查看完整版本: [-- 春的標本專輯......... --]

-> 會員寫真館 -> 春的標本專輯......... [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

dacky 2006-01-31 15:53

春的標本專輯.........

今日得閒到乜咁 , 就影下d牙做番個個人專輯先 ^^

肥仔 2006-01-31 15:55

四眼妹 2006-01-31 15:58
好多個口呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲有點四斤几條牛屎會有個鈎ge?/

智達 2006-01-31 16:19
標本好靚喎!係唔係自己親手做呢?多唔多工序呢?請問.....謝謝指教...

dacky 2006-01-31 16:39
對 , 全是自己做 , 不加防腐劑 , 不含人做色數.......   純天然製做...........  

工序唔難.......   我搵d相比你睇  

dacky 2006-01-31 16:45
下面是引用四眼妹於2006-01-31 15:58發表的:
好多個口呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
仲有點四斤几條牛屎會有個鈎ge?/

哦 , le 個勾 , 我洗牙戈時唔記得囉番出尼之嗎 ........

小朋友 2006-01-31 17:47

sang 2006-01-31 17:49

鱼子酱 2006-01-31 18:11

dacky 2006-01-31 19:00
首先將食完的魚牙留起一共八塊,然後用牙刷擦乾淨牙骨上的皮、肉、
骨膜等! 之後將牙骨放入滾水煮2至3分鐘,目的是將牙骨內的魚油迫出來,
緊記切勿煮得太耐,因為會甩牙的!

dacky 2006-01-31 19:00
2.    第二步驟是消毒。將牙骨用器皿盛載,加入雙氧水浸過牙骨,
浸兩小時或以上。但不能太耐,太耐又會甩牙的! 雙氧水作用是將牙骨內
的細菌殺死,被免日後細菌感染而發黃。雙氧水亦有漂白的作用,浸好後
用清水清洗。

dacky 2006-01-31 19:01
第三步驟將魚骨放在紙巾上曬太陽,作用和煮魚骨步驟一樣都是
將魚油迫出。經曝曬後,你會發覺紙巾會將魚油吸走而變黃這時
候要將紙更換,直至紙巾再沒有魚油為止,這步驟可能須時幾日。

dacky 2006-01-31 19:01
4. 完成3個步驟後就可以將它用膠水黐上。先把上面兩塊和下兩塊分
別黐上。這個時候要試一次夾位,然後再將其餘的牙骨黐上。之後就
是要將上下組合起來,這時就要決定魚牙張開的大小。

dacky 2006-01-31 19:02
最後步驟是加上一層保護膜,將細菌與空氣完全分隔被免細菌感染而
發黃。你可以用透明模型油或者用平價的透明指甲油都可以,用油塗
上整副牙骨,待乾後再重複塗上 3、4層便大功告成。

dacky 2006-01-31 19:19
今次做大湖戈條肥黃腳先搞笑 , 上面戈庫本身係兩塊尼傢嗎 , 佢唔知做乜 ,
兩塊痴埋成一塊............  

鱼子酱 2006-01-31 19:48
详细~

四眼妹 2006-01-31 19:50
表哥...我覺得唔夠資格做你表妹呀

kin 2006-01-31 20:34

1魚 2006-01-31 21:08
以上部份內容有引用了香港電波釣魚網資料~如有認為侵權,請通知刪除~謝謝!

dacky 2006-02-01 00:46
魚叔我都唔記得係邊到down 傢啦 , 我系係兩三年前上網睇過 ,
之後做左落個word到 , e+囉番出尼............   我真係完全無
印象係邊個網到搵........... ^^ he he   ./........     (唔該魚叔指點)

dacky 2006-02-01 00:48
下面是引用四眼妹於2006-01-31 19:50發表的:
表哥...我覺得唔夠資格做你表妹呀

你e+ 先發覺到啊..........   .......................

四眼妹 2006-02-01 10:55
咁你要識做呢

肥仔 2006-02-01 11:53
春春條肥黃腳  

四眼妹 2006-02-01 11:56
記得個條黃腳肚內面仲有春春架..................

dacky 2006-02-04 10:41
下面是引用肥仔於2006-02-01 11:53發表的:
春春條肥黃腳  

係呀 , 好似你咁肥......... ^^

犬齒鮪 2006-02-04 11:14

dacky 2006-02-04 11:18
可能條黃腳細條戈時k左型.........^^

智達 2006-02-04 11:25
謝謝指引,下次等我自己都做返幾個...........

四眼妹 2006-02-06 11:10
下面是引用dacky於2006-02-04 11:18發表的:
可能條黃腳細條戈時k左型.........^^

咁佢呀爸同佢呀媽可能係親戚黎架wo...^^

dacky 2006-02-06 11:11
其實都唔難做ge , 係擦牙煩d.........

恐龍釣魚 2007-04-07 09:13
魚牙之為照!! 遲哋暑期慢慢教我啦!!得嗎??

小鱼GT 2007-04-17 09:21

追击手 2007-04-17 09:24
一个字....靓.

高比 2007-04-17 09:25
太精美啦!!!!!!!!!!!!!

阿B 2007-04-29 21:26
好有心機......

dacky 2007-04-30 00:59
嘩 , 陸沉左咁耐又浮番起身 ^^  

傑仔 2007-09-22 02:02
我home冇地方晒牙...加上又有只貓...晒唔到

查看完整版本: [-- 春的標本專輯......... --] [-- top --]