竟是花錢
                          購買的啦!!

補充一點點:遠距離拋投時以這兩種假餌的差異,米諾會稍微近一些且受風的影響較明顯.既使有號稱重心轉移設計的輔助,感覺遠拋時還是沒有VIB來的好拋投,尤其是用橫攪來說差別會明顯一點,要試飛到一半出現不順......那就有米粉食囉唔該....齋粉一碟走青同埋凍檸茶一杯

以上一點點簡單的心得&感覺 ~~~~不對之處請不要客氣的補充與指教

犬齒鮪 2006-12-16 15:33
SLIM兄多谢你的分享.

我说一点我对MINNOW和VIB的看法

MINNOW-- 有时某些鱼类, 不咬别种假饵,就是喜欢鰷鱼型(MINNOW)的假饵. 像在我这里的孔雀鲈就是这个样子,不喜欢VIB和CRANKBAIT. 而且大部分的饵鱼, 体形都比较像鰷鱼, 所以MINNOW是假饵盒中不可不备的.

悬浮性的MINNOW,基本上不必等它慢慢沉到一个深度停止才操作. 而且SUSPEND MINNOW最大的好处是让它自己能够在水底障碍物上面操作, 看MINNOW的潜板可以潜到几深而定. 很多掠食者都有喜欢躲在水底障碍物里面,伺机攻击游过障碍物上方猎物的习性. 例如在水库的水草区, 很多鱼喜欢躲在水草中突击, 水草在水底大多数都长到一个高度而已, 选择可以潜到在这个高度之上 SUSPEND MINNOW, 就可以让MINNOW一直保持在这个深度操作, 因为MINNOW不会继续下沉, 所以可以慢慢搜索. 如果使用浮性MINNOW就会上浮, 选择沉性MINNOW又会下沉钩到水草, 两者都不可以慢慢操作.

VIB的作用是可以用在搜索水底结构的, 尤其是图片中那种长身的VIB, 可以很有效地避免卡钓(挂底). 一些鱼类是很喜欢埋伏在水底障碍物的, 如果假饵不去到障碍物它都不咬, 这个时候,可以在贴近水底慢速操作的VIB就很有用. 举一个例子, 水库的生鱼在平时是躲在岸边草堆的, 可是旱季水位退出草堆的时候它们就被逼迁移到深水处去, 它们会选择水底有障碍物或结构的地点躲藏和埋伏, 这类VIB就可以对付他们了.

VIB大部分都可以快速下沉, 如果是船钓, 鱼型假饵中,只有VIB是可以直接进攻垂直钓点的. 其他有潜板的假饵都很难做到这一点. VIB可以垂直沉到深处然后维持在小范围内呈现颤游效果, 除了胡须佬(SPINNERBAIT), 螺旋胡须佬(BUZZBAIT), 软胶假饵(SOFTPLASTIC LURE)和旋转型假饵(SPINNER),其他假饵都很难做到.

这之是这两种假饵的其中一些功能, 还有其他的呢?~~等你们挖出来一起分享了~~

slim_alan 2006-12-16 16:00
犬兄說了幾個重點:對象魚的習性 、特定標點餌的的選擇 、特殊的功能!!但是vib的特殊功能:可以直接攻擊深場,也剛剛好是他的弱點....無法久留固定的區域及泳層(除非設定為最底部)!!這也是他好玩之處所在,可能第一次拋沒魚咬第二次也沒咬....第三次同樣的收回路線&手法卻一口咬去囉!!
  學習學習

犬齒鮪 2006-12-16 16:25
SLIM兄, VIB也可以久留固定的區域及泳層的~^^ SUSPEND VIB ( 悬浮颤游型假饵 )就可以做到这一点了~

我试过几次使用SINKING VIB船钓, 在垂直钓点被大鱼攻击, 也许一些时候大鱼跟随假饵来到船底, 躲在船底伺机攻击也不一定. 如果是用CRANKBAIT和MINNOW, 恐怕就错失被攻击的机会了.

細路仔 2006-12-16 16:25
我急用米買~

slim_alan 2006-12-16 16:34
SUSPEND VIB ( 悬浮颤游型假饵 )很像不太好購得>_<
sorry.....船釣的經驗確實沒有太多(屈指可數)...若是岸釣的話會習慣(minnow or crank)拖到岸邊稍微放慢速度讓大魚感覺"餌"已無路可逃了...然後就不客氣囉!!

犬齒鮪 2006-12-16 16:49
卡卡卡~~COTTON CORDELL的SUPER SPOT VIB就有一款是SUSPEND的, 不过比较难找到.

wah 2006-12-16 16:54
離水較高的地方我會用crank

犬齒鮪 2006-12-16 16:58
引用第28樓wah2006-12-16 16:54發表的“”

WAH仔离题了~~我们在讨论MINNOW和VIBRATION假饵啊~~
站高的地方, 深潜型的MINNOW也是可以用的~~

狼來了 2006-12-16 18:01
SILM兄和犬兄的講解說得真好...同意~~^^~

犬齒鮪 2006-12-16 18:20
引用第25樓細路仔2006-12-16 16:25發表的“”
我急用米買~

细路仔, 你买假饵既时候有没有想过那个假饵的功能?? 还是只是听人讲好用就买?

狼來了 2006-12-16 21:26
無錯LA~...起碼最少都應該知道只假餌的基本用途和釣什麼對象魚為主的啦~~~^^~

gilsonli 2006-12-16 22:44
引用第28樓wah2006-12-16 16:54發表的“”

討論也可以...^^
crank 好像是淡水的?

gilsonli 2006-12-16 22:46
其實 它們 的顏色 也值得 討論... 適用 在什麼環境呢...?

gilsonli 2006-12-16 22:50
引用第25樓細路仔2006-12-16 16:25發表的“”
我急用米買~

細路仔... ^^
急用一定要買啦...
之前你說過鱸鱸只追不咬...
可能就是選餌的問題... 釣具通常都有多少指引...
不過如果你懂得分別 和 了解lure 本身 特性...
我相信明天你只向店員問xxx有貨嗎...?

看到圖中的lure... 你認為在什麼場合使用...
我又剛剛見你在灣仔玩...

雞脾 2006-12-16 23:00
圖中的vib 適用在水清,日水的時候,minnow適用在水濁,夜水??
(just 估,估錯唔好笑o~ )

Ar保 2006-12-17 01:21
引用第0樓gilsonli2006-12-15 21:55發表的“假餌釣法研討 ~ 1. 認識你手上的假餌”
小弟剛成為版主... 希望可以為假餌版出少少力... 履行一個版主的責任...
犬兄和我會一步一步 帶領釣友們齊齊認識這種釣法... 齊齊討論...

這是一個小遊戲... 我是跟鄭大哥學的... 希望大家有所得著...
假餌釣法入門其中之一是要學懂選餌... 我相信其他釣法一樣... 就是針對魚種...
.......

你係漁具店用肉眼睇係睇吾出佢所有特性架bo,又吾係人人識睇日文說明架bo,頂多只可以睇到顏色,長度,重量,對勾同圈夠吾夠堅,潛層,類形,和主要捕捉目標既乜野攻擊心態等,佢既內在特性你吾真正用過戈隻野又點會知?有d假餌浮力好強,潛水後很快會升起,有d會慢升,有吾升吾沉,有慢沉,有快沉,什至明明寫著係floating既竟然會沉,此外仲有假餌既擺覆強弱,頻率強弱,仲有拋投距離,食吾食風,成吾成風,還有假餌構造問題,會吾會偏向,d勾會吾會成日拖手仔等,仲有重心問題,拋投時會吾會成日在空中有不規則動作另假餌落水後自綁呢,有冇重心移動等等等.......呢d野吾玩過又點知?你不如索性問下有冇人用過邊隻假餌,對佢有乜評價仲好啦,又話集思廣益,又定到個泛圍咁窄

Ar保 2006-12-17 02:02
引用第33樓gilsonli2006-12-16 22:44發表的“”

討論也可以...^^
crank 好像是淡水的?

我吾太贊成乜野假餌一定係淡水用乜野假餌一定係海水用囉,冇話淡水假餌吾可以釣海水魚,雖然制造商對假餌既設定係咁,但吾係係咁你就真係必定要咁呀?咁你只會成世係咁

1魚 2006-12-17 02:33
嘩~所有假餌精英傾巢而出~詳盡~好帖!!

28wish榮 2006-12-17 02:43
引用第37樓攻略王2006-12-17 01:21發表的“”

你係漁具店用肉眼睇係睇吾出佢所有特性架bo,又吾係人人識睇日文說明架bo,頂多只可以睇到顏色,長度,重量,對勾同圈夠吾夠堅,潛層,類形,和主要捕捉目標既乜野攻擊心態等,佢既內在特性你吾真正用過戈隻野又點會知?有d假餌浮力好強,潛水後很快會升起,有d會慢升,有吾升吾沉,有慢沉,有快沉,什至明明寫著係floating既竟然會沉,此外仲有假餌既擺覆強弱,頻率強弱,仲有拋投距離,食吾食風,成吾成風,還有假餌構造問題,會吾會偏向,d勾會吾會成日拖手仔等,仲有重心問題,拋投時會吾會成日在空中有不規則動作另假餌落水後自綁呢,有冇重心移動等等等.......呢d野吾玩過又點知?你不如索性問下有冇人用過邊隻假餌,對佢有乜評價仲好啦,又話集思廣益,又定到個泛圍咁窄

點樣用一隻假餌同點解要買一隻假餌無必然的關係,樓主發帖的重點系希望初學者吾好人云亦云見人用果隻假餌中魚就仆到去買..
不過師兄你講得o岩,即使包裝上有寫介紹亦吾系咁多人睇得明,因為大部分系日文亦有英文,呢種野無計,要靠自我增值,吾識日文或英文根本系釣技進步的一種障礙!!
如果有人問我邊隻邊隻假餌好吾好用,我會亂咁答膚衍下佢算...點解?因為呢d問題簡直低質素,無智慧的問題,答黎都晒9氣!!

28wish榮 2006-12-17 03:05
要判斷一個釣手系吾系尚停留起初學者的階段,取決於 佢用咩心態去釣魚,系盲目亂投亂收定系用match the hatch的方式作釣,而不是取決於佢擁有幾多裝備!!

光頭死神 2006-12-17 09:31
買個時既心態 ...... 如果以我自己既買野方式 , 就係見到鍾意既,靚既就買 , 呢樣係最簡單直接既 ^^ 當然呢 d 只係個人喜好問題 la , 但撇除呢個因素之後 , 我揀假餌既第一個條件 , 就係首先因應自己經常去或者將會去既釣場情況而作出選擇 , 究竟係淺場定淺場 , 濁水定清水 , 須要重點攻擊定係表層搜索 , 或者主攻某一泳層 , 目標魚係咩魚種 , 習慣食 d 乜野等先決條件而去選擇我應該準備 d 咩假餌去作釣 , 就例如明知我將會去一個淺場釣鱸魚 , 而釣場還境係大面積而且魚體分佈得比較廣 , 水色比較混濁 , 咁我就會選擇用淺層 minnow 或者 sinking minnow 去施釣 ; 而當釣場係一個碼頭 , 或者係一 d 魚體分佈比較局部性 , 須要作出重點搜刮既釣場 , 咁就會選擇 vib ;   當然還存在著好多唔同既釣場情況 , 但思路上都會以釣場同目標魚習性而作出選擇 , 考慮完呢兩點因素 , 就到從釣友口中打探釣場既實際情況 ( 暫不討論呢個問題 ) , 綜合呢幾點 , 就可以比較容易係云云假餌中尋找適合既假餌選購

到形容圖中戈兩隻假餌 ... 我自己就只用過owner 戈隻minnow , bassday戈隻就未用過 , 咁就先講講我對呢隻owner 既80s slow sinking minnow 既睇法 ; (未買個時)第一眼見到隻假餌個時 , 從體形上既設定來講 , 首先佢唔會係一隻 fast move lure , then 由於佢既壓水板偏前而闊亦較長,但兩邊平行 , 而且綁線位係壓水板既尾方 , 從動作上黎睇 , 擺幅唔會大唔會大幅度左右轉 , 擺動支點比較前 , 潛行深度會係1 ~2米 , 係第一眼去判斷隻假餌後得出既結果係佢將會比較適合慢拖或者 stop & go 既手法 ; 到買左之後實際測試 , 雖然說明戈度只係寫 sinking , 但實質上佢係 slow sinking , 再以唔同速度去拖動 , 發覺慢至中速既勻速收線會有比較好既效果 , 而添加動作後, 突然抽搐或者 慢速stop & go 亦有唔錯既表現 , 但潛行深度屬面至中上層 , 釣場近岸有2米左右或以上會比較適合 , 一米左右既淺場就唔係太過合適 , 但釣座離水高就無所謂 ; 總括我自己對呢隻假餌既心得同評價, 我會比較喜歡用佢係一 d 魚群活性比較高 , 餌魚唔係特別多既情況 , 以及魚群活性比較低 , 而釣場深度又有 2 米或以上 , 須要以慢動作去吸引捕獵者攻擊既情況下 ~~

而 bassday 呢隻 vib , 由於我暫時未有太大興趣買佢 ( 好唔好用就用完先講 , 呢樣係須要配合自己既操竿手法去配合 , 各人有各人既唔同觀點同喜好 , 暫時唔講住 ) , 所以都係講第一印象係點就算 ; 呢款比較長身既 vib , 背部比較尖 , 而整個腹部都相對背部閣4倍左右 , 感覺上佢係一款擺幅唔係特別大(左右擺) , 但震動頻率比較高 , 而且靜音既 vib , 綁線位係腹部重點重量佈局位置既正上方 , 拖動時向下既傾角約40度前後 , 而且身形比較長 , 略有別於普遍 vib 既肥短嘈既特點 , 下潛速度唔會好快 , 但升水速度會比較快 , 拖動時釣者唔會覺得太辛苦 , 因為背比較尖唔會特別阻水 ; 呢 d 都係我對佢既第一印象 , 不過唔知o岩唔o岩 ~

暫時講住咁多先....因為要出街 ....

犬齒鮪 2006-12-17 10:18
光头,你真系针对主题解释得好好~~加分!

光頭死神 2006-12-17 14:45
犬兄~~ 你快 d 講下你既心得好喎 ~ ^^

狼來了 2006-12-17 14:52
你終於都浦頭la~^^~

犬齒鮪 2006-12-17 15:11
引用第44樓光頭死神2006-12-17 14:45發表的“”
犬兄~~ 你快 d 講下你既心得好喎 ~ ^^

我所想的都同你地一样. 我买假饵都系考虑实用性, 如果吾用得或者吾适合, 几靓我都吾买. 因为好多假饵系得个靓或者特别,但系吾适用都没用. 例如一些日本假饵做得好精细, 可是遇上多曼就不堪一击,吾耐咬. BALSA木既RAPALA SHAD RAP都系,虽然效果很好, 可是1公斤既水马骝已有本事咬爆巨. 我都系针对对象鱼习性/力量和钓场结构来选购假饵.

例如浅潜型的MINNOW, 在我这里是钓金老虎最有效既一种, 可是钓多曼同水马骝效果就比较差. 金老虎既颚部力量没那么强, 所以任何假饵都不怕比巨咬烂/爆.

还有一点就是假饵既颜色, 有些鱼类会对假饵既颜色有所偏爱, 如果要针对这类鱼, 购买假饵时就只有特定的选择而已. 如果没有这类颜色偏爱的对象鱼, 就要看水色天气来决定假饵既颜色. 一般是水浊用黑色或其他深色的(用反光色最无效, 除非天很晴) ; 水干净但是颜色深就用深色或荧光系色泽; 水色干净一般则什么色都可以用, 不过如果鱼儿警戒心强就用自然系色泽比较好.

VIB方面我没东西补充了~

狼來了 2006-12-17 15:43
我買假餌的時候都是跟光頭一樣..首先取決於先己喜不喜歡和只lure靚唔靚~加上我最和光頭相同的就是..
大家都是狂熱的採購商..往往買都停唔到手..所以我和光頭也是澳門最窮的一員之一1~^^~

VIB方面因為本人這一段時間用得比較多..等小弟補充一下LA~...
這一只BASSDAY RANGE VIB~.表面觀察長身.BODY也較為單薄..看上去已經不是嘈音型的那一款..自重15g..
加上設計方面的技術..可以說在拋投方面做得比較出色 ..風阻超低. .適合longcast大范圍搜索魚魚....

在特性上..很同意光頭和犬兄的說法..身長的設計有利於在水下做出障礙物迴避的功能..單薄的body使其本身的震幅減少.只是左右高頻微顫..而且更因為body單薄的這一個設計..回收這只vib時不會太費力氣.因為其阻水功能低..就是因為沒有了嘈音和大幅度的震動這兩個功能.所以這款的vib作出了閃亮或水下奪目的色彩作為補救~.

另外有一點補充的就是大家在使用vib作longcast的時候..請盡量使用低延伸性的主線或信號傳遞比較快或比較敏感的主線..因為往往在longcast的過程中..飛出去的主線的虛線太多或vib的自重較大時..在回收速度和vib的重量不配合時.常會造成虛線過多..抓不準想要的泳層..因虛線過多而魚咬時信號傳遞慢這幾種常見的情況~

小弟之愚見...請各位指點~~^^~謝謝

wah 2006-12-17 17:39
買時會用自己有限的理解能力...睇佢係 s or f or etc ....

到用就用ng同的手法試佢動作

Ar保 2006-12-17 17:47
引用第40樓28wish榮2006-12-17 02:43發表的“”

點樣用一隻假餌同點解要買一隻假餌無必然的關係,樓主發帖的重點系希望初學者吾好人云亦云見人用果隻假餌中魚就仆到去買..
不過師兄你講得o岩,即使包裝上有寫介紹亦吾系咁多人睇得明,因為大部分系日文亦有英文,呢種野無計,要靠自我增值,吾識日文或英文根本系釣技進步的一種障礙!!
如果有人問我邊隻邊隻假餌好吾好用,我會亂咁答膚衍下佢算...點解?因為呢d問題簡直低質素,無智慧的問題,答黎都晒9氣!!

如果有人問你既話你覺得晒nine氣,但人地會覺得係問錯人姐,你都識講係低質素冇智慧既問題啦,都知問既人去到邊,你呢d身為長輩大師兄既要詳細少少答佢冇難度,佢聽吾聽得明佢既事,但首先都要你講先可以聽,只係睇下各下有冇心,一個初學者要進步,收集多方面情報係重要既一環,而且一個初學者對假餌既認識未係咁深既話,問既問題自然欠深度,有待d大師兄體諒,曾幾何時我都問過好多對你地呢d大師兄來講係低質素+無智慧既問題,呵呵

查看完整版本: [-- 假餌釣法研討 ~ 1. 認識你手上的假餌 --] [-- top --]