查看完整版本: [-- 請敎一下是什麼蝦 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 請敎一下是什麼蝦 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

忍者引魚 2013-03-10 21:45

請敎一下是什麼蝦

arrowtsang 2013-03-10 21:53
呢隻虾个名叫做“花鉗“,淡水冲口入海的附近会捕得到,以前响大屿山  分流一條涧口執过几隻,條肠又大又黑,肉質几好食架,澳门有得賣的丶吗??

arrowtsang 2013-03-10 22:00
很狗以前捉过的,唔係每隻都咁大隻“降“架,有D隻鉗好细隻成肚春,有D就大细鉗,我估係公、母既分別呀!!

忍者引魚 2013-03-10 22:08
引用第  1  樓  arrowtsang  於  

發表的  :

呢隻虾个名叫做“花鉗“,淡水冲口入海的附近会捕得到,以前响大屿山  分流一條涧口執过几隻,條肠又大又黑,肉質几好食架,澳门有得賣的丶吗??

不是很久吧,快點說................

Sam_Sam 2013-03-10 22:25

路亞添 2013-03-10 23:33
之前水上街市下環街市有買過,不貴,大小,硬度剛好,中過白立,
好似叫打鼓蝦 next

P.M. 2013-03-10 23:36
5清楚     

leonleo 2013-03-10 23:57
睇落白灼应该唔错           

豬兜冲@ 2013-03-11 05:20

arrowtsang 2013-03-11 09:27
         老吹真好玩!

華仔 2013-03-11 10:09
打鼓蝦

ymtchris 2013-03-11 10:15

小魔女SOS 2013-03-11 14:53
叫做打鼓蝦生猛買返去即急凍第二日攞出海,遇到魚仔化餌成隻塔落去巨物見到超搶口     

金渔佬 2013-03-11 19:13
打鼓蝦  距只大钳识得  啪啪声     

1魚 2013-03-11 19:21
打鼓蝦
以前在黑沙環海邊,水乾時在沙灘邊拿起碎石就會看到兩三隻,抓上來時會"dog dog"聲響   
拿來釣立魚好駛得   

查看完整版本: [-- 請敎一下是什麼蝦 --] [-- top --]