查看完整版本: [-- 請教廟灣用咩釣組好.............??? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 請教廟灣用咩釣組好.............??? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

ARTLETA 2011-05-10 14:26

請教廟灣用咩釣組好.............???

未出過廟灣都吾點釣先得...........
好想釣塊大盾牌(石倉)..........
釣友們,教下路................

沙立皇 2011-05-10 17:23
喂.....貌哥.....院長......找你地呀。     

arrowtsang 2011-05-10 20:12
   親眼見過大麻康 康師父,用南極蝦釣石倉,好掂!    我自已就......唔掂!

1魚 2011-05-10 21:39

活活 2011-05-10 21:56
呢只系未“打龜嘜”魷魚絲呀??       

itit 2011-05-10 21:59
3.6M海上钓掘 + 4主4脚, 5号千又钩.........
虾仁   

機車28 2011-05-10 22:12

引用樓主ARTLETA於2011-05-10 14:26發表的 請教廟灣用咩釣組好.............??? :
未出過廟灣都吾點釣先得...........
好想釣塊大盾牌(石倉)..........
釣友們,教下路................

以下是我係廟灣見d高手釣石倉,用既方法!
當流水出現慢流既情況,佢地馬上會用一粒2B或3B既夾鉛,線腳就要因你所選用既竿既長度來定! 不用浮波!全飄!
而釣餌方面,我就全天候既, 難食蝦,蝦仁,白飯魚,魷魚仔,假餌,嘜都有,只要買到
點解 個海咁大嘜魚都有,梗係買各式各樣既野喇!如果唔係點爆箱呀!

又係度發夢!

DEO 2011-05-10 23:10
帶幾只色彩鮮豔ge木蝦去,釣魷魚一流....

肥基 2011-05-10 23:59

joaoao 2011-05-11 01:21
引用第  2  樓  arrowtsang  於  2011-05-10 20:12   發表的  :
   親眼見過大麻康 康師父,用南極蝦釣石倉,好掂!    我自已就......唔掂!   

呢隻几掂架 [attachment=115027]

ARTLETA 2011-05-11 01:33

引用第 6 樓 機車28 於 2011-05-10 22:12 發表的 :

以下是我係廟灣見d高手釣石倉,用既方法!
當流水出現慢流既情況,佢地馬上會用一粒2B或3B既夾鉛,線腳就要因你所選用既竿既長度來定!
.......

如果用夾鉛的話,夾係咩位置呢??........................

財叔 2011-05-11 01:50
我都想知点釣       

大麻康 2011-05-11 16:39
引用第  10  樓  ARTLETA  於  2011-05-11 01:33   發表的  :

如果用夾鉛的話,夾係咩位置呢??........................  

母線,八字環(生圈)對上!

釣魚啤 2011-05-11 17:29
出大海樣樣都要加大D啦,

亞神 2011-05-11 19:33
我就用釣硏-3b拎圈,1米到3號炭腳,全漂放流,一段又按住出線等釣組升高,之後又放,一個失惊無神就會搶食出線,沙立皇教的,餌可用難食蝦、蝦仁、有殼蝦都得,石倉、黃立倉、煙仔都得食;鮫魚可加大線腳號數加大個鈎(如用鋼腳真係無咁得食,可能佢看到金屬線在水中反光,有介心),池仔鈎嘴放流,又係奈唔奈停一停,收一收線,這時就會追埋黎食,快抽先釣嘴,如是者繼續動作,太遠就收返黎再黎過;

沙立皇 2011-05-11 22:19
引用第  14  樓  亞神  於  2011-05-11 19:33   發表的  :
我就用釣硏-3b拎圈,1米到3號炭腳,全漂放流,一段又按住出線等釣組升高,之後又放,一個失惊無神就會搶食出線,沙立皇教的,餌可用難食蝦、蝦仁、有殼蝦都得,石倉、黃立倉、煙仔都得食;鮫魚可加大線腳號數加大個鈎(如用鋼腳真係無咁得食,可能佢看到金屬線在水中反光,有介心),池仔鈎嘴放流,又係奈唔奈停一停,收一收線,這時就會追埋黎食,快抽先釣嘴,如是者繼續動作,太遠就收返黎再黎過;

[attachment=115032] 又關我事。 [attachment=115033]

real 2011-05-15 09:42

查看完整版本: [-- 請教廟灣用咩釣組好.............??? --] [-- top --]