查看完整版本: [-- 想知釣鯪魚要咩釣組同釣餌 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 想知釣鯪魚要咩釣組同釣餌 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

dacky 2006-03-12 16:26

想知釣鯪魚要咩釣組同釣餌

我好有興趣呀 , 唔該咁多位........  

Honfer 2006-03-12 22:15
你帶我去釣....我教你....

肥仔 2006-03-13 00:05
你問黎做乜?
係唔係有大porject?

鱼子酱 2006-03-13 00:07
没玩过~~

dacky 2006-03-13 00:53
引用第2樓肥仔2006-03-13 00:05發表的“”:
你問黎做乜?
係唔係有大porject?

光頭死神 2006-03-13 12:16
唔駛問都知 la ~~~~~~~ 佢問得出仲唔係有野 ??

Honfer 2006-03-13 12:20
有project 叫埋我...haha

vicky 2006-03-13 12:31

好简单,只要D鱼未喂饱,买(二代侧)饵就钓到

jackie 2006-03-13 12:49
想知理论上还是实际上的??

dacky 2006-03-13 18:57
有ge話 , 實會話你地知ge... ^^

肥仔 2006-03-14 13:47
你帶埋我去咪得 law , 仲洗問 ge!!

vicky 2006-03-14 13:53

我又去

dacky 2006-03-14 15:31
要等我刺一刺佢先知......    

光頭死神 2006-03-15 12:22
唔帶你地去唔好教呀 ~~~

dacky 2006-03-15 20:30
le個正一衰人尼傢.....  

Honfer 2006-03-15 22:09
支持光頭死神

磯民 2006-03-16 01:28
食住先啦.....

光頭死神 2006-03-16 12:23
想獨食 ?? 點可以咁 ga~~~~

磯民 2006-03-16 22:58

無名 2006-03-16 23:00
你想知釣組定係魚餌,鯪魚餌都是香中帶腥和霧化;兩樣味道要視每個塘的接受程度和雜魚多小來加減。

Honfer 2006-03-16 23:00

肥仔 2006-03-17 00:08
高手黎喎~~~~

無名 2006-03-17 07:18
多些交流進步更快,大家一起研究研究

dacky 2006-03-19 10:45
哦 , 原來係咁 , 又多一位高手

無名 2006-03-19 17:05
係唔係釣到無曬符舉高隻手叫高手,咁樣我就認啦;不過台釣呢種情形都非常發生。就以鯪魚為例因混養塘有其它魚攝食,同埋由小到大已中鉤多次關係,攝食時已經小心加上有其它魚搶食,因此越大的就越難釣到;如果不是大咬的話很常要用到壹號主0.4和6號袖鉤才有正吃的魚訊,因為收費塘的鯪魚中鉤多的關係衝剌力沒水庫野塘的爆炸力,如果野塘以上釣組壹斤裝已收不了它!

dacky 2006-03-22 01:17
嘩 , 斤幾都咁勁啦

無名 2006-03-22 18:50
我在水庫都炸左支十五尺聖弓,連中三口2號主1.2腳都斷;慶慶地換條1.5落去一中慢慢頂起剛見大銀影,轉頭開尾G一聲跟住想頂橫就開香檳第二節!

光頭死神 2006-03-22 18:57
聖弓都炸 ??????

Honfer 2006-03-22 19:11
吾知咩竿
不過用1.5 號應該斷線吾會斷竿架wo.....
不過我用1.5 號腳用枝20 蚊ge 手竿都炸q 左....不過20蚊個d 炸真係吾出....
反應吾夠快....吾係羅番斷左個一半泥弓魚都幾顛下...

無名 2006-03-22 22:59
炸聖弓不是新聞我眼見都不知炸過多少支,十二尺、十五尺都見過多數都係第二節,但我見有人炸到落手柄。舊款都好似好些新出品重差勁,網上都流傳過聖弓是一支白鯽竿不是非竿,我個人認為在摸魚時幼主幼腳它是一支好非竿!

光頭死神 2006-03-23 12:22
聖弓睇下你用幾多h la ~~ 不過我感覺枝竿......不太好用

無名 2006-03-23 17:20
豐益竿系列我都有五支,因這些竿全是幫香港名鋒姜生買的;祇覺得一批輕過一批質量越來越差,我手上的紫雲八號和上一代輕了,但中魚的感覺完全不同,所以現時要買都訂別的台灣竿

無名 2006-03-28 23:19
香港大尾督收費塘放了二十多擔豆豉鯪魚裝鯪魚

dacky 2006-03-29 01:18
咁無叫佢去死 , 用00釣都覺得硬啦.....

無名 2006-03-31 22:04
老友唔明你講乜喎,可否講清楚些!

dacky 2006-04-01 12:53
姐係我話用支 00 號 ge磯竿去釣都鹽佢硬.......... ^^

Honfer 2006-04-01 13:00
即係話d 鯪魚細呀...他釣開d 3,4 斤...

無名 2006-04-01 22:24
豆豉鯪魚裝都有十兩重如果密密手都幾好玩,新界有個叫古洞水塘那裏的鯪魚大小都有,但蚊更多多到有魚釣都米攪我個種!

dacky 2006-04-01 22:51
戈d 係重型戰機..........

無名 2006-04-02 08:08
點蚊香噴蚊怕水噴到自已怕佢衰蚊都未怕,果到如果肯開口大至六七斤泰鯪小至三兩裝都有,但些大土鯪就好精要食幼腳所以到現在都無符!

dacky 2006-04-03 00:08
嘩..............   正呀

無名 2006-04-05 18:25
你講些蚊定係鯪魚

查看完整版本: [-- 想知釣鯪魚要咩釣組同釣餌 --] [-- top --]