查看完整版本: [-- 又一個無良船佬 --]

-> 議 事 亭 -> 又一個無良船佬 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魚兒 2013-04-12 16:58

又一個無良船佬

早在3月中同幾位釣友相討下個月的行程,經各人同意所以選擇了去陽江東平,然後叫朋友搵當地相熟的船佬,出發前幾日我都有同該船佬聯絡過,4月10日下午7點出發,4月11日上午6點食早餐的時候收到船佬的電話,佢講左一堆九唔塔八的理由話車唔到我地,然後介紹左另外一船佬比我地,大家都很無奈無辨法之下只可接受  ,到了目的地之後由於風浪比較大(4到5級),我地選了一些釣坐比較高同背風的釣位,船佬仲同我地講如果電話無訊號可以行高d試一試(都覺得佢有d責任心,可惜後來才知道相反  )上了石開始作釣,到了中午大家的釣況都係一般所以選擇轉位,可惜6個人的電話都無訊號連上網都上唔到,無辨法同聯絡到船佬,真的可以講"叫天不應,與世隔絕"時間又過了兩個鐘,下午兩點仲未見到船佬接我地要唔要轉位,再加上船上有我地下午要用的餌粉,到了6點10分左右才見到船佬出現,由於下午是水退水位下降了很多,再加上礁石又濕又滑要把釣具從高處搬下真有點吃力,由於風浪大落船要兩至三次才成功,當時我地氣得一肚氣,回程的時候船速明顯比出發的快很多!

作為一個船佬佢可以講一點職業道德都無,我地上了礁石近10個鐘再加上風高浪大,最基本每隔三四個鐘出來看看我地是否安全,同時佢知道有些地方電話是接受唔到訊號,我地上左石咁長時間根本無理會過,佢都唔係第一日開船啦,船上面有蝦粉唔講都知道係下午用啦,佢係有心唔想我地轉位,真係大吉利是講句在海上10個鐘咁長時間如果有事發生等求救後果不敢想像!  一個開開心心的旅程就比果兩個船佬攪到一肚氣,到最後總算安全回程!

放飛機船佬叫"阿德"...電話:187*****338
無良船佬叫"阿計" ......電話:138*****409

如果你地仲開船祝你地:一帆風順,打雷的時候唔好企咁高,收錢的時候記得用手按著你的良心  

釣友們如果想去陽江東平釣魚約船之前一定要問清楚船佬叫咩名同電話,坐唔坐佢船咁就自己諗啦! 為了大家安全所以我一定要公開名同電話!

老蛇 2013-04-12 17:12

leonleo 2013-04-12 17:18
黑心船佬     

arrowtsang 2013-04-12 17:22

悲情釣手 2013-04-12 18:20
黑名單     

財叔 2013-04-12 18:24
点解唔清楚D?係唔係自己約?還是边间釣魚店幫你約。       

wawa 2013-04-12 18:35

荷包 2013-04-12 18:37

小魚兒 2013-04-12 18:37
引用第 5 樓 財叔 於

發表的 :

点解唔清楚D?係唔係自己約?還是边间釣魚店幫你約。         

我都係第一次陽江釣魚,都無相熟的船佬所以要其他人幫我搵,係船佬的問題唔關釣魚店!

亞神 2013-04-12 20:03
明知收唔到電話,比個對講機佢吖嗎,如果唔夠對講機就問漁樂軒借就可以了

忍者引魚 2013-04-12 20:27
     正仆街.....

fd_dicky 2013-04-12 20:46
上次去東平亦有差唔多既遭遇,, 不過個船佬冇咁離譜,, 佢係去咗個收唔到訊號既內灣度上石訓覺.... 要我地爬過幾過小灣大聲叫佢先肯黎,, 正爬街....

kam.wong 2013-04-12 20:52

小魚兒 2013-04-12 20:55
引用第 11 樓 fd_dicky 於

發表的 :

上次去東平亦有差唔多既遭遇,, 不過個船佬冇咁離譜,, 佢係去咗個收唔到訊號既內灣度上石訓覺.... 要我地爬過幾過小灣大聲叫佢先肯黎,, 正爬街....

咁你上次個船佬叫咩名?自己做臭晒個名再咁落去一定無人再去釣魚!

鯛魚殺手 2013-04-12 21:34

朱古力 2013-04-12 21:51
為左省油! 連人家的人生安全都不顧的船家!好心佢就咪做船家了!你(船家)認為收費過低就同釣友講囉!唔啱講到啱了!但不負責任就唔得了

魚珠魚寶 2013-04-12 22:12
強烈遣責無良船佬!!!希望任何釣友莫再僱用!!!這種人毫無職業道德!!!     

Sam_Sam 2013-04-12 23:22
會記住哩兩個電話

海狗 2013-04-13 00:14
永不录用     

掌佬 2013-04-13 00:23
無良船老,永不碌用   

itit 2013-04-13 00:27
黑心船佬photos   

豬兜冲@ 2013-04-13 05:19

海浪 2013-04-13 06:11
總之有人請我去都唔會再去!    總有我同蕃薯準備釣夜水啦,两個人一個雪梨.一排朱古力半支水,睇吓頂唔頂到天光啦,!典知呢個典範船佬踱踱;班水魚原來未付船錢,係時候收工喇.收錢喇.今曰又揾咗六只水魚喇!    千一人仔,多謝都唔洗講!    廢話講完!     

海浪 2013-04-13 06:35
仲有今次去到東平,發覺東平D漁具鋪越開越多,越開越大間啦!真係要多謝D船佬囉!     

fd_dicky 2013-04-13 09:22
又係熟人唔得閒 再介紹的,, 冇記佢個名....sorry

mm5653 2013-04-13 09:38

釣魚郎 2013-04-13 13:10

卡夫卡 2013-04-13 15:16
咁嘅服務… ~

求.敗 2013-04-13 16:16
     x

看海 2013-04-14 13:10
     一肚氣     

ymtchris 2013-04-14 21:05
豈有此理。

小魚兒 2013-04-15 00:52
引用第  30  樓  ymtchris  於  

發表的  :

豈有此理。   

人地講我都唔信,自己試過之後唔信都唔得!

leocheong 2013-04-15 12:39
魚仔你係咪沒響海狗大師個朵, 佢當地識好多人     

小魚兒 2013-04-15 15:50
引用第 32 樓 leocheong 於

發表的 :

魚仔你係咪沒響海狗大師個朵, 佢當地識好多人      

我有同某釣具店的老板聯繫過,仲有講係海狗介紹的!

查看完整版本: [-- 又一個無良船佬 --] [-- top --]