查看完整版本: [-- 磯釣/投釣?? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 磯釣/投釣?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

halfhong 2011-08-07 10:46

磯釣/投釣??

我有少少搞5清楚,想請教下各位.
尼排想買竿,我上網睇左d文
我想問下投釣係咪磯釣的一種??
支竿係咪都5同架??(因為自己平時用既都係D平野竿)
咁我可5可以買支硬D(姐係號數大D哥種)既磯釣竿玩投釣啊??因為我想有時玩磯釣,有時就玩投釣.
THX~~~~~~~

joaoao 2011-08-07 11:01
買支冼马路呵烈地2号5.3就得     

1魚 2011-08-07 11:12
磯釣/投釣:如果不是刻意要求,目標點是近距離,其實是可以用相同的魚竿,分別在有掛浮標和沒掛浮標,只要用三錢重左右的鉛錘,就可以投到3-40咪距離,針對底層的魚種作釣了,不過用磯釣竿來投釣,因為竿尾很細,比較容易受損
新手比較好一點的搭配是:
浮標磯釣_1.5號磯釣竿>>3000型號魚絞捲上3號母線150咪
近岸沉底投釣_3號12呎小投竿>>4000型號魚絞捲上4號母線150咪,使用3-5錢鉛錘
遠投_30號遠投竿>>7000型號遠投專用絞,捲上4號母線200咪,使用1襾至3襾鉛錘

halfhong 2011-08-07 12:47
15~20米算係近岸嗎??

1魚 2011-08-07 14:48
引用第  3  樓  halfhong  於  2011-08-07 12:47   發表的  :
15~20米算係近岸嗎??

15~20米只有三竿多距離,算遠岸嗎?

悲情釣手 2011-08-07 19:53
都幾高深

虎哥 2011-08-07 22:42
我一般用3.6米的远投,最少50米以外。

無旺管 2011-08-08 02:54
我都係1竿走天涯

魚珠魚寶 2011-08-08 11:42
我就覺得咩釣都冇所謂,最緊要有魚上釣   

查看完整版本: [-- 磯釣/投釣?? --] [-- top --]