查看完整版本: [-- 高手點解用咁幼? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 高手點解用咁幼? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

磯民 2006-03-15 23:14

高手點解用咁幼?

啲高手成日用幼竿幼絲釣大魚, 但點解人地得你唔得呢...?

己1号立竿為例....釣4,5斤立魚.唔會太難....
當絛魚一發難,幼竿會吸收大半拉力....粗竿可以強行拉止, 但令條鱼更加想逃....全力遊走, 最後可能斷絲收場.而幼竿祗會吸收大半拉力, 加上磯釣絲伸展性高, 俾絛魚感覺到壓力不太大, 反抗力也自然減.

幼竿要用幼絲, 幼竿用粗絲會令支竿超負荷, 自然反應就會垂下支竿就絛魚, 支竿一但失去最佳角度, 回彈力變弱....自然就!!唔洗講啦.
利用回彈力比死頂更有效. 祗要保持支竿一定角度. (放絲時弓角變化也不要太大) 先阻止絛魚逃走再引導條魚. 釣大物不太難.

wah 2006-03-15 23:17
係!收到~~~

gum 幾時帶我去實習下lee?~!

宮本 2006-03-15 23:23

能夠做到收放自如就到達了放毒的景界

钓鱼必中 2006-03-15 23:24
好怀念中大鱼的感觉

hungjay2004 2006-03-15 23:25

海狗 2006-03-15 23:27
有道理~~~~

小堡 2006-03-15 23:28
高手簡單幾句就講出重點
幾時開班受徒!我報定名先

1魚 2006-03-15 23:29
老闆~幫我訂支孖零

whero 2006-03-15 23:30

磯民 2006-03-15 23:31
引用第1樓wah2006-03-15 23:17發表的“”:
係!收到~~~

gum 幾時帶我去實習下lee?~!

其實魚場係一個練習場, 但你次次都掛住玩.......

宮本 2006-03-15 23:33
嗯~閃避木柵系練習控魚的好場地

磯民 2006-03-15 23:34
引用第6樓bobowie2006-03-15 23:28發表的“”:
高手簡單幾句就講出重點
幾時開班受徒!我報定名先

你講笑咩....我都係一路釣一路學咋.

小堡 2006-03-15 23:35
引用第7樓1魚2006-03-15 23:29發表的“”:
老闆~幫我訂支孖零

我有要一支!1卷1.35主10卷0.8子先

sang 2006-03-15 23:36
引用第0樓磯民2006-03-15 23:14發表的“高手點解用咁幼?”:

當絛魚一發難,幼竿會吸收大半拉力....粗竿可以強行拉止, 但令條鱼更加想逃....全力遊走, 最後可能斷絲收場.而幼竿祗會吸收大半拉力, 加上磯釣絲伸展性高, 俾絛魚感覺到壓力不太大, 反抗力也自然減.

.......

磯民 2006-03-15 23:37
引用第10樓宮本2006-03-15 23:33發表的“”:
嗯~閃避木柵系練習控魚的好場地

宮本 2006-03-15 23:37
引用第12樓bobowie2006-03-15 23:35發表的“”:

我有要一支!1卷1.35主10卷0.8子先

越來越輕......快感 ^o^

小堡 2006-03-15 23:38
斷到啪啪啪啪聲.

宮本 2006-03-15 23:39
系越斷越興奮

宮本 2006-03-15 23:41

磯民 2006-03-16 00:31
斷十口, 好過一口都冇........

wah 2006-03-16 00:33
引用第9樓磯民2006-03-15 23:31發表的“”:

其實魚場係一個練習場, 但你次次都掛住玩.......

我掛玩枝lure 仔.....
求指導

小堡 2006-03-16 00:44
磯民我幫你諗好宣傳句:三個字!我教你!釣大魚!無難度!

磯民 2006-03-16 00:46

vicky 2006-03-16 00:46

明解

小魚魚 2006-03-16 00:49

wah 2006-03-16 01:00

筏仔 2006-03-16 01:42
我也要磯哥帶我去實習

kin 2006-03-16 03:21
哦?!!

barry 2006-03-16 09:35
引用第3樓钓鱼必中2006-03-15 23:24發表的“”:
好怀念中大鱼的感觉

真系会出线架!!

犬齒鮪 2006-03-16 09:49
一個見仁見智的問題~
軟竿細線化解了魚大部份衝力,可是相同的,釣者所感受到的的扯力也會減少。相對的,硬一點的竿子能感受到更強的扯力。軟竿細線釣者會心驚膽跳怕斷,硬竿粗線釣者可以感受到魚兒更強的衝刺力,這兩種刺激各有千秋。不知各位以為然否?

小堡 2006-03-16 10:26
軟竿細線化解了魚大部份衝力同仁硬一點的竿子能感受到更強的扯力我覺得兩種拉力係唔同感覺各有各好玩同技術
但竿太硬魚太細扯唔動之竿就唔好玩
另外我覺得一般竿會斷通常都係自己小心弄斷!釣魚時用適正子線大1-半號都未必炸竿!!最緊要係保養釣竿!弓魚時以柔制剛

李四 2006-03-16 10:36
收到,希望能有机会遇上大鱼练练。

ping 2006-03-17 12:09
好简单之嘛
断竿断得多,断下断下习惯左就5断gala

barry 2006-03-17 14:49
其实经常用细线钓鱼对鱼来讲是一种坏习惯!思考下。

犬齒鮪 2006-03-17 15:01
也有一定的道理~

小堡 2006-03-17 15:10
好多人都提出過這類問題!
但3號斷4號又斷敢幾多先算粗???
其實用幾號無所謂我地釣魚為了娛樂!有人要釣好多先開心,有人一條大就開心,有人無魚都開心...要怎釣用乜去釣自己選擇覺得適合就好了!!!

barry 2006-03-17 15:22
里个当然是啦!!里个都是我个人观点,钓鱼最紧要的当然是自己开心

小堡 2006-03-17 15:53

hekaru 2006-03-17 22:33
引用第0樓磯民2006-03-15 23:14發表的“高手點解用咁幼?”:

.......

同意~~~~

dacky 2006-03-23 00:52
好野 , 磯哥

查看完整版本: [-- 高手點解用咁幼? --] [-- top --]