查看完整版本: [-- 設想?假定? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 設想?假定? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

arrowtsang 2011-08-14 21:41

設想?假定?

剛在調網絡上看見以下的所謂笑話一則,如下:

一只小兔子去池塘钓鱼 ,钓了许久都没有钓到.....
第二天,小兔子又去池 塘钓鱼,钓了一天仍没有钓到鱼......
第三天,小兔子仍然坚 持在池塘钓鱼,还是一无所获.......
第四天,小兔子还是去 了池塘钓鱼,一只鱼蹦出水面对着小兔子咆哮:
“你丫再用胡萝卜当饵,老子抽死你!”

朋友,此笑話當中有甚麼的寓意呢?好好想一想呀!
此題目極歡迎大家討論一下,來吧,大家發表意見吧!

arrowtsang 2011-08-14 21:41
...............留!

發記 2011-08-14 21:44
龍眼肉               

1魚 2011-08-14 21:48
小兔子喜歡吃胡蘿蔔,牠以為其他的生物都跟牠一樣只愛吃胡蘿蔔,所以小兔子就釣不到魚,這證明小兔子不會上網,如果會上網看漁樂網,就會知道好多釣魚的技巧~
我說對了嗎?請加分!!

機車28 2011-08-14 21:56
引用第  3  樓  1魚  於  2011-08-14 21:48   發表的 Re:設想??? :
小兔子喜歡吃胡蘿蔔,牠以為其他的生物都跟牠一樣只愛吃胡蘿蔔,所以小兔子就釣不到魚,這證明小兔子不會上網,如果會上網看漁樂網,就會知道好多釣魚的技巧~
我說對了嗎?請加分!!

感受其中!

muito 2011-08-14 22:07
引用樓主arrowtsang於2011-08-14 21:41發表的 設想?假定? :

第二天,小兔子又去池 塘钓鱼,钓了一天仍没有钓到鱼......
第三天,小兔子仍然坚 持在池塘钓鱼,还是一无所获.......
.......

答案係唔係
1) 我地唔知D魚鍾意食咩, 唔好自以為事.
2) 對象魚唔同, 用的餌都唔同, 要因應魚種的不同用唔同的餌.

活活 2011-08-14 22:56
釣魚 = 人生

主觀大膽假設,客觀小心求證,準備隨機應變....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

結果都系打龜~

1魚 2011-08-14 23:26
 引用第  7  樓  3901  於  2011-08-14 23:00   發表的  :
院長精神病又發作...................!   

本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄

1魚           漁樂幣   +100 1分鐘前   完全認同~滿分

沙立皇 2011-08-15 01:05
用哩種餌一定中。 [attachment=118483]      

悲情釣手 2011-08-15 01:29
院長大人梗係勉勵我呢D似小白兔嘅新手.唔好怕蕉.就算蕉多幾水都要去釣     

看海 2011-08-15 03:10
   意思應是用自己認為最好的,希望達到目的,但不得要令時應轉變其它,設身處地想想佢需要D乜啦    可能皇爺D動畫真的有效嫁

小魔女SOS 2011-08-15 09:54
引用第  7  樓  1魚  於  2011-08-14 23:26   發表的  :

本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄

1魚           漁樂幣   +100 1分鐘前   完全認同~滿分

首領丸腸伯伯哩個人係唔可以用D咁Q正常既答案答佢架亂Q咁答,最好9唔搭阿8就.................一定攞滿分

小魔女SOS 2011-08-15 10:07
引用樓主arrowtsang於2011-08-14 21:41發表的 設想?假定? :

.......

我剩係知道就算D魚今日,明日,後日...............食胡萝卜都唔代表以後佢都係食胡萝卜,好似依加聽到D魚連生果都食就知道啦
做人唔可以一部經書睇到老,應該要實事求是,好易比人話你食古不化.............

ymtchris 2011-08-15 11:30
執生,隨機應變更啦!

leocheong 2011-08-15 12:21

..................................................

千水 2011-08-15 15:41
以下兩點最有啟發性:

原來兔子識釣魚
原來魚識講野     

機車28 2011-08-15 20:09
如果自己永遠唔去發問,去請教别人!那麼永遠都冇魚食!   

查看完整版本: [-- 設想?假定? --] [-- top --]