查看完整版本: [-- 出廟灣用咩餌好???钓假餌得唔得??? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 出廟灣用咩餌好???钓假餌得唔得??? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jack_don 2011-05-09 20:24

出廟灣用咩餌好???钓假餌得唔得???

joaoao 2011-05-09 20:37
首選梗係難食蝦啦....     

至於假餌請睇下輝哥呢個帖啦     
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=36314

jack_don 2011-05-09 20:43
唔該哂阿貌師父 至於線同鉤要用几號呀????

joaoao 2011-05-09 21:04
線同鈎真係要对應返你嘅对象魚種同埋架生了...

我見D師父一般撈青磯同石倉用3#~4#碳腳配4#~5#千又鈎加難食蝦就ok了

我亦見有D師父如果拖鮫椅用鋼脚配10#左右嘅千又鈎加池仔做餌都几得食

我再見果D師父會用D 30~40克嘅鐵板仔配尾三爪鈎jig鮫椅....效果有時好过用池仔tim

想釣池仔或红尾東亦可叫艇佬幫你绑返几副賤人仕掛....so good!!

arrowtsang 2011-05-09 21:13
出廟灣用セ餌都得! 其實呢,釣餌我只會分咸水魚或淡水魚兩類,由近至九州島,中至萬山,再出D到蚊廟,基本釣餌亦大同小異,至於假餌我就唔曉!

jack_don 2011-05-09 21:20
收到thx   

3901 2011-05-09 22:10
$$$四海通行   

活活 2011-05-09 22:55
引用第  3  樓  joaoao  於  2011-05-09 21:04   發表的  :

我見D師父一般撈青磯同石倉用3#~4#碳腳配4#~5#千又鈎加難食蝦就ok了

.......

沙立皇 2011-05-09 23:22
引用第  3  樓  joaoao  於  2011-05-09 21:04   發表的  :

.......

錯(鮫魚用鋼脚係唔食既)要用10號碳腳,要用生池仔釣,青磯同石倉用難食蝦都ok,但石倉我就用秘餌,在這不方便說,

活活 2011-05-09 23:40
引用第  8  樓  沙立皇  於  2011-05-09 23:22   發表的  :

錯(鮫魚用鋼脚係唔食既)要用10號碳腳,要用生池仔釣,青磯同石倉用難食蝦都ok,但石倉我就用秘餌,在這不方便說,

阿皇師傅,唔方便講就請PM我。。。

joaoao 2011-05-09 23:43
引用第  8  樓  沙立皇  於  2011-05-09 23:22   發表的  :

請pm埋我 [attachment=115012]

機車28 2011-05-10 00:25
引用第 8 樓 沙立皇 於 2011-05-09 23:22 發表的 :

錯(鮫魚用鋼脚係唔食既)要用10號碳腳,要用生池仔釣, 青磯同石倉用難食蝦都ok,但石倉我就用秘餌,在這不方便說,

但石倉我就用秘餌,在這不方便說 明解!
意思即簡稱為便秘餌係嘛,呀街坊!

bobbylaw 2011-05-10 00:37

皇師父: 請pm埋我. 我唔會揚出去

發記 2011-05-10 01:15
石倉   皇伯    用咩嫁    

爆箱ok 2011-05-10 02:59
秘餌     

Sam_Sam 2011-05-10 09:47
皇伯比小小貼士d後背都得卦   

itit 2011-05-10 10:07
引用第  11  樓  機車28  於  2011-05-10 00:25   發表的  :

但石倉我就用秘餌,在這不方便說 明解!
意思即簡稱為便秘餌係嘛,呀街坊!

甘即係硬屎??????????

釣魚郎 2011-05-10 10:58

皇師傅,唔方便講就請PM我

青頭 2011-05-10 12:52
等我開估啦 十字真言~~
船上有人湯,必定有石倉     

係咪阿師傅

jack_don 2011-05-10 14:46

皇伯可吾可以過两招比細老啊最近滿身龟氣

ymtchris 2011-05-10 18:30
秘餌.....    , 分享下好喎....

沙立皇 2011-05-10 22:42
引用樓主jack_don於2011-05-09 20:24發表的 出廟灣用咩餌好???钓假餌得唔得??? :

出廟灣用假餌絕對得,可釣好多魚種,如釣石倉,就當流水出現慢流既情況,不用浮波!不用夾鉛,全飄,釣餌方面,全天后難食蝦,不過我就用秘餌,可快你好多時間中魚,在這就真的不方便說了。

活活 2011-05-10 22:57
引用第  21  樓  沙立皇  於  2011-05-10 22:42   發表的  :

出廟灣用假餌絕對得,可釣好多魚種,如釣石倉,就當流水出現慢流既情況,不用浮波!不用夾鉛,全飄,釣餌方面,全天后難食蝦,不過我就用秘餌,可快你好多時間中魚,在這就真的不方便說了。

呢句應該迷語既迷面。。皇伯成日話。。不方便說(雪)。。不放便即系好耐都屙唔出。。加雪。。
我估到啦, 答案即系硬粒狀凍練餌。呢只餌系專用黎治。。

沙立皇 2011-05-10 23:38
引用第  22  樓  活活  於  2011-05-10 22:57   發表的  :

呢句應該迷語既迷面。。皇伯成日話。。不方便說(雪)。。不放便即系好耐都屙唔出。。加雪。。
我估到啦, 答案即系硬粒狀凍練餌。呢只餌系專用黎治。。  

[attachment=115025]  [attachment=115026]

查看完整版本: [-- 出廟灣用咩餌好???钓假餌得唔得??? --] [-- top --]