查看完整版本: [-- 台灣墾丁之遊 --]

-> 旅遊看世界 -> 台灣墾丁之遊 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

lingip108 2006-02-16 10:11

台灣墾丁之遊

一年6日去左台灣自由行,開始時都做左一些收集資料情報先感去.....

2月8日2006年
由澳門乘坐air macau去到台灣高雄機場,當然第一時間去找返部巴士先啦.因要轉車去墾丁(坐這部車約要三個小時才去到目的地).

lingip108 2006-02-16 10:14
時間過得好快就已經係當天的下午五點多,太陽都開始落山啦.我們就立即拿左房先(但係你們記得要先預訂房間,如果唔係佢地會坐地起價)

lingip108 2006-02-16 10:17
我地訂間房都算係唔錯,價錢約hk:400左右(因未到淡季,冇計都係比較貴點)
比個房間外景你們睇下呢.

likevin 2006-02-16 10:18
仲有冇相睇介紹下
謝謝

lingip108 2006-02-16 10:19
當晚我們去左墾丁街到食左一餐地道美食,真係唔錯,有機會你們都要去試下....

likevin 2006-02-16 10:20
引用第2樓lingip1082006-02-16 10:17發表的“”:
我地訂間房都算係唔錯,價錢約hk:400左右(因未到淡季,冇計都係比較貴點)
比個房間外景你們睇下呢.

好正呀個露台同個海

lingip108 2006-02-16 10:23
係喎,真係忘記告訴你們,如果自由行去墾丁,就真係要一到目的地租返部電單車or私家車比較放便得多.

第二天,一大早就開始我們的行程.

lingip108 2006-02-16 10:26
我個第一個要去的地點就係國立海洋生物博物館.當然係去睇下d海洋生物啦..都ok的

钓鱼必中 2006-02-16 10:29

lingip108 2006-02-16 10:29
之後我們就去左浸浸溫泉啦,享受下吧.真係唔錯,我講這間溫泉,但如果要由民宿去到四重溪溫泉區都要大半個鐘啦....

likevin 2006-02-16 10:32
仲有冇相睇吓

lingip108 2006-02-16 10:34
浸完那麼正的溫泉,就去左墾丁好出名的白沙灣,哇!d水好清好靚,真係好正正啞.(我都唔識用文字來表達,自己睇下啦)

lingip108 2006-02-16 10:37
你們覺得這塊石似什麼......

(cat nose head)

犬齒鮪 2006-02-16 10:38
墾丁真係好靚~出邊好多大犬齒好JIG,七星岩。

lingip108 2006-02-16 10:39
起澳門睇人起碼頭釣魚釣得多,第一次起台灣見人起海口釣魚真係危險.....

lingip108 2006-02-16 10:40
去左咁多地方都係時候要食返下野.你們中意食魚生的朋友睇下.之後估下几多錢.....

hk:40

likevin 2006-02-16 10:44
冇魚生相既?
好正呀個釣魚臺

lingip108 2006-02-16 10:47
點解我poss 唔到d相上來的點算啞

犬齒鮪 2006-02-16 10:53
奇怪了,頭先又得既。還是妳今天的貼圖量配額已經完了。

lingip108 2006-02-16 10:55
可能.等人幫手睇下可唔可以再poss多d上來

犬齒鮪 2006-02-16 10:57
叫強尼試post下~

再生強尼 2006-02-16 10:59
我返緊工幫唔佢啦!一係叫佢找1魚叔啦!
全部都係我影家d相!

likevin 2006-02-16 11:03
熱切期待

再生強尼 2006-02-16 11:04
我地的生魚片啞

再生強尼 2006-02-16 11:07
之後到左晚上就去左出火,大家唔好唔會,出火係一個地方名來架.哥到應該係地下好天然氣出所以長時間都會有火啦.我地都唔浪費時間整返個爆米花食下啦

再生強尼 2006-02-16 11:12
這天真係倦得要命了.一回到民宿都訓到死豬一樣了.

第二天去左鵝鑾nose公園.入到去行下行下就走左出一個小道外.哇,好振動的景象出現入眼內.
一陣有得睇.先講返個好靚靚的小踐道先

再生強尼 2006-02-16 11:15
釣魚釣成咁,真係嚇死人啦.但係我身邊哥個就話(強尼:如果有拿支魚竿就立即去釣埋一份,釣一天都不覺得倦)死未

再生強尼 2006-02-16 11:16
哥到真係一個好美麗的地方,你們睇下我腳下的水,清得仲見到珊瑚

再生強尼 2006-02-16 11:18
之後就去左佢地的燈塔,係台灣最南點的標誌喔

再生強尼 2006-02-16 11:20
咩....叫做山海一線天,睇下就知啦

再生強尼 2006-02-16 11:24
唔知大家有冇聽過風吹沙呢.因我們去風吹沙時不算大風所以見唔到佢的景象.但係都要介紹下的.
風吹沙係因為台南這個地方獨特地理現象,是由海風吹返上陸上已形成的.

再生強尼 2006-02-16 11:27
去完吹吹風就去下行橋啦...
佳樂水大橋.

再生強尼 2006-02-16 11:30
唔知係咪因為我們去哥日係星期四五呢.唔係放假的日子.去到邊都唔算多人.我地去七孔瀑布,哥到一句來形容方完百里了冇人聲,真係好恐怕啞....

再生強尼 2006-02-16 11:35
最後我們花費左一個小時的車程去到的旭海大草原(如果你們中意賽時的話就去啦-因哥一個小時秋明彎)好危險架,你們自己唸下啦來回二小時去唔去得過呢

再生強尼 2006-02-16 11:36
走過五六山先來到.但要爬下先上到這個旭海....

再生強尼 2006-02-16 11:38
第三天我們又再開始行啦.先去左比例出名的社頂公園啦

再生強尼 2006-02-16 11:39
之後又去左墾丁國家公園

再生強尼 2006-02-16 11:43
最後在墾丁的一天我都係忍不住口再去多一次後碧湖到再食多一次魚生同埋去玩下個半潛艇..
但係因為比人類的污染下已變得不清了.

犬齒鮪 2006-02-16 11:44
引用第24樓再生強尼2006-02-16 11:07發表的“”:
之後到左晚上就去左出火,大家唔好唔會,出火係一個地方名來架.哥到應該係地下好天然氣出所以長時間都會有火啦.我地都唔浪費時間整返個爆米花食下啦

真係好特別,開佐眼界~

再生強尼 2006-02-16 11:46
到了第五天我們又收拾行理去台北了,我們坐了八個小時的車才到達台北,哇...很多人,很多車,真的不像台南的那種感覺.因為坐得大久時所以這晚只係去了西門丁

再生強尼 2006-02-16 11:47
同埋士林

再生強尼 2006-02-16 11:48
最後一天,我們的體力已達到0了.所以只係行左淡水一個圈仔,就走了

再生強尼 2006-02-16 11:49
這個行程就以淡水作為一個終點,我們抱住重重的包包去機場回澳門.

再生強尼 2006-02-16 11:53

1魚 2006-02-16 12:00
好犀利~去左好多地方喎!

likevin 2006-02-16 12:13

再生強尼 2006-02-16 12:17
第一次自由行去那麼遠的地方真的很值得懷念!
但那個背包真的十分非常重!背得我很辛苦我又不知國光客運可以寄存!係.........
但最后都在台北火車站用nt:100元租了一個locker,真的好好運!
台灣在旅遊服務方面有些地方真的做得不錯!但捷運比較差!

犬齒鮪 2006-02-16 12:25
和女伴同遊真是不錯~美好回憶~

sang 2006-02-16 12:55

likevin 2006-02-21 03:05

查看完整版本: [-- 台灣墾丁之遊 --] [-- top --]