查看完整版本: [-- 你想釣乜魚先?? --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 你想釣乜魚先?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

kin 2005-11-13 06:10

你想釣乜魚先??

每次去魚店買釣餌時都會多口問下,最近有甚麼魚釣呀?點釣法呀?

一定會問你,你想釣甚麼魚先!!

心想...甚麼魚食餌咪釣甚麼魚羅!!!唔通你投一口餌之前就之中甚麼魚??

其實有無師傅可以講下,甚麼月份釣甚麼魚??點釣法??

唔通我去買六合彩,叫佢比張中獎的我,唔中之後要找晦氣..!!

1魚 2005-11-13 10:48
準確的情報很重要....

jackie 2005-11-13 13:32
问题是你将会到什么地方钓鱼呢??
你钓鱼的地方有什么鱼呢??

Ar保 2005-11-13 15:13
其實你咁問好難怪人咁答你架WO,比我都會咁答你啦,你究竟知吾知你問既呢個問題既泛圍有幾大??

kin 2005-11-13 16:47
當然是魚店 近啦

hungjay2004 2005-11-13 21:39
如果釣魚店同你唔識唔會講你聽呀.

kin 2005-11-13 21:58

jackie 2005-11-13 22:47
魚具店附近嗎??哪只有海邊~~~大海里什麼魚都有哦~~誰知道會釣上什麼魚呀??

光頭死神 2005-11-14 11:36
我覺得無乜問題丫咁答你 ~~ 因為起碼你去釣魚 , 都會首先定一種你想釣既目標魚 , 咁呢種魚之外既就叫外道魚, 釣到外道魚係唔出奇既事 , 但如果你唔去定一種你想釣既魚 , 咁你想釣到個種魚既機會就相對低左 , 你問釣具店有咩魚釣 , 點釣法 , 但店員唔會知道你想釣乜 ga 嗎, 如果佢答你釣林哥的話 , 你估你又咩反應呢?? 難道林哥唔係魚咩 , 但你估你會唔會經常以林哥為目標魚先 ?? 咁店員就好自然會問你 你想釣乜魚 , 然後佢先可以話到俾你知近期邊度有呢種魚釣 , 用咩釣法 ga 嗎 ~~

小魚魚 2005-11-14 12:36

鱼子酱 2005-11-14 17:40
但是很多情报都是在鱼具店来的哦~

兼且很多喜欢钓鱼的人喜欢在鱼具店交流,所以问问先还是有必要的。

kin 2005-11-15 06:18
下面是引用光頭死神於2005-11-14 11:36發表的:
我覺得無乜問題丫咁答你 ~~ 因為起碼你去釣魚 , 都會首先定一種你想釣既目標魚 , 咁呢種魚之外既就叫外道魚, 釣到外道魚係唔出奇既事 , 但如果你唔去定一種你想釣既魚 , 咁你想釣到個種魚既機會就相對低左 , 你問釣具店有咩魚釣 , 點釣法 , 但店員唔會知道你想釣乜 ga 嗎, 如果佢答你釣林哥的話 , 你估你又咩反應呢?? 難道林哥唔係魚咩 , 但你估你會唔會經常以林哥為目標魚先 ?? 咁店員就好自然會問你 你想釣乜魚 , 然後佢先可以話到俾你知近期邊度有呢種魚釣 , 用咩釣法 ga 嗎 ~~

說話就係咁!!***最近有甚麼魚釣呀?***咪就係目標魚羅?

我釣唔到有好多原因. 水流,天氣 X+Y 咁多野!

唔會話佢!!

查看完整版本: [-- 你想釣乜魚先?? --] [-- top --]