查看完整版本: [-- 香港湾仔南营对开有无鱿鱼钓 --]

-> 外地釣友交流區 -> 香港湾仔南营对开有无鱿鱼钓 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

trashboy 2011-09-18 01:58

香港湾仔南营对开有无鱿鱼钓

各位大佬好呀
我是超级新仔,新到连鱼钩都未识绑果只

自从上次系统黄石码头见到有人钓鱿鱼之后,就心思思想试试
近期将会去湾仔南营地露营,甘就想顺便学下点玩。
五知道湾仔南营地码头对开,有无鱿鱼钓的呢?

希望各位老师前辈可以教教路,多谢晒

財叔 2011-09-18 03:48
香港地方? 唔說下一位

悲情釣手 2011-09-18 08:21
釣鱿鱼 唔識     

arrowtsang 2011-09-18 11:03
湾仔南营地?係邊呀???

ymtchris 2011-09-18 12:26
唔知係邊樹喎......   

trashboy 2011-09-18 15:01
即是西贡西郊野公园
西贡湾仔码头
南风湾
果边

北纬 22度27'41''
东经 114度20'31''

问D营友,距地五钓鱼,所以五知道,但见比较少人钓,露营的就多。
黄石码头就很多人钓,但我夜晚过五倒去,无街渡,得两丁友又费事租船。
有无大佬系果边玩过呀?

Sam_Sam 2011-09-18 15:57

arrowtsang 2011-09-18 16:10
引用第  5  樓  trashboy  於  2011-09-18 15:01   發表的  :
即是西贡西郊野公园
西贡湾仔码头
南风湾
果边

.......

入黃石右手邊果個水上活動中心大內環試下啦,大尾尤唔少,碎石灘加大沙地,好易拖中,另外西貢赤徑碼頭兩側都唔差,另外一個拖尤好地方就係淺水灣大觀音像個大平台防鯊網外圍,幾密ロ架,又大隻!

trashboy 2011-09-18 18:06
如果是黄石衣边先有得话,甘我就要林系黄石衣边扎营了。

trashboy 2011-09-18 18:18
引用第 7 樓 arrowtsang 於 2011-09-18 16:10 發表的 :

入黃石右手邊果個水上活動中心大內環試下啦,大尾尤唔少,碎石灘加大沙地,好易拖中,另外西貢赤徑碼頭兩側都唔差,另外一個拖尤好地方就係淺水灣大觀音像個大平台防鯊網外圍,幾密ロ架,又大隻!

多谢大佬指点先。
原来甘。但是如果去浅水湾,附近有无地方可以扎营呀?
同埋浅水湾点先去倒?
小弟大陆人,对香港交通一知半解。

trashboy 2011-09-18 18:20
另外一个是,夜晚同早上钓,乜色的木虾会比较好?我木虾五多,准备去补货。哈哈。

peter_218 2011-09-18 21:45
唔識           

arrowtsang 2011-09-18 22:00
引用第  5  樓  trashboy  於  2011-09-18 15:01   發表的  :
即是西贡西郊野公园
西贡湾仔码头
南风湾
果边

.......

黃石不可扎營,政府有路標例明的,但附近有涼亭可以小休一下,至於淺水灣,更不可以扎營喇....,你可以在中環交易廣場下乘搭巴士前往!  至於南风湾,我在從前去那處是磯釣的,尤魚就沒有拖過了!

釣魚郎 2011-09-19 10:45
   釣鱿魚....唔識      

joaoao 2011-09-19 10:54
釣鱿魚未中過       

大便高達 2011-09-19 16:00
如果你想扎營, 可以去黃石碼頭再坐船去高流灣, 右手邊有個沙灘, 聽講都幾多魷 fit .

trashboy 2011-09-20 00:15
高流湾有营地?
黄石码头对埋五是有一个叫 黄石营地 的地方咩?

其实,有无可能一边海FIT倒,另一边一条都无。

查看完整版本: [-- 香港湾仔南营对开有无鱿鱼钓 --] [-- top --]