查看完整版本: [-- 喂~戒烟喇! --]

-> 議 事 亭 -> 喂~戒烟喇! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2011-12-30 18:45

喂~戒烟喇!

1月1號控煙法即將生效,公共場所,包括好多平時吹水飲咖啡的地方,都不可以吸煙了~
快來戒煙吧,我已經戒左喇!
戒煙唔係咁難啫~唔好比藉口自己...
當您抽煙有一段日子後,突然戒煙時,會有些不適,但應該算係唔會好難接受的痛苦,包括頸部彊硬,流眼淚,口乾,頭痛等症狀出現,但幾天後就過去了,接下來的最大困難是意志力
試吓啦~

arrowtsang 2011-12-30 18:47

看海 2011-12-30 18:53
   精神上支持,自己就   

鮑仔 2011-12-30 19:14
真係要戒,一加就加9蚊,買唔起 好彩餌粉無加   

亞神 2011-12-30 19:56
我已戒了兩個星期了;
找多d野比自己做,跑下步,累些早訓,辛苦的思想鬥爭好易過

求.敗 2011-12-30 20:03
戒烟?           

山川海 2011-12-30 20:26

chaofish 2011-12-30 20:47
我吾食烟架

dacky 2011-12-30 21:04
依加潮流興戒烟...       

Sam_Sam 2011-12-30 21:16
大家比心機呀,加油   

3901 2011-12-30 21:45
十個釣魚佬九個食煙,鞋~`~~真系慢慢長路無從入手   

大鮭魚 2011-12-30 21:46
快來戒煙吧   我刀係努力中

金渔佬 2011-12-30 21:53

1魚 2011-12-30 22:07
引用第 10 樓 3901 於

發表的 回 樓主(1魚) 的帖子 :

十個釣魚佬九個食煙,鞋~`~~真系慢慢長路無從入手   

點解要戒煙呢? 首先要比自己一個理由,當有左自己戒烟的理由,行動才會有決心的,如果對自已冇理由,好容易意志力唔夠堅決,中途放棄

我又講一下自己經歷,本身已抽烟超過三十年,大約八年前,養左隻狗之後,好想多買些好的東西給她吃,想一想,不如戒了烟,把錢省下來,可以買好多罐頭零食了~就這樣,一戒就八年了~

近年因為有些事情,遇到很大的心理壓力,開始無端端又食返,不過都係好短暫時間,一於從頭來過~又戒!!
ok啦..因為e家烟癮唔算深,所以好易戒掉

ymtchris 2011-12-30 22:10
報告首領,煙巳經戒咗!.......買呀!

見血方休 2011-12-30 22:13
呢個問題•••••••••

bobbylaw 2011-12-30 22:16
可以做個比喻: 戒食煙 和 戒釣魚 一樣咁困難

muito 2011-12-30 22:22

戒煙有益健康.

小小強 2011-12-30 22:28
十八年的深厚煙癮,釣魚時、無聊時、煩惱時、興奮時....煙從不離手,喜歡血液裡充滿尼古丁精神為之一振的舒快感.....

從無想過放下手上的香煙.....

明知萬般的害處,那又如何,這就是灑脫,自我.....

可惜....原來我更喜歡我的家人,喜歡拿起釣竿去作釣.....身體是無價的,萬金換不來,我要有更多的時間去陪伴家人,更好的身體去更遠的地方釣魚

所以我決定戒煙,以表決心,苦練兩月去完成從前認為傻仔才會去做的事---半程馬拉松!

再過數天就快戒煙三個月了,戒煙一定贏!

1魚 2011-12-30 22:44
引用第  18  樓  小小強  於  

再過數天就快戒煙三個月了,戒煙一定贏.......

堅持唔好再食

小魔女SOS 2011-12-30 22:47
雖然我唔食煙但係都會同想介煙既朋友,釣友,院友..................打氣努力!加油!

1魚 2011-12-30 22:57
戒烟真係好難,成功率好低,最初戒烟那幾日感覺好難過
1~早餐咖啡前後冇支烟噴一噴唔得
2~去廁所xxxx冇支烟噴一噴唔得
3~飯後一支烟,快活過神仙
4~釣到條大魚時非常興奮,冇支烟含在咀邊一邊解鉤更加唔得   

能夠克服以上魔力,漸漸地就不覺得烟是非要不可的了~努力呀   

三師兄 2011-12-30 23:16

財叔 2011-12-30 23:49
我最冇用,戒左四年又偷食番,仲唔買淨係羅。(因唔買得)       

太子 2011-12-31 00:05
我已決定由1月1日起戒煙! 希望成功啦!

PoU 2011-12-31 00:45
戒左大半年又食番   又再戒

悲情釣手 2011-12-31 01:04
戒烟 我中魚多數都係點烟個一刻     

渠皇 2011-12-31 01:57
20多年的煙齡,一日兩包紅萬,釣魚三包,戒左煙三年,自已都吳信戒倒(到現在)
醫生叫我戒,醫生話再吳戒煙、釣魚?入醫院「吊鹽水」喇!     

kin 2011-12-31 05:25
試吓啦   

吉野光 2011-12-31 08:32
正在戒更!但意志力薄弱!仍在努力中!   

生仔 2011-12-31 11:44

~蕃薯~ 2011-12-31 13:58
支持~一齊戒煙~我唔會輸比支煙GE~!

3901 2011-12-31 18:32
而家先戒釣魚,後戒煙!

釣魚痴 2012-01-01 01:09

Ar保 2012-01-02 02:55
我都戒左煙啦~點解?因為吾吸煙係型仔D架~
仲有戒左一排後,自己被二手煙影響一下先知,以前我影響到人人地係幾吾舒服的,所以吾會食番煙~

1魚 2012-02-14 14:42
有冇人成功戒煙戒到今日呀? 我ok喎     

小小強 2012-02-14 17:25

chansimon 2012-02-14 17:41
引用第 34 樓 攻略王 於

發表的 :

我都戒左煙啦~點解?因為吾吸煙係型仔D架~
仲有戒左一排後,自己被二手煙影響一下先知,以前我影響到人人地係幾吾舒服的,所以吾會食番煙~

Ching好野 "己所不慾勿施於人"如果所有食煙啲都明白就好 

查看完整版本: [-- 喂~戒烟喇! --] [-- top --]