查看完整版本: [-- 又來自製水中浮標 --]

-> DIY激改 -> 又來自製水中浮標 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2016-05-23 23:19

又來自製水中浮標

克難式工具,隨便做十粒刀削水中,希望夠用兩個月

1魚 2016-05-24 22:26
製成品***可以出去打仗了!哈哈哈!!
這批做得較上一次有一點點進步,原來做浮標,最酷時間是打磨,我做這十顆完全不去打磨了,反正早晚是填海材料,全部所花的時間,差不多要兩個小時,其實算起來也並不很伐算,不過自己這樣做,誤差率極少,每一顆保持自重5.1至5.3公克之間,正面逆風時也可以遠投~~
順便改裝兩支夜用目視小浮標~~

3901 2016-05-24 23:47
請問繼趙傳水中之後這些大作又叫什麼型號?為什麼不做成圓形?

1魚 2016-05-24 23:59
引用第  2  樓  3901  於  2016-05-24 23:47   發表的  :

做圓型要慢慢磨,花的時間不如買現成,淘宝網有,十蚊人民幣1粒

1魚 2016-05-25 00:04
引用第  2  樓  3901  於  2016-05-24 23:47   發表的  :

另外如果真係磨圓左,造型會細粒好多,鉛就要減少,變左自重做唔翻4~5克重,太輕,台灣釣魚舖市面隨時可以買到輕的水中,也不需要自己做了,其實自己做唔係咁化算,畫多幾筆花樽好過

悲情釣手 2016-05-25 07:10
咁有心機自己整,佩服

1魚 2016-05-25 10:27
引用第  5  樓  悲情釣手  於  2016-05-25 07:10   發表的  :
咁有心機自己整,佩服

冇計啦,釣魚舖買唔到啱用既

ricowong 2016-05-25 12:14
自己做:好玩

1魚 2016-05-25 14:45
引用第  7  樓  ricowong  於  2016-05-25 12:14   發表的  :
自己做:好玩

DIY無敵
不過操作油漆類時小心氣體對身體有害,通風要做好

荷包 2016-05-25 18:06
其實DIY 成功感大於一切

1魚 2016-05-25 18:20
引用第  9  樓  荷包  於  2016-05-25 18:06   發表的  :
其實DIY 成功感大於一切

係呀,中到魚時特別開心,證明魚不是書本或網路流傳中咁聰明,好多時都係商人製造出來,必須要用他們研發的尖銳科技產品才能釣到魚

紫火 2016-05-26 00:22
无敌手工党,佩服,不愧是资深矶钓友

查看完整版本: [-- 又來自製水中浮標 --] [-- top --]