查看完整版本: [-- 想問下,關於調子嘅問題。。 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 想問下,關於調子嘅問題。。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

ZLSB 2011-04-25 12:17

想問下,關於調子嘅問題。。

我知道平時竿分毛竿同鱲竿,
但是聽講GAMA嘅ATTENDA同G4是屬於萬用竿。而且是識變調!!
我就唔是好明咩為之變調啊?邊個可以解析下俾我聽啊。。麻煩曬。。。。

光头神探 2011-04-25 13:09
关于钓竿呢个问题呢?........... 渠塞艾,艾又唔塞渠       小弟都想知,请高人指教

小小釣手 2011-04-25 13:27
亞大款.............

joaoao 2011-04-25 14:49
以上兩支竿小弟都用過...但只是0.8#的....你所講嘅萬能竿其實亦即係廠方在竿腰剛性分佈上無刻意針對某一特定魚種而設嘅意思..雖然兩支竿都有ASD...但大家嘅反發力同回彈速度就真係有好大分别了...

至於你所提到嘅變調大概就是以上兩支竿在竿身的內壁碳布厚薄分佈......即ASD支點轉移嘅重新setting了...例如一般舊款設計嘅竿在中大魚後多數表現為滿弓狀態時..當臨界點已到達...竿身並冇產生額外弧度去承受或抵消魚的強大力量....再用力拉頂便會有機會在魚竿嘅支點後出現炸竿情況...

有ASD支點轉移設計嘅釣竿就能在支點到達受力臨界點後再在竿身產生額外相應弧度去卸力..此時再加上竿嘅反發回彈力反應....便能使頂魚變得輕鬆...舒暢!!!

但任何魚竿都有受力界限....在死掘爛頂下是必炸無疑的..       
以上纯是小弟的膚淺個人意見....其他的有請各大師指教了     

小魔女SOS 2011-04-25 15:00
引用第  3  樓  joaoao  於  2011-04-25 14:49   發表的  :
以上兩支竿小弟都用過...但只是0.8#的....你所講嘅萬能竿其實亦即係廠方在竿腰剛性分佈上無刻意針對某一特定魚種而設嘅意思..雖然兩支竿都有ASD...但大家嘅反發力同回彈速度就真係有好大分别了...

至於你所提到嘅變調大概就是以上兩支竿在竿身的內壁碳布厚薄分佈......即ASD支點轉移嘅重新setting了...例如一般舊款設計嘅竿在中大魚後多數表現為滿弓狀態時..當臨界點已到達...竿身並冇產生額外弧度去承受或抵消魚的強大力量....再用力拉頂便會有機會在魚竿嘅支點後出現炸竿情況...

有ASD支點轉移設計嘅釣竿就能在支點到達受力臨界點後再在竿身產生額外相應弧度去卸力..此時再加上竿嘅反發回彈力反應....便能使頂魚變得輕鬆...舒暢!!!
.......

阿丸姦小Dee Dee學阿丸腸伯伯話真係愛屎里..........................你正經既時候

ZLSB 2011-04-25 15:01
引用第  3  樓  joaoao  於  2011-04-25 14:49   發表的  :

.......

多謝院監大人嘅解答。但是我仲想問就是你說講嘅ASD是乜東東黎的?

joaoao 2011-04-25 15:16
引用第  5  樓  ZLSB  於  2011-04-25 15:01   發表的  :

多謝院監大人嘅解答。但是我仲想問就是你說講嘅ASD是乜東東黎的?

以我多年使用以至觀察及拜讀其他大師心得上理解就係=好野囉!! [attachment=114604]
其實上文都有提及..請再睇睇...因小弟讀得書少...太專業嘅解釋我都唔識.

光头神探 2011-04-25 17:29
貌大C典解你咩鬼也都识架!!真系要比个(叻)你       

1魚 2011-04-25 18:05
ASD=Activesus Design   

whero 2011-04-25 18:12
但任何魚竿都有受力界限....在死掘爛頂下是必炸無疑的.. .......

好似在講某人...

arrowtsang 2011-04-25 19:16

.......

唔盟,艾熱蟹熱害唔盟! 唔考意恕!!

joaoao 2011-04-25 20:01
引用第  10  樓  arrowtsang  於  2011-04-25 19:16   發表的  :

唔盟,艾熱蟹熱害唔盟! 唔考意恕!!

唔口話禮蟹唔盟。。。艾寫然兜唔蟹口知自計趕mood咯。。。
[attachment=114619]

arrowtsang 2011-04-25 20:13
引用第  11  樓  joaoao  於  2011-04-25 20:01   發表的  :

唔口話禮蟹唔盟。。。艾寫然兜唔蟹口知自計趕mood咯。。。
[attachment=114619]  

貌瓜....禮..禮果然夠柳實! [attachment=114620]

鮑仔 2011-04-25 20:53
好長細

發記 2011-04-25 21:36
咁高深  

Sam_Sam 2011-04-25 22:55
又多樣嘢學   

悲情釣手 2011-04-26 02:22
睇唔明

ymtchris 2011-04-26 09:28
貌師傅...   

釣魚郎 2011-04-26 11:02
  唔明  

查看完整版本: [-- 想問下,關於調子嘅問題。。 --] [-- top --]