查看完整版本: [-- 不要再做羊古,任人宰割! --]

-> 議 事 亭 -> 不要再做羊古,任人宰割! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

見血方休 2012-08-28 04:51

不要再做羊古,任人宰割!

何潤生促制衡油品不合理加價     何潤生促制衡油品不合理加價    

【本報消息】立法議員何潤生關注石油價格不隨供應地價格升降,一月內加價五次,疑石油供應商聯合訂價或壟斷,質詢政府會否建立油品資料庫及跨部門專責統籌機制,提高公佈信息的透明度,加強監管?    何潤生在書面質詢指出,能源辦資料顯示,澳門石油產品價格並未隨主要供應地即新加坡、內地的售價下調,甚至出現供應地價格下降,澳門售價上升的情況,質疑石油產品供應商之間聯合訂價及寡頭壟斷。    燃油產品監管牽涉衆多部門,能源辦制訂能源政策,燃料安全委員會負責燃料安全問題,經濟局則促進和維持燃料市場公平的營商環境,消費者委員會和能源發展辦公室則分別調研燃油市場,但跨部門合作職能分散,監管力不足,監督形式、程序及跟進方式亦不透明。    他質詢當局,會否建立油品資料庫,定期公佈九澳油庫的儲存量、油品的來源、入口及零售價格,以及其他可能影響油品價格的相關數據,提高信息發佈的透明度,制衡不合理加價?建跨部門專責統籌機制,跟進燃油產品,明確燃油市場的監管責任,防止壟斷及聯合訂價行為?

http://www.macaodaily.com/html/2012-08/28/content_728219.htm

路過... 2012-08-28 07:07

arrowtsang 2012-08-28 07:08
黑箱作業!

muito 2012-08-28 08:04

CKC 2012-08-28 08:55
澳門就是與別不同感受澳門

itit 2012-08-28 09:20
感受澳門,黑箱作業

kin 2012-08-28 09:21

ymtchris 2012-08-28 09:29

小魔女SOS 2012-08-28 09:56
少數市民出聲反對是沒用的 你有你 ,佢有佢繼續加價$$$$$$$$$$$$$$ 唔通你地可以唔用咩去燒柴囉 一早對哩個澳門政府已經   

奧比斯 2012-08-28 10:29
出動商業調查科,大部分在國內進口,而國內多次下降油價,由8.20下調至今7.30   

本地上調油價,中間收取暴利,冇人處理     

zoo 2012-08-28 11:03
政府無能

看海 2012-08-28 11:40
引用第  11  樓  zoo  於  

發表的  :

政府無能   

錯!係有理由,係有利益理由,係有私人利益理由

天花佬 2012-08-28 11:47
澳门吾知咩吔冇俾人哋壟斷及聯合訂價

釣魚郎 2012-08-28 12:23
   黑箱作業     

悲情釣手 2012-08-28 13:26
商家佬揸fit.係咁

見血方休 2012-08-28 14:47
吾好忘記,現在的油價,政府已经没有抽税,那免税的部分当然又直接輸送到……     

亞旦 2012-08-28 14:59
小市民、大政府!能如何!

見血方休 2012-08-28 15:17
香港的油價比澳門貴,但不要忘記,香港每公升汽油含六元以上税费,澳門的汽油是完全免税的     

老蛇 2012-08-28 20:32

神農氏 2012-08-29 12:52
   咁咪少啲揸車囉,改塔巴士,我估政府都想咁啫   

見血方休 2012-08-30 00:20
引用第  20  樓  神農氏  於  

發表的  :

咁咪少啲揸車囉,改塔巴士,我估政府都想咁啫     

咁石油汽貴你係咪燒柴呀師兄?
以你嘅邏輯:
樓貴你係咪住樓梯底呀?
餸菜貴你係咪食廚餘呀?
我希望你退一步真係可以海濶天空啦!
仲有,巴士都加價啦,我睇你不如退多一步行路啦!

查看完整版本: [-- 不要再做羊古,任人宰割! --] [-- top --]