查看完整版本: [-- 小心處理自己的信用卡 --]

-> 議 事 亭 -> 小心處理自己的信用卡 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2011-08-15 11:46

小心處理自己的信用卡

今日睇香港報章見到哩則新聞,覺得好多人都要知,所以轉帖比大家睇睇.......可能很多人未必有心機閱讀成段新聞,所以我都抽絲剝繭告訴比大家知要注意事項現今社會已經很多人習慣使用信用卡由18至80歲甚至未成年都可以使用附屬卡找數,對於某些人可以先洗未來錢會覺得好開心對某些人來講出街唔洗袋咁多現金又係好方便,不過始終有好有壞,哩方面唔洗我講大家都會知道而現在很多銀行在你持有的信用卡到期前一個多月,我試過3個月前已經利用掛號信形式寄發新卡比卡主,很多卡主取了新卡之後怕容易遺失都選擇即時確認使用,但舊卡就隨便剪兩三下就棄掉,我也試過在垃圾站見到有信用卡棄掉在地上,原來當你確認新卡之後,舊卡仍未到期在未來1-2兩個月內,仍然可以處理信用卡賬務,尤其現在時興網上購物...唔知澳門發卡銀行同香港是否一樣,但都希望大家小心保管新卡之餘都要妥善處理舊卡

未到期舊信用卡剪爛勿亂棄,轉自2011年08月15日太陽報

【本報訊】續領新信用卡兼成功確認後,不少人以為舊信用卡已經失效,但有政黨調查二十間發卡銀行,發現有五間銀行的信用卡在確認新卡後,未到期的舊卡依然可以處理不同帳項,即使剪去信用卡磁帶部分,仍可用信用卡號碼和卡背簽名式樣旁邊的三位數字認證號碼於網上消費,此空窗期大約有兩至三個月。政黨呼籲市民要小心處理舊信用卡,剪卡需要徹底破壞磁帶,背面簽名後的號碼亦要剷除,同時建議銀行為市民回收舊卡統一處理以確保安全。

1魚 2011-08-15 12:25
我會將它碎屍萬段,再分幾次投入垃圾車內...
這張害人吃公仔麵的東西     

小魔女SOS 2011-08-15 15:25
引用第  1  樓  1魚  於  2011-08-15 12:25   發表的  :
我會將它碎屍萬段,再分幾次投入垃圾車內...
這張害人吃公仔麵的東西       

我會鼓勵D人將佢留為紀念用來警惕自己哩張曾經害到自己連公仔麵都冇得食既東西

發記 2011-08-15 19:35
好彩未有

arrowtsang 2011-08-15 21:51
   我都未試過有卡!   

小魔女SOS 2011-08-15 22:32
引用第  4  樓  arrowtsang  於  2011-08-15 21:51   發表的  :
   我都未試過有卡!     

更係啦因為張主卡係你太座手上你哥張只係附屬卡有限額架

joaoao 2011-08-15 22:33
       一卡傍身....

財叔 2011-08-15 23:38
明白       

Sam_Sam 2011-08-15 23:41
多謝師姐提醒

活活 2011-08-16 01:04
我會選擇剪碎張舊信用卡連埋誘餌打落海....................................     

悲情釣手 2011-08-16 05:54
冇卡一族唔使煩     

ymtchris 2011-08-16 10:46
我無卡喎.....     

查看完整版本: [-- 小心處理自己的信用卡 --] [-- top --]