查看完整版本: [-- 請教!!!!! --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 請教!!!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

gret 2011-08-11 21:59

請教!!!!!

如果用軟殼蟹 要點張佢分 同點用?   

台灣仔 2011-08-11 22:11
我都好想知

小魔女SOS 2011-08-11 22:14
引用樓主gret於2011-08-11 21:59發表的 請教!!!!! :
如果用軟殼蟹 要點張佢分 同點用?     

軟殼蟹日本哥隻更係將佢分.....比我~同用離食啦你係唔係想話"重殼蟹"呢

鬼頭刀 2011-08-11 22:23
為食

gret 2011-08-11 22:23
系 重殼蟹  要點搞佢a 師姐

小魔女SOS 2011-08-11 22:38
引用第  4  樓  gret  於  2011-08-11 22:23   發表的  :
系 重殼蟹  要點搞佢a 師姐   

我會先將佢D手手腳腳續隻續隻咁拗出離再沿住條邊用較剪剪開就會成條肉取出....蟹身就沿住D腮一節節剪落離,因為佢係軟殼關係所以有塊軟殼亦可以隨自己喜歡剪成大小件,最好用報紙包好放雪櫃,因為好快變水

鬼頭刀 2011-08-11 22:44

小魔女SOS 2011-08-11 22:51
引用第  6  樓  鬼頭刀  於  2011-08-11 22:44   發表的 回 5樓(小魔女SOS) 的帖子 :

拆蟹都好多功夫架所以我用離食多過用離釣魚拆既時候要小心唔好比佢吉親,好易有肉毒桿菌

gret 2011-08-11 22:58
5該 師姐!!!   

小魔女SOS 2011-08-11 23:03
引用第  8  樓  gret  於  2011-08-11 22:58   發表的  :
5該 師姐!!!     

唔洗客氣慢慢拆學吓啦初初你可以先拆D手手腳腳,蟹鉗釣吓先,都夠你釣架,因為你都會帶定D蝦仁,個蟹身就用離填飽自己個肚,如果得食都爆箱呢

發記 2011-08-11 23:07
食就叻   叫我拆   我會  

1魚 2011-08-11 23:20
通常先剥開蟹鉗,然後剪開一條一條,之後爪,再後剥開蟹殼,拿起胸部兩邊白色一條條的不要,再連皮剪開細細粒,最好每一粒都要連皮才比較好鉤

Sam_Sam 2011-08-11 23:32
又學到嘢

3901 2011-08-11 23:42
引用第 11 樓 1魚 於 2011-08-11 23:20 發表的 :
通常先剥開蟹鉗,然後剪開一條一條,之後爪,再後剥開蟹殼,拿起胸部兩邊白色一條條的不要,再連皮剪開細細粒,最好每一粒都要連皮才比較好鉤

魚叔、台灣叫軟壳蟳的好似唔系重壳蟹?但一樣有人用來釣魚?

釣魚郎 2011-08-12 00:20
引用第  7  樓  小魔女SOS  於  2011-08-11 22:51   發表的 Re:回 5樓(小魔女SOS) 的帖子 :

拆蟹都好多功夫架所以我用離食多過用離釣魚拆既時候要小心唔好比佢吉親,好易有肉毒桿菌

又學到嘢,多謝師姐

1魚 2011-08-12 00:27
引用第  13  樓  3901  於  2011-08-11 23:42   發表的  :

魚叔、台灣叫軟壳蟳的好似唔系重壳蟹?但一樣有人用來釣魚?  

唔知呢?未用過咁高當的餌,聽過有人用來在高級池釣大班用

活活 2011-08-12 01:02
引用第  5  樓  小魔女SOS  於  2011-08-11 22:38   發表的  :

我會先將佢D手手腳腳續隻續隻咁拗出離再沿住條邊用較剪剪開就會成條肉取出....蟹身就沿住D腮一節節剪落離,因為佢係軟殼關係所以有塊軟殼亦可以隨自己喜歡剪成大小件,最好用報紙包好放雪櫃,因為好快變水

阿師姐果然一位炒蝦拆蟹既高手~

活活 2011-08-12 01:07
引用第  5  樓  小魔女SOS  於  2011-08-11 22:38   發表的  :

有時雜魚太多,建議唔好將D蟹腳肉取出,直接連殼剪一小斷一小斷, 然後上勾.

悲情釣手 2011-08-12 01:42
高級貨.自己食都唔捨得     

FAI. 2011-08-12 01:58
等我幫你拆la@@     

ymtchris 2011-08-12 10:21
你地係唔係講緊食大閘蟹呀, 而家通街都係喎......       

joaoao 2011-08-12 10:42
     太貴了

查看完整版本: [-- 請教!!!!! --] [-- top --]