查看完整版本: [-- 全沉釣法+誘釣同路 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 全沉釣法+誘釣同路 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2011-08-22 19:42

全沉釣法+誘釣同路

依幾年磯釣一直都用自製雙標釣法,效果都幾滿意,有魚的地方多數第一個中魚先,因為靈敏度高,小魚訊都知道,但壞處係固定釣棚,對於一些落差大的場,無法探底直擊魚層

今年磯釣期會操練一下 ”全沉釣法”

好處~
1)釣餌維持拖底,對付立魚最好
2)遇到暗礁,因觸底的是咬鉛,釣餌會離底約10公分,可以避過障礙物,萬一咬鉛纏住障礙物,拉斷就ok,因捨棄線用好細號魚絲

誘釣同路
日本仔發明誘餌同釣餌,最高境界係做到誘釣同步,但對象魚多數係黑毛,珠海能上釣一年有幾多條黑毛?都係立魚為主,拖底最著數,既然主打底層,何必用那0號呀00號呀浮波?造成釣餌慢慢落下,況且釣組太輕的話,易受外在影響而令釣餌向上飄,無法到達對象魚泳層,誘釣同路係誘餌打在定點,經過水流推動,使底層誘餌會變成一條小路,魚經過這條路會有嘢食,就可留住魚群,而釣組每次投到流頭,跟住這條魚路在底層慢慢移動搜索

這個構思可行嗎?~等秋磯測試過再回來報告成績

arrowtsang 2011-08-22 20:06
等一陣,諗一諗先!

天花佬 2011-08-22 20:16
两条子线会经常缠埋一旧个布

亞神 2011-08-22 20:16
1叔﹕這樣好大機會捨棄線同子線炒粉,落入後如果炒粉未没有底漂作用,我認為未必理想,是否4B拖2B另子線呈倒V慢落,從而排除炒粉

發記 2011-08-22 20:16
睇唔明  

1魚 2011-08-22 20:18
引用第  1  樓  arrowtsang  於  2011-08-22 20:06   發表的  :
等一陣,諗一諗先!

係唔係諗緊點解唔省去上面個目視浮標,單獨用一個波波在水面但不加線檔,咪更直接呢

1魚 2011-08-22 20:23
引用第  2  樓  偷渡客  於  2011-08-22 20:16   發表的  :
两条子线会经常缠埋一旧个布

會呀!咪當條子線變粗d囉,最緊要係冇咁易鈎到底,因為觸底係粒鉛

1魚 2011-08-22 20:27
引用第  3  樓  亞神  於  2011-08-22 20:16   發表的  :
1叔﹕這樣好大機會捨棄線同子線炒粉,落入後如果炒粉未没有底漂作用,我認為未必理想,是否4B拖2B另子線呈倒V慢落,從而排除炒粉

炒粉都唔緊要,始終落水後,咬鉛會先觸底,釣餌係上邊少少,而個波係會再上少少

ymtchris 2011-08-22 20:34
咁樣子做法, 有無考慮過子線既長短呀, 同釣場有否起伏呀....   

1魚 2011-08-22 20:39
引用第  8  樓  ymtchris  於  2011-08-22 20:34   發表的  :
咁樣子做法, 有無考慮過子線既長短呀, 同釣場有否起伏呀....     

就係針對起伏大的場,整個組係沉到底慢慢流的
主線穿過兩個波後接這個三頭轉環,而另兩頭一接子線,一接捨棄線

活活 2011-08-22 20:53
類似有人提出既船釣鱸魚釣組,

首領你果個應該系一個基因異變既浮游磯釣沉底法, 加左目視浮波,可以觀察到水底下釣組大約既流向位置. 從而跟據當時流速決定誘餌落處. 不過就算子線長短分配適當,始終纏線既機會好大.  

對於我個人黎講,無論簡單複雜化又或者複雜簡單化都好,我都系會採用祖傳既當龜香蕉奶昔釣法.

期待你既結果......

忍者引魚 2011-08-22 20:56
     謝謝

arrowtsang 2011-08-22 21:12
實在...實在太奧妙喇,不過我其實仲未諗得掂亞1魚叔你呢個"似沈實浮但又似浮實浮喪心病狂霹靂大無畏古古介介超級麻鬼煩煩取命含鉛在底單錐樹掛"不過都好鬼多謝心德分享呀! [attachment=118664] [attachment=118664] [attachment=118664]  

猫头鹰 2011-08-22 21:15
   和我的想法一样...以后一起交流下!一鱼叔

猫头鹰 2011-08-22 21:19
有个问题:水流太急,4B咬铅拖唔住,2B波波也会带钓组走动,有点难控制!

钓地球 2011-08-22 21:27
期待研究结果   

1魚 2011-08-22 21:30
引用第  14  樓  猫头鹰  於  2011-08-22 21:19   發表的  :
有个问题:水流太急,4B咬铅拖唔住,2B波波也会带钓组走动,有点难控制!

會有呢個情況,或者可試試改用5b鉛,1b浮波

猫头鹰 2011-08-22 21:38
同意,但个人感觉波波要自重大点,体积小点,这样对流水的阻力就小点,钓组就不会太飘...

1魚 2011-08-22 21:47
如果怕子線同捨棄線互纏,可以參考前打咬鉛方式,在魚鉤處加咬鉛,不用捨棄線,但中地球機會相對增加
其實不用怕纏線,只要投出去時沒有纏住,當釣組入水後,首先是鉛先向下,而子線會斜斜的被水流推向流尾方向,當鉛觸底後,海底的沙或碎石會造成少許阻力,浮波會斜斜的向流尾方向,而子線更會斜斜的,之後仍會順著潮流方向慢慢漂流,但魚鉤會和咬鉛分開的,除非當時完全沒有水流在動

路過... 2011-08-22 21:52
西區可能都玩得~ (不過底面流可行嗎?)會否虛線過多食左吾知!

金渔佬 2011-08-22 23:19
有两条子线好容易缠埋一齐

1魚 2011-08-22 23:44
引用第  19  樓  路過...  於  2011-08-22 21:52   發表的  :
西區可能都玩得~ (不過底面流可行嗎?)會否虛線過多食左吾知!

要經常抽動一下,拉緊母線,等最上面目視浮標同中間粒成一直線,再等下一次的抽動嘛,揚竿是靠手感漁訊

看海 2011-08-23 00:26
   深思一下

路過... 2011-08-23 00:41
引用第 21 樓 1魚 於 2011-08-22 23:44 發表的 :

要經常抽動一下,拉緊母線,等最上面目視浮標同中間粒成一直線,再等下一次的抽動嘛,揚竿是靠手感漁訊

石狗一定掂,但立就要睇一睇大俠試驗!

路過... 2011-08-23 00:51
引用第 20 樓 金渔佬 於 2011-08-22 23:19 發表的 :

原理同天枰都有關係~ 但個人覺得水中ga浮波可以改為潮受(因成本平一點) 就因經常要帶緊主線關係!!! 潮受都能做到~ 鉛重量都能減小!!可行嗎? (無流就難講d)

悲情釣手 2011-08-23 02:53
巧高深呀     

1魚 2011-08-23 07:18
引用第  24  樓  路過...  於  2011-08-23 00:51   發表的  :

原理同天枰都有關係~ 但個人覺得水中ga浮波可以改為潮受(因成本平一點) 就因經常要帶緊主線關係!!! 潮受都能做到~ 鉛重量都能減小!!可行嗎? (無流就難講d)

依個想法係為左釣餌唔好貼底,離底少少,如果用潮受會連潮受都沉到落底喎,因為上面浮標係冇線檔的

ymtchris 2011-08-23 07:38
引用第  10  樓  活活  於  2011-08-22 20:53   發表的  :
類似有人提出既船釣鱸魚釣組,

.......

阿活, 你又出嚟傳道同派蕉...............

看海 2011-08-23 10:35
因基本功未夠,思前想後,亦只能要實際試驗才能知識個中要門   

釣魚郎 2011-08-23 11:33
引用第  27  樓  ymtchris  於  2011-08-23 07:38   發表的  :

阿活, 你又出嚟傳道同派蕉...............

佢應該係傳黑派蕉

1魚 2011-08-23 12:59
引用第  24  樓  路過...  於  2011-08-23 00:51   發表的  :

目視浮標是採用很輕巧的浮標,例如阿達利標之類,所以如果下面用潮受,整個釣組會太輕,不利遠投,除非最上面目視浮標改用一般可遠投的中通或外掛浮波,但主線中段一定要多加一粒小浮球,才能控制住釣餌不沉到底,而潮受本來目的是用作壓線用,但這副釣組有了最下面一粒咬鉛,已經有壓線作用,所以再加潮受並無多大用處喎

1魚 2011-08-23 13:17
經常聽到有釣友話用surusuru釣法釣到魚,我覺得釣組在水中是形成潮受會觸到底的

开心笑 2011-08-23 14:26

学习中!多谢1鱼叔       

金渔佬 2011-08-23 15:53

peter_218 2011-08-23 17:27

1魚 2011-08-23 19:27
引用第  20  樓  金渔佬  於  2011-08-22 23:19   發表的  :

台灣釣友在海邊,魚塘,十個有八個都係用雙鈎釣魚嫁,淨返兩個係用......

係用串鈎呀!

路過... 2011-08-23 19:38
引用第 31 樓 1魚 於 2011-08-23 13:17 發表的 :
經常聽到有釣友話用surusuru釣法釣到魚,我覺得釣組在水中是形成潮受會觸到底的

但係如果帶往潮受都能夠做到升起魚餌效果,但可能掛地都增加左!知前我都試過二段釣法,但好容易比助投帶離引餌帶!控線又難左!吾知你果種釣法會吾會有以上問題.......

1魚 2011-08-23 19:48
引用第  36  樓  路過...  於  2011-08-23 19:38   發表的  :

但係如果帶往潮受都能夠做到升起魚餌效果,但可能掛地都增加左!知前我都試過二段釣法,但好容易比助投帶離引餌帶!控線又難左!吾知你果種釣法會吾會有以上問題.......

使用輕鉛負浮力釣法,遇到較急水流,釣組是會容易被帶離水底的,或者試吓咬鉛一粒一粒加上去,加到中魚為止

海浪 2011-08-23 19:52
咁唔知要帶幾多包夾鉛呢??       

1魚 2011-08-23 19:56
引用第  38  樓  海浪  於  2011-08-23 19:52   發表的  :
咁唔知要帶幾多包夾鉛呢??         

咬鉛咁細粒,又係圓型,唔同魚鉤,應該唔會好容易掛底的

路過... 2011-08-23 22:31
引用第 37 樓 1魚 於 2011-08-23 19:48 發表的 :

使用輕鉛負浮力釣法,遇到較急水流,釣組是會容易被帶離水底的,或者試吓咬鉛一粒一粒加上去,加到中魚為止

我講的不是負浮力,是一個助投加一支小浮標哪種~

路過... 2011-08-23 22:39
引用第 37 樓 1魚 於 2011-08-23 19:48 發表的 :

如果講負浮力,都有50%靠釣手操控釣組!不能只靠釣組的浮力,相比一般半游動控線動作還多!! (不過最吾明你哪種釣法係放出去,還是原引餌帶返~~)

1魚 2011-08-23 22:52
引用第  41  樓  路過...  於  2011-08-23 22:39   發表的  :

如果講負浮力,都有50%靠釣手操控釣組!不能只靠釣組的浮力,相比一般半游動控線動作還多!! (不過最吾明你哪種釣法係放出去,還是原引餌帶返~~)  

係一路放出去,同時一路要貼底,舊年去東引,發覺遇到一些高低落差好大的跌級位,腳邊一竹,遠少少有時三竹,之後過左排石又得返一竹,又之後又三四竹
所以考慮試用呢個全沉釣組,誘餌會用到超重比例

路過... 2011-08-23 22:57
引用第 42 樓 1魚 於 2011-08-23 22:52 發表的 :

係一路放出去,同時一路要貼底,舊年去東引,發覺遇到一些高低落差好大的跌級位,腳邊一竹,遠少少有時三竹,之後過左排石又得返一竹,又之後又三四竹
所以考慮試用呢個全沉釣組,誘餌會用到超重比例

諗吾到落左水會點???得你試左看看..............

1魚 2011-08-23 23:43
引用第  40  樓  路過...  於  2011-08-23 22:31   發表的  :

我講的不是負浮力,是一個助投加一支小浮標哪種~

呢個係阿達利釣組,都玩過一段時間,對付精口魚非常好,不過唔可以釣較深場,最好15呎之內,後來我改左助投浮標用水中,可以釣24呎左右較深場

路過... 2011-08-24 02:16
引用第 44 樓 1魚 於 2011-08-23 23:43 發表的 :

呢個係阿達利釣組,都玩過一段時間,對付精口魚非常好,不過唔可以釣較深場,最好15呎之內,後來我改左助投浮標用水中,可以釣24呎左右較深場

大風小小都好難控~

joaoao 2011-08-24 12:09
似晒打重矶咁     

1魚 2011-08-24 13:10
引用第  46  樓  joaoao  於  2011-08-24 12:09   發表的  :
似晒打重矶咁       

多d創造自己想到的新釣組,新釣餌,如果能夠釣到魚係特別開心嫁

查看完整版本: [-- 全沉釣法+誘釣同路 --] [-- top --]