查看完整版本: [-- 新手跪地求教!! --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 新手跪地求教!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

u_u 2011-07-09 04:32

新手跪地求教!!

大家好,小弟系釣魚的初學者.
之前朋友帶我去釣魚,用沉釣GE 方法去釣,
跟住朋友無時間,我自己有時間就會去買蝦去釣魚....
但我面臨住一個好大的問題,
就系我經常都釣唔到魚...
我好想有人教我一套完善少少的釣魚技巧!!

同埋沉釣我成日都勾住D 石頭....
我應該點樣改善?

浮釣又會唔會好少少呢??

請院友們教導下小弟,萬分感激....

路過... 2011-07-09 05:11
平時去邊到釣多呀?
平時釣沉底時吾好慢慢咁拖餌,一收線就舉高竹頭!快小小咁收回,咁可以減少入石機會~

u_u 2011-07-09 05:16
海事博物館!!!個湖仔

同對面個海...

路過... 2011-07-09 05:39
學一下南灣橋底釣暗釘先,比較容易釣到!不過晚上先至好去和,魚餌方面用青虫比較得食,小心魚身有三支尖刺(包括在魚背部,兩邊鰓!) 

機車28 2011-07-09 06:17
我覺得沉底釣法!
魚餌會變成一個定點!咁樣咪要等魚游過,相信唔講你都會明挂!

天花佬 2011-07-09 07:53
唔系你唔识钓鱼、係海入边冇生物

財叔 2011-07-09 08:23
引用第  5  樓  偷渡客  於  2011-07-09 07:53   發表的  :
唔系你唔识钓鱼、係海入边冇生物   

我認同C兄講法

白鱲狂 2011-07-09 08:57
尼幾曰你同小魔女師姐聊了幾天,師姐教左你啦!重要求救                     

小魔女SOS 2011-07-09 09:42
引用第  7  樓  白鱲狂  於  2011-07-09 08:57   發表的 回 樓主(u_u) 的帖子 :
尼幾曰你同小魔女師姐聊了幾天,師姐教左你啦!重要求救                       

C傳哩排我轉咗行釣GT,吞那喎我都收到風早排C母先釣咗條百幾磅既魚你唔好收收埋又唔開帖比院友分享吓

釣魚郎 2011-07-09 10:39
     你去橫琴學快上手d

u_u 2011-07-09 12:40

好想快D 釣到1斤以上GE 魚-3-

u_u 2011-07-09 12:45
回 5樓(偷渡客) 的帖子

下? 個到無魚家???

回 7樓(白鱲狂) 的帖子

其實都只系傾下計HAHA!!

回 8樓(小魔女SOS) 的帖子
百幾斤   

回 9樓(釣魚郎) 的帖子
準備殺過去啦-3-

1魚 2011-07-09 13:05
澳門本身就不是一個理想的釣魚地方,釣不到魚是很正常的啊~況且魚靠岸覓食,是有時段性,一般由潮水退盡,開始轉漲時才會游至岸邊,潮水八分滿後又回到深海處,所以一次潮汐只有兩三個小時比較有多些機會釣到魚,每天有兩次巡迴規律的潮汐,要掌握這兩次的時機,天氣熱的日子,就算潮水時間對,但魚仍是不會靠岸,因為水溫影響,所以要在接近黃昏或早上太陽還未出來時段,潮水正在慢慢上漲的時候,才會比較容易釣到魚~

常滿 2011-07-09 13:07

me too.........       

BrianLam 2011-07-09 13:25
去青洲過下手癮囖!!     

u_u 2011-07-09 13:33

多謝魚叔教導.晚輩會繼續好好學習...

回 13樓(常滿) 的帖子

同病相連...

回 14樓(ANDYLAMRD) 的帖子
有諗過-3-

BrianLam 2011-07-09 13:50
不過青洲D魚係唔食得GE!!     

u_u 2011-07-09 14:23
  仲好臭TIM.....
過下手癮OK GE!!!

發記 2011-07-09 19:12
橫琴學啦     唔多唔小都要交小小學費      起碼你知道中魚係咩感覺    

chaofish 2011-07-09 20:02
係澳門依家用手榴彈都爆吾到幾多隻架啦.

arrowtsang 2011-07-09 20:59
引用第  19  樓  chaofish  於  2011-07-09 20:02   發表的  :
係澳門依家用手榴彈都爆吾到幾多隻架啦.   

[attachment=117021] [attachment=117021] [attachment=117021]  

悲情釣手 2011-07-09 22:07
星期二.一齋去橫琴學吓嘢     

u_u 2011-07-09 22:32
我聽日出發啦HAHA!!!

星期二我正式第一日返工啦-3-

悲情釣手 2011-07-09 22:53
師兄.唔好釣晒D魚.留返幾條呀     

BrianLam 2011-07-09 23:06
暑期工??
得閒一齊出去青洲挽下!!     

u_u 2011-07-09 23:34
唔好玩啦師兄....
我新牌仔渣....
唔比D 魚玩殘已經偷笑啦HAHA!!

回 24樓(ANDYLAMRD) 的帖子
HAHA!!! 好啊!!
我= = 我21歲啦.... 雖然仲讀緊大學...
但我已經做緊一份正當職業...
只系11正式...12號正式開工HAHA!!!

Sam_Sam 2011-07-10 00:07
釣多幾次就學嘢架啦

BrianLam 2011-07-10 00:39

得閒教下我英文!!       

BrianLam 2011-07-10 01:03
       唔緊要我E+先15歲!!       

u_u 2011-07-10 03:17
英文我分分鐘差過你..

15歲仲細個WO HAHA!!

joaoao 2011-07-10 14:43
引用第 13 樓 常滿 於 2011-07-09 13:07 發表的 :

me too.........         

me3

查看完整版本: [-- 新手跪地求教!! --] [-- top --]