查看完整版本: [-- 選擇浮波 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 選擇浮波 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

磯民 2006-03-28 23:08

選擇浮波

今次同大家講吓浮波(阿波), 你哋用咩標準買浮波呢?百幾二百款真係好難選.......

其實買浮波最重要係好(投), 就算再好睇, 才料點正都冇用. 不利拋投的浮波, 投不到理想釣點就等如無咗浮波的最大意義.

買浮波首要條件係遠投性, 再選大細...大小跟靈敏度是相對的! 顏色都是其次....

再講, 買大量不同款式的浮波, 倒不如買同一款式的不同号數...我習慣跳級買如: 0, 2B, 5B, 08, 1.5這五種, 因其他号數好少用到, 加上無必要細分, 加鉛已經可以解決.

宮本 2006-03-28 23:26
我最多用的都系 1.0 , 0.8 , 5B

歡迎磯民兄~~返來囉~~

再生強尼 2006-03-28 23:32
有冇浮波的浮力對照表啦!即係5b用几b夾鉛同1.0几b果d浮力值表?thx!找左好耐呢!

钓鱼必中 2006-03-28 23:35
有资料的,我在钓鱼书看过,你要叫日本做个表发上来啦

sang 2006-03-28 23:52

kin 2006-03-28 23:56

小堡 2006-03-29 00:05

mo仔 2006-03-29 00:27

磯民 2006-03-29 02:18
引用第3樓再生強尼2006-03-28 23:32發表的“”:
有冇浮波的浮力對照表啦!即係5b用几b夾鉛同1.0几b果d浮力值表?thx!找左好耐呢!

http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=930&fpage=3

likevin 2006-03-29 04:13

barry 2006-03-29 09:34
最喜欢的那颗浮波总是离我飘去~~

了神 2006-03-29 09:37
利害 ~~ 頂 !!

wah 2006-03-29 09:40

再生強尼 2006-03-29 10:04
引用第9樓磯民2006-03-29 02:18發表的“”:

http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=930&fpage=3

THX!

蓬莱鱼虫 2007-10-10 10:32
mingbai

中华白海豚 2007-10-10 18:40
平就得.最重要自己交。

查看完整版本: [-- 選擇浮波 --] [-- top --]