查看完整版本: [-- 澳門正苦話比我地係南環西環湖呔魚喎 --]

-> 議 事 亭 -> 澳門正苦話比我地係南環西環湖呔魚喎 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

肥仔水 2012-06-06 14:14

澳門正苦話比我地係南環西環湖呔魚喎

南西灣湖設釣魚區須按實際情況
(澳門電台消息)民政總署將待南、西灣湖周邊各項工程完成後,按實際情況設立釣魚區。 環境保護局局長張紹基在回覆議員吳國昌書面質詢時表示,南、西灣湖建設初期未有考慮徹底清淤,加上近2年南、西灣湖周邊工程不斷,對水質造成一定影響,民署將待周邊各項基建工程完成後,再根據實際情況設立釣魚區。 另外,民署將於路環黑沙馬路地段中的綜合康體活動場地增設釣魚池,並計劃在氹仔東亞運大馬路單車徑的休憩區內設立釣魚區。(雷翠雲 黃偉鴻)

http://new.cyberctm.com/cn/info/tdmnews.php?id=9

賤飛 2012-06-06 14:16
真定假?
行得來都可能20年之後.

肥仔水 2012-06-06 14:30
又無講做緊咩野工程~又無講幾時完工~又無講幾時可以比人呔魚~又無講洗唔洗入會比錢~又無講係咪無限人數入去呔魚~又無講係咪一人一竿

點都好啦~起碼有個好開始     

小魔女SOS 2012-06-06 14:30
如果係真都係一件好事既多過地方比D鍾意釣魚既年青人,叔叔,伯伯,嬸嬸食飽飯去消遣吓

ymtchris 2012-06-06 14:31
有得諗喎.........     

機車28 2012-06-06 14:34
我一定信囉!!等到果日我都骨頭打鼓la!
唉澳門震苦!

kamio 2012-06-06 15:06
好開始     

鮑仔 2012-06-06 15:39
支持澳門建設釣魚區,大力推動釣魚運動,如建設大型而有規模的釣魚場 ,給巿民多一個放假一家大小的好去處,從而另青少年不再沉迷賭海,毒海

看海 2012-06-06 16:08

浦阳江畔 2012-06-06 16:31
環保局指西灣南灣湖將設釣魚區   

林正英 2012-06-06 18:04
真是一個好消息                 

1魚 2012-06-06 18:18
打左誘餌產生效應了~哈哈哈!

懇請政府有關部門關注居民休閒活動

敬愛的澳門講場節目主持們,您們好!我們是一群熱愛釣魚休閒的居民,假日經常前往國內鄰近地區從事釣魚活動,假如澳門能夠利用人工湖,或其他海邊地段,劃分釣魚區,可以讓居民一家大小,都能很方便的在假日休閒,想必是澳門居民的一大樂事。

我們辛勤的為這片土地打拼,只希望假日能夠有一個地方可以舒解一下工作壓力,但澳門法例沿用數百年前舊例,禁止從事釣魚活動,違者施以罰款,請問一下政府有關部門長官們,是否可以變通一下已經不合時宜的禁令,為居民開闢多一些健康的休戲場所? 

請不要說釣魚會帶來環境污染,相信絕大部份都是愛惜資源的,希望有關部門能夠體恤我們這群居民,乃至於很多在學青少年們,不必淪為賭場及電動遊戲機場所的常客,劃分適當的釣魚區,以政府長官們的聰明才智,實乃輕而易舉之事,視乎為與不為,懇請順應時代環境發展,不予墨守成規,為這一片土地,帶來更多活力!

肥仔水 2012-06-06 18:41
哈哈~1魚兄都出左唔小力喎~哈哈       

馬友 2012-06-06 18:51
最好將賭收益零頭數購買橫琴四寶放落去,免費比市民釣..... 重有釣魚專車,大飛接送及執位 到湖上的島或浮台上釣魚

joaoao 2012-06-06 21:24
十分期侍...       

路過... 2012-06-06 21:31
   正~

arrowtsang 2012-06-06 21:44
我放長雙眼又睇下正苦搞D咩浪費公餉既野啦!!

123ABC 2012-06-06 22:45

悲情釣手 2012-06-06 23:06

金渔佬 2012-06-07 01:02
期待挑战西環湖!D大老乌     

小休 2012-06-07 02:09
期待南西環湖設立釣魚區     

釣魚痴 2012-06-07 12:02

春魚 2012-06-07 12:09
等到何年何月   

leocheong 2012-06-07 13:35
消遣好去處      

釣魚郎 2012-06-07 14:55
都係個句.聽其言,觀其行       

太子 2012-06-07 15:16
開埋水塘同整埋海低人工礁石,再挖深澳門海域!反正都是百年大計!計劃啫,都無講幾時得! 咁樣呢個計劃就有睇頭啦!

天花佬 2012-06-07 17:45
大陸魚船落网落到甘埋!設在邊都冇用喇!

chaofish 2012-06-07 19:10
算把啦,到比你釣果陣時.個湖都埴埋買比D雞商

爽風 2012-06-07 23:41

活活 2012-06-08 00:42
等待~   

查看完整版本: [-- 澳門正苦話比我地係南環西環湖呔魚喎 --] [-- top --]