查看完整版本: [-- 星期六上礁經過!!! --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 星期六上礁經過!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

細路仔 2005-12-26 14:50

星期六上礁經過!!!

星期五買野食呀個D,買左好多面因為我要過晚,同汁架生!!

星期六,零晨3點起身,之後去左碼頭等船,首先去左肥豬肉玩下先
wa禁重d野,到左之後我地要行大約5分鐘,行去第二面,之後我拿冰箱,蝦粉個d野好似13磚蝦2包粉,行下行下唔小心卜左洛山(重心向左後d野左重),好幸運冇事,之後到左la,開粉la好似係會hon國粉!!開竿la
我舅父借左支shimano 15 zoom 18 1號竿比我用!!
我地首先玩下全游動釣組,睇下個海先.....=_=”勁多白沫係個海到
釣咩呀!!試下la,一餉鍾之後咩都冇,等一陣wa我舅父中左條2斤雞泡魚
之後唔要比佢番洛海88,之後冇幾耐我舅父中左條1斤白立,之後過個陣
e我個浮波去左邊!!一秋一條腳板紅尾東上水(我第一時間念起肥東)之後過多陣又一條東東!!!之後就咩都冇!!轉位,下又要行過我死la(好彩冇卜多次),轉左"雞"島,一條魚毛都冇,好4點鐘又轉位,等左船好耐都未來,
死la走左,唔係馬,要我係一個冇魚ga地方!!之後我同我舅父開爐食野!!之後我舅父開左支1.75釣大野,一到晚間我訓覺我舅父釣魚,訓一訓下禁涷ge,起左身我舅父話吹緊北風,好又開爐!!我舅父話岩岩釣左魚牙點!!之後我地好涷禁過左一晚!!!

星期日,零晨5點(你來la船,d人話怕我地涷,叫船家車左我地先!!)上左船,wa好似上左天堂禁,好暖呀!!船家wa今日好涷會有大魚,我舅父個fd來左,我地三個人上左一個島(我唔記得叫咩名),好野唔洗行!!好又開竿,開完之後訓下先,太陽出來”鳥”,開釣我舅父訓覺,訓到豬禁,我舅父話唔轉位,冇幾耐我個舅個fd大叫拿個網來,拿左之後佢又話唔洗la,一條磅頭白立係我個頭飛過,之後我個浮波沉左,一秋e中石呀,唔係呀,可以收,好重下wor,
收下收下e白立好大條tim喎,上左水la,4斤(=_=",走左一次禁大把),之後一條3斤白立上水(又係禁冇走過)(兩條魚都要做人媽咪,so放左)!!!!

再生強尼 2005-12-26 15:03
唔....4斤都放左好野!我最敬佩呢d人!有機會做朋友

barry 2005-12-26 15:07

wah 2005-12-26 15:49

sang 2005-12-26 17:49

鱼子酱 2005-12-26 18:23

筏仔 2005-12-26 19:09

123 2005-12-26 21:07

海狗 2005-12-26 23:19

100000000xgood

狼來了 2005-12-26 23:21

宮本 2005-12-26 23:27

一抽...中左石呀???
原來系條魚好重

下次試下在抽之前輕輕用最敏感的竿尾來感受一下魚訊
包你抽中 ^o^

細路仔 2005-12-27 01:44
下面是引用宮本於2005-12-26 23:27發表的:

原來系條魚好重

.......

多謝教道!!!

angel 2005-12-27 13:54

小堡 2006-01-09 00:32

犬齒鮪 2006-01-09 09:34
冇相睇...........

狼來了 2006-01-09 15:27
係LOR~~~^^

minglo12001 2006-03-07 13:43
估唔到你條傻仔吹水都可以吹到個泳池咁
我知你邊個啦.....連起魚都無力
自量下啦
3斤4斤立都放....你真係弟一千零一個(你估有無人會信呀)
係咁先!

wah 2006-03-07 18:37
尊重下人.....
人地的感覺姐.......

kk 2006-03-07 23:03
引用第11樓宮本2005-12-26 23:27發表的“”:

原來系條魚好重

.......

睇黎~~官本又己經到達釣魚另一個更高的境界了~~~

查看完整版本: [-- 星期六上礁經過!!! --] [-- top --]