查看完整版本: [-- 踢圈釣魚法 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 踢圈釣魚法 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

吉村 2005-06-20 21:55

踢圈釣魚法

台灣有d玩路亞o既人,在夏天時o既一種路亞玩法,先用大車輪內呔打氣...如圖,然後人坐在魚網上面,腳穿蛙鞋來踢水,當然係要輕輕的踼啦,咁樣黎玩路亞都係幾好玩架!

光頭死神 2005-06-21 01:13
e ~!! 肉酸版既 U BOAT 喎~ !!

Ar保 2005-06-21 11:14
下面是引用光頭死神于2005-06-21 01:13发表的:
e ~!! 肉酸版既 U BOAT 喎~ !!

哈﹐你講得岩﹐不過買個靚仔板既都吾平﹐落到水又係咁既樣﹐間中玩下都不失為一個經濟既方法

1魚 2005-06-21 11:25
呢個方法在海邊釣手絲都幾過癮喎!

jackie 2005-06-21 14:17
咁都比你唸到...佩服佩服~~~

1魚 2005-06-21 14:25
以前有睇過一些電視介紹過台灣的澎湖,在夏天有人用超大型的發泡膠,挖成類似上圖的船型,在海上釣當地的小石班,那些人是職業釣手

Ar保 2005-06-21 14:29
乜職業釣手要攪到咁......窮呀﹗﹗﹗

1魚 2005-06-21 14:40
哥d係當地亞伯冇事做,一日賺少少錢都唔錯~可能背後係億萬富翁都唔奇架...
記得我以前有一次在海邊釣魚,旁邊有個人用好簡陋的釣具,一身窮人裝備,當時釣場只有我同他兩個人,而釣場只有我唯一部爛車,所以我以為他是附近居民,釣到將近天黑要收竿,我問他需要順便載他一程嗎?他說有人來接他,沒多久就有一輛賓士來到海邊等他了

1魚 2005-06-21 15:13
好多釣界高手前輩們,單單在海邊釣魚,已經沒辦法滿足到他們對釣魚的那份感情了,繼而轉向做一些例如自製前打竿,自製假餌,自製毛鉤,自製蘆葦長浮標,自製木材單錐浮波,自製誘餌枃,做魚拓,收藏魚骨魚牙....釣界奇人....!!!

犬齒鮪 2005-06-21 16:23
在日本,這是單人釣BASS很好的工具,別小看它了。

查看完整版本: [-- 踢圈釣魚法 --] [-- top --]