查看完整版本: [-- DAIWA MEGATHIS 新紫電 --]

-> 裝 備 討 論 -> DAIWA MEGATHIS 新紫電 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2014-08-20 22:49

DAIWA MEGATHIS 新紫電

這支日產大陸製造入門竿,價格大眾化,還有全斜圈,都幾適合新手入門

路亞添 2014-08-20 23:07
新手入門直頭老手都合用不過斜圈令線比較離竿,好飛好多,不過發揮不盡之竿的調性

3901 2014-08-20 23:30
不買了、家裡的竿都釣斷後就將釣魚戒了算吧

obrien 2014-08-21 10:10

入左...

悲情釣手 2014-08-21 10:42
係幾吸引嘅

紫火 2014-08-21 11:55
   ,心动啊,一直手痒心痒,想买多一支,我已经有一支火血1.75,再卖支什么型号好呢

arrowtsang 2014-08-21 12:20

中山nick 2014-08-21 13:40
我一先都唸住买呢支...
但系见到支竿鬼死甘重
所以选择咗银狼1.2

1魚 2014-08-21 15:25
引用第  5  樓  zhihuo  於  2014-08-21 11:55   發表的  :
   ,心动啊,一直手痒心痒,想买多一支,我已经有一支火血1.75,再卖支什么型号好呢

火血已經係好高班貨色,夠喇夠喇~回頭吧事主!!

1魚 2014-08-21 15:28
引用第  7  樓  中山nick  於  2014-08-21 13:40   發表的  :
我一先都唸住买呢支...
但系见到支竿鬼死甘重
所以选择咗银狼1.2

標示係幾重,但要用手拿一下才準,因為某些竿為了做好平衡,把手處會加重來抵消錘手的感覺,聞說這竿拿上手並不會感覺很重手

奧比斯 2014-08-21 18:40

kam.wong 2014-08-21 19:29

中山nick 2014-08-22 13:27
引用第  9  樓  1魚  於  2014-08-21 15:28   發表的  :

標示係幾重,但要用手拿一下才準,因為某些竿為了做好平衡,把手處會加重來抵消錘手的感覺,聞說這竿拿上手並不會感覺很重手

哦?2号既紫电好像都250g哦
我自己本身有支台湾上兴的岩霸响度
所以选就能可以选D轻什么既竿
之前一直响度唸S牌鳞海同D牌银狼
因为噶袋度无咩银仔 所以只能选D又便又实用既竿了

呵呵

flashllll 2014-08-26 12:29
想請教師兄, 該竿的防纏如何, 因好像不見有處理過.

obrien 2014-08-27 00:00
涂裝感覺几好...   斜街已經又係一度防線...

忙里偷闲 2014-09-20 20:31

查看完整版本: [-- DAIWA MEGATHIS 新紫電 --] [-- top --]