查看完整版本: [-- 防滑釘鞋 --]

-> 裝 備 討 論 -> 防滑釘鞋 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2014-09-04 13:14

防滑釘鞋

前幾天防波堤夜釣,因為晚上消波塊比較濕滑,感覺到原來的防滑鞋防滑功能已減弱了,所以昨晚就去新買一雙中筒防滑釘鞋,我一到兩年就會換一雙,專門用來走防波堤的防滑鞋,釣魚...有些錢可以省,但安全的裝備不能省,發覺有問題就要當機立斷的去做,否則,滑倒一次,可能對身體重創...一兩百元澳門幣一雙就有的防滑鞋,底部最好選厚一點,有做一層硬膠底的,才不會踩在碎石頭上腳痛啊!
磯釣期將到了,注意安全!!

obrien 2014-09-04 14:40

華仔 2014-09-04 16:03

悲情釣手 2014-09-04 18:12

dickkuok 2014-09-04 19:37

joaoao 2014-09-04 22:36
安全至上

3901 2014-09-04 23:33
迷彩釘鞋

itit 2014-09-05 00:00

arrowtsang 2014-09-05 16:53
安前大一!

金渔佬 2014-09-05 17:20
我觉得呢种钉靴安全性能麻麻地。,。以前着过.. 用3次之后丢丢丢丢又易  湿脚 局一日啊只脚黑蚊蚊都变白雪雪 防滑又差 仲差D搞到跌落海,为佐自己条命仔我个人觉得要买靓D嘅.00个人见解唔好炸型啊各位网友

1魚 2014-09-05 17:59
引用第  9  樓  金渔佬  於  2014-09-05 17:20   發表的  :
我觉得呢种钉靴安全性能麻麻地。,。以前着过.. 用3次之后丢丢丢丢又易  湿脚 局一日啊只脚黑蚊蚊都变白雪雪 防滑又差 仲差D搞到跌落海,为佐自己条命仔我个人觉得要买靓D嘅.00个人见解唔好炸型啊各位网友

你有冇見過日本人在防波堤釣前打穿長筒釘鞋?
買釘鞋要適合場所,唔係價錢貴就絕對通用,呢一種係專門用來走消波塊用,台灣製造,防滑效果幾好,你可能買到一些溪釣用的大陸鞋

金渔佬 2014-09-05 22:28

1魚 2014-09-06 00:00
引用第 11 樓 金渔佬 於 2014-09-05 22:28 發表的 回 10樓(1魚) 的帖子 :

[attachment=142677]
我都有一雙呢種呀,但穿耐左,踩上去濕的消波塊一樣會滑,要換新底,但一雙底可以買兩對雜牌中筒防滑釘鞋,所以,以經濟為原則呀

查看完整版本: [-- 防滑釘鞋 --] [-- top --]