查看完整版本: [-- 屋企有螞蟻 --]

-> 貼 圖 灌 水 -> 屋企有螞蟻 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

PoU 2012-06-21 07:23

屋企有螞蟻

又細粒又多d螞蟻  點先可以殺曬佢地

小魔女SOS 2012-06-21 09:45
引用樓主  PoU  於 2012-06-21 07:23

發表的 屋企有螞蟻 :

又細粒又多d螞蟻  點先可以殺曬佢地   

你屋企哥d可能唔係螞蟻係討厭的白蟻,所以你先要攪清楚是什麼品種如果係白蟻就麻煩佢只會不斷增多侵食你屋企每一件東西例如:魚竹,魚攪...............等等要搵白蟻專營公司幫你落藥去杜絕佢

1魚 2012-06-21 09:49
我屋企十年都冇一隻蟻出現過,因為我經常用樟腦油   

小魔女SOS 2012-06-21 09:58
引用第  2  樓  1魚  於  

發表的  :

我屋企十年都冇一隻蟻出現過,因為我經常用樟腦油     

澳門天氣潮濕好多舊式樓宇都會有蟻,小強,白蟻...................我以前屋企都有白蟻將成個衣櫃低蛀了

金渔佬 2012-06-21 10:55
啊宝。。你D竹帮你保管住先啊!比蚂蚁咬断晒你   

ymtchris 2012-06-21 12:01
殺蟲劑.....   

黑仔華 2012-06-21 14:07
如果係白蟻就麻煩,殺蟲劑都無用,一定要搵專業人員才可杜絶。   

休渔琪 2012-06-21 15:41
买蚂蚁药,诱杀,效果好好

釣魚痴 2012-06-21 16:28
白蟻药加沙塘好些

PoU 2012-06-21 17:00
戈d蟻係周圍咁搵野食架  日日見到佢地支軍隊都唔同地方    唔知咩蟻呢

林正英 2012-06-21 17:28
將屋企所有東西換晒樟木~包你冇晒D蛇~虫~鼠~蟻                     補充(淘寶都有樟木賣~可以買一點回來試試)

PoU 2012-06-21 19:29
引用第  10  樓  林正英  於  

發表的  :

將屋企所有東西換晒樟木~包你冇晒D蛇~虫~鼠~蟻                     補充(淘寶都有樟木賣~可以買一點回來試試)

戈d咩黎架  師兄  我種細唔明

林正英 2012-06-21 20:08
你有冇聽過樟木籠呢樣野~古代既時候D人通常都是用它~因為樟木本身有種特別氣味~所以以前D人通常都用來放衣服~D爬虫類聞到D味會掉頭走~我都用緊放在衣櫃~現在出在D樟木碎既包包應該適合你用~你上淘寶網睇睇      (注意:D樟木氣味對人體無害可以放心用)其實大潭山上面有幾顆樟木樹~你可以用它的姑枝~回來再去了皮都可以用氣味都是一樣~樹越老D味就會越大   

Sam_Sam 2012-06-21 20:30
屋企有螞蟻就麻煩啦

arrowtsang 2012-06-21 21:16

梁爽 2012-06-21 21:52
你隊米青兵呢

PoU 2012-06-22 01:16
引用第  12  樓  林正英  於  

發表的 回 11樓(PoU) 的帖子 :

你有冇聽過樟木籠呢樣野~古代既時候D人通常都是用它~因為樟木本身有種特別氣味~所以以前D人通常都用來放衣服~D爬虫類聞到D味會掉頭走~我都用緊放在衣櫃~現在出在D樟木碎既包包應該適合你用~你上淘寶網睇睇      (注意:D樟木氣味對人體無害可以放心用)其實大潭山上面有幾顆樟木樹~你可以用它的姑枝~回來再去了皮都可以用氣味都是一樣~樹越老D味就會越大     

好  唔該曬師兄   我要去搵搵先

天花佬 2012-06-22 01:17
端午节到喇 ~~~学下我的乡下D习俗喇 煙D(*通术 蝉蜕 * 中药店有得卖)又避讶~又杀菌~驱走D蛇虫鼠蚁!!!好好用嘅  信我喇!!!!!!!!!!!!       

PoU 2012-06-22 01:51
引用第  17  樓  偷渡客  於  

發表的  :

端午节到喇 ~~~学下我的乡下D习俗喇 煙D(*通术 蝉蜕 * 中药店有得卖)又避讶~又杀菌~驱走D蛇虫鼠蚁!!!好好用嘅  信我喇!!!!!!!!!!!!         

師兄  重點 去到同佢講要咩藥

查看完整版本: [-- 屋企有螞蟻 --] [-- top --]