查看完整版本: [-- PENN拉力絞 --]

-> 裝 備 討 論 -> PENN拉力絞 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2013-02-12 10:34

PENN拉力絞

PENN 以船釣型鼓式捲線器為主,耐操耐用,我二十年前買了一顆 113 的,好像是這個編號吧,到現在也好好的,非常順滑,最近有看到不少紡車式捲線器,是適合磯釣用,價錢不貴,只是稍為重一點,不知好不好用?

朱古力 2013-02-12 12:45
1魚叔,你在釣具上都會有疑問
在我心目中你係百科傳書!
新年流流,擦擦鞋先!唔知有冇利是收呢?  

1魚 2013-02-12 13:38
引用第  1  樓  朱古力  於  

發表的  :

1魚叔,你在釣具上都會有疑問
在我心目中你係百科傳書!
新年流流,擦擦鞋先!唔知有冇利是收呢?     

啋啋啋!新年流流話我係 百科全輸 

xue76 2013-02-12 13:52
[百科全輸]`````````````````````````     

Sam.Jig 2013-02-12 15:23

joaoao 2013-02-12 19:52
早排都買左個水貨PENN,單向...結實有力....幾正呢   
[attachment=133408]  [attachment=133409]

1魚 2013-02-12 20:22
引用第  5  樓  joaoao  於  

發表的  :

早排都買左個水貨PENN,單向...結實有力....幾正呢   
[attachment=133408]  [attachment=133409]  

它出廠規格捲線容量只有寫pe線和磅,沒有寫日式的幾號線幾咪等~
基本上現在大部份磯釣都以(號)來算~

悲情釣手 2013-02-12 20:35
1魚叔只攪用咗二十年     

路過... 2013-02-12 22:12
引用第 6 樓 1魚 於

發表的 :

它出廠規格捲線容量只有寫pe線和磅,沒有寫日式的幾號線幾咪等~
基本上現在大部份磯釣都以(號)來算~

我都研究緊e個問題~

路過... 2013-02-12 22:14
引用第 7 樓 悲情釣手 於

發表的 :

1魚叔只攪用咗二十年      

penn出新攪吾似日本一兩年出一隻~

joaoao 2013-02-12 22:14
引用第  8  樓  路過...  於  

發表的  :

我都研究緊e個問題~

佢搞有線徑標示的.....自己估下就ok

路過... 2013-02-12 22:25
官方網無線徑睇,原來如此!!!

Sam.Jig 2013-02-13 01:10
正常有mm/m數睇,比较到

ymtchris 2013-02-13 15:16

Sam_Sam 2013-02-13 22:40

查看完整版本: [-- PENN拉力絞 --] [-- top --]