查看完整版本: [-- 各位 這是甚麼魚 --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 各位 這是甚麼魚 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

terence 2011-05-01 18:52

各位 這是甚麼魚

這是朋友沉底釣到的
有師兄知道是甚麼魚嗎??

joaoao 2011-05-01 19:02
呢條叫"坑鰜"....D刺有毒....小心       

鰻鯰科  Plotosidae
坑鰜  Plotosus lineatus

一般體長約 10 吋,口旁共有四對鬚,背鰭和胸鰭有鋸齒狀的鋒利棘,有劇毒。

1魚 2011-05-01 19:03
坑簾,小心被刺到,有劇毒的,但魚肉是可以食

忍者引魚 2011-05-01 19:22
有毒呀.........

隨行者 2011-05-01 19:22
放心,比佢吉中唔怕,劏開佢個肚入面有粒細細粒啡色物體,吞左佢會解毒的

arrowtsang 2011-05-01 19:56
引用第  1  樓  joaoao  於  2011-05-01 19:02   發表的  :
呢條叫"坑鰜"....D刺有毒....小心       

鰻鯰科  Plotosidae
坑鰜  Plotosus lineatus

.......

貌瓜,乜.....乜呢條唔係叫--懞仔魚咩? 照睇佢的確係懞仔魚既 BB 黎喎! 魚身有克白間條,我估一定係懞仔! [attachment=114832]

itit 2011-05-01 19:56
細細粒啡色物體    ...............

那是什么???????????????   

arrowtsang 2011-05-01 20:05
引用第  6  樓  itit  於  2011-05-01 19:56   發表的  :
細細粒啡色物體    ...............

那是什么???????????????     

鍇蛇,......細細粒色物體.....那是....!!我有,同樣可以幫你解毒的,早排我都係用呢D細細粒色物體救番高比的!你又要???   [attachment=114833]

Sam_Sam 2011-05-01 20:34
引用第  4  樓  隨行者  於  2011-05-01 19:22   發表的  :
放心,比佢吉中唔怕,劏開佢個肚入面有粒細細粒啡色物體,吞左佢會解毒的

師兄你有冇試過呀

發記 2011-05-01 20:38
坑鰜  小心  

ymtchris 2011-05-01 21:16
果D屎係唔你咁神奇呀, 到時唔係就真你食屎呀....

3901 2011-05-01 21:54
釣到坑鰜果日釣况一定唔好

鱼翅鱼嘴 2011-05-01 22:36
听讲过。。。。。。

itit 2011-05-01 22:41
引用第  7  樓  arrowtsang  於  2011-05-01 20:05   發表的  :

鍇蛇,......細細粒色物體.....那是....!!我有,同樣可以幫你解毒的,早排我都係用呢D細細粒色物體救番高比的!你又要???   [attachment=114833]   

那我门出去釣魚的時候咪要忍屎, 以便中毒後食屎自救??????????????????????

real 2011-05-01 23:27
真定假     

活活 2011-05-02 00:10
引用第  7  樓  arrowtsang  於  2011-05-01 20:05   發表的  :

唔怪得豬阿高比大屍成日一上石就屙屎啦,原來趁早留黎自用。。。

財叔 2011-05-02 01:37
屎都有用                   

魚珠魚寶 2011-05-02 11:14
我都釣過..........好彩冇中毒?.......唔係就要

釣魚郎 2011-05-02 12:28
引用第  4  樓  隨行者  於  2011-05-01 19:22   發表的  :

你係咪柒下柒下諗架.........

悲情釣手 2011-05-02 14:08
屎可以解毒     

BrianLam 2011-05-02 18:06
WOW!
係邊到釣??   

服部半藏 2011-05-03 03:27
毒呀.........

查看完整版本: [-- 各位 這是甚麼魚 --] [-- top --]