查看完整版本: [-- 請教一下釣金古的方法!!!! --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 請教一下釣金古的方法!!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

tomato 2011-04-25 11:43

請教一下釣金古的方法!!!!

我聽人講話要釣直枕,如果釣浮波可以釣到嗎?釣棚大約幾長,係米要用1號勾呢?請高手指教一下小弟

小魔女SOS 2011-04-25 11:59
我都係釣過一次金古,因為我唔係專登去釣佢,所以都係用普通3號鈎+浮波,自於釣幾深應該係睇當時釣場環境,我有朋友出東區釣魚無理頭都比佢釣到條斤令重金古之後仲比我打刦咗   

fatdodo 2011-04-25 13:06
<p>釣金古, 用超細鈎 因金古口很細, 餌要很細, 金古釣法不同釣鱲, 金古食法是啄啄吓, 跟住一口大力啄下便可秋. </p><p>金古多數一群群, 同一釣點 可釣多條. 很好玩, 金古清蒸加果皮,靚</p>

gret 2011-04-25 13:07
琴日同朋友出西區刀釣到2條  刀系浮波+3號鈎

小魔女SOS 2011-04-25 14:21
引用第  2  樓  fatdodo  於  2011-04-25 13:06   發表的  :
<p>釣金古, 用超細鈎 因金古口很細, 餌要很細, 金古釣法不同釣鱲, 金古食法是啄啄吓, 跟住一口大力啄下便可秋. </p><p>金古多數一群群, 同一釣點 可釣多條. 很好玩, 金古清蒸加果皮,靚</p>

joaoao 2011-04-25 14:59
我會打餌引佢上水...用直枕望住佢來钓...用1.5腳一至兩尺加1#~2#鉤再加半隻難食蝦..輕咬鉛       

premium 2011-04-25 15:05
引用第  2  樓  fatdodo  於  2011-04-25 13:06   發表的  :

學到野

1魚 2011-04-25 18:22
青苔,但要找細細長長,深綠色的較好   

arrowtsang 2011-04-25 19:07
引用第  5  樓  joaoao  於  2011-04-25 14:59   發表的  :
我會打餌引佢上水...用直枕望住佢來钓...用1.5腳一至兩尺加1#~2#鉤再加半隻難食蝦..輕咬鉛         

[attachment=114605] 數年前小弟曾親眼見貌哥用此法釣金古,所言非虛,幾分鐘釣一條,幾分鐘又釣一條,幾分鐘又再釣一條,幾分鐘後又再釣一條,再幾分鐘後又再釣一條,就係咁,一條一條又一條,成竇由大至細,比哥釣鬼曬上黎,真係好野! [attachment=114607] 該次拍釣完先知到,原來我經理人亞貌哥手"脈釣",巳達至"爐火純青"之境界,我靠!    [attachment=114606]

休闲的我 2011-04-25 19:20
[attachment=114609]
[attachment=114610]

此些也是在西区一次的收获呀

亞神 2011-04-25 19:21
我都玩過釣金古,要大熱天金古先活躍,單頭棍直枕用1號釣可榜串鈎2-3個,用蝦仁剪碎就可以,因群體性,如用串鈎有時會起啤,食時好輕口用感覺抽杆唔會行線,西區荷苞,奪命堤較多,中興老追好熟架步...

以前有個圍養好多金古,而家無囉
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=18885&keyword=%BD%F0%B9%C5%BA%C3%BA%C3%CD%E6

休闲的我 2011-04-25 19:23
引用第  10  樓  亞神  於  2011-04-25 19:21   發表的  :
我都玩過釣金古,要大熱天金古先活躍,單頭棍直枕用1號釣可榜串鈎2-3個,用蝦仁剪碎就可以,因群體性,如用串鈎有時會起啤,食時好輕口用感覺抽杆唔會行線,西區荷苞,奪命堤較多,中興老追好熟架步...

以前有個圍養好多金古,而家無囉
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=18885&keyword=%BD%F0%B9%C5%BA%C3%BA%C3%CD%E6

老追又名金古追

PoU 2011-04-25 20:17
       學野拉

chaofish 2011-04-25 20:30
學到野啦

鮑仔 2011-04-25 20:56
又學到野

peter_218 2011-04-25 20:58
金古     好食

爆箱ok 2011-04-25 23:07
我會1.5腳1~2B波0.8號鈎     

itit 2011-04-25 23:53
海关燦       

阿郎 2011-04-26 01:25
引用樓主tomato於2011-04-25 11:43發表的 請教一下釣金古的方法!!!! :
我聽人講話要釣直枕,如果釣浮波可以釣到嗎?釣棚大約幾長,係米要用1號勾呢?請高手指教一下小弟

可以釣直枕、
釣浮波都可以、(常用05楼下吧, 1。5都得以波凑铅)
钓棚大约半M~到底、
一般1--05钩,4号都能上(记得虾仁做饵时以钩凑饵、满钩即可)

小小意见,切莫见笑~~

悲情釣手 2011-04-26 02:18
金古貴價嘢

ymtchris 2011-04-26 09:25
又學到嘢....   

金钱敏 2011-04-26 10:47
2.0碳线直通小钓勾,5B咬铅,钓勾以咬铅10CM左右,3号-4号浮水料(系网箱养殖鱼料或自做料),用水泡5秒后马上把水放干1小时后可钓。落水深为2米-3.5米左右,爆箱无成问题!!!     

釣魚郎 2011-04-26 11:00
   學到野啦   

魚珠魚寶 2011-04-26 17:30
引用第  19  樓  悲情釣手  於  2011-04-26 02:18   發表的  :
金古貴價嘢   

係呀........養既手板SIZE都唔平.......試過買黎交差........因為自己未釣過

ricowong 2011-04-26 21:39
學習    

查看完整版本: [-- 請教一下釣金古的方法!!!! --] [-- top --]