查看完整版本: [-- 新手問路 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 新手問路 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

我道 2012-10-23 21:03

新手問路

小弟是新手。
今天朋友比左支一號磯竿我。是5.3m~4.5m和2000胶。
請問用一號竿要注意什麼。點樣粗作。
小弟是新手多在澳門玩。
一號竿要用幾號母線。線腳又用幾號。
請各位大C教一下小弟

海浪 2012-10-23 21:16
你可以袋定三佰鈫去人工湖或隔和門FIN吓.一號竹可以用到三號腳.   

1魚 2012-10-23 21:24
新手用3主2子比較理想,但2000絞的話,一般的主線是150米,2000絞捲不完,還會有些線剩下,所以其實最好用2主配1.2子線

悲情釣手 2012-10-23 21:51
今天朋友比左支一號磯竿我。是5.3m~4.5m和2000胶。 咁大獲.你朋友都幾毒吓wo.準備食腐乳.面包.公仔面嘅日子啦     

太子 2012-10-24 00:01
主2.腳1.5

ymtchris 2012-10-24 10:23
4 身3脚...   

arrowtsang 2012-10-24 20:32

養釣新手 2012-10-24 21:03
我都係新手 釣左半年左右 一齊交流下
至於幾號線身 我一般建議澳門玩3號就夠 絲腳1.0-2.5 都ok

Ron1203 2012-10-24 22:11
澳門依家我用14號布絲加6號碳

joaoao 2012-10-25 00:09
引用第  8  樓  Ron1203  於  

發表的  :

澳門依家我用14號布絲加6號碳

打介瘦叫埋唔該

查看完整版本: [-- 新手問路 --] [-- top --]