查看完整版本: [-- 艇家个人表演 --]

-> 外地釣友交流區 -> 艇家个人表演 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

史提芬 2011-04-18 17:52

艇家个人表演

2011年 4月 17 日
地點 : 3 門一帶
天氣 : 上午天氣良好,下午轉狂風暴雨
水質 : 綠水, 不太濁

成個月前訂左 2 隻艇諗住穩陣啦, 點知都係比艇家甩底,(后來朋友說原來佢早有前科架)
最後都搵左佢 2 個親戚朋友頂左, 唔理咁多照出啦, 上午 8 :15上船一直去 3 門島,沿途無風無湧
話咁快就到釣點艇家都唔駛 10 分鐘就起條 3 斤白位, 跟住斤頭紅班 1 條跟 1 條咁起,
我地幾個就睇左佢個人表演, 朋友最叻都係中條 5 兩裝既石汀咋,我 + 2 個朋友都得幾條
石九仔, 石汀仔, 仲有大舅父,唉~~, 如是這情況維持到中午冇咩魚信, 食完飯轉位艇家又中
1 條幾兩裝沙立仔, 而我地 4 個都冇動靜, 好鬼悶......直至下午 3 點左右天氣急速轉壞
開始狂風暴雨, 唯有提早收工上岸啦, 點知艇家都迷失方向同我地講都唔知邊個方向先可返
澳頭, 當時周圍都係白汒汒, 唯有慢慢車搵路啦, 終於車左成 1 : 30 鐘頭先返到澳頭,
都算係好彩架啦, 如果佢反方向行咁可能仲要更耐先返到澳頭呀.
總結 : 如果唔係多得艇家一早釣晒 D 魚, 我地就連魚都冇得食...
2 艇的收穫 : 5 條紅班(由幾兩 X 2 -, 斤頭 X 2 , 2 斤半 X 1), 1 條 3 斤白立,
             2 條幾兩裝沙立, 少量石汀 & 石九仔

其中 1 條紅班

白立

以下部份的收穫.

看海 2011-04-18 18:37
水佬要表演,一定無得比,佢地在水上生活家嗎     

3901 2011-04-18 19:11
師兄系玩手繩嘅??

arrowtsang 2011-04-18 19:20
   手繩皇好野!艇家个人表演所用釣組有可能係----"死老襯"。    

zoo 2011-04-18 19:20
全部都係好野!         

Sam_Sam 2011-04-18 19:24
艇家係高手   

阿B 2011-04-18 19:26

chaofish 2011-04-18 20:38
石斑石丁正海鮮好味喎...

活活 2011-04-18 20:51

悲情釣手 2011-04-18 21:14

發記 2011-04-18 21:24
艇家咁有經驗  

joaoao 2011-04-18 23:17
好多人都喜欢夾錢請船佬约魚架啦       

魚珠魚寶 2011-04-19 02:01
下次揾D唔識呔魚既艇佬啦     

爆箱ok 2011-04-19 04:26

ymtchris 2011-04-19 11:18
艇佬, 釣魚一向係佢地強項啦....   

釣魚郎 2011-04-19 11:23
引用第  14  樓  ymtchris  於  2011-04-19 11:18   發表的  :
艇佬, 釣魚一向係佢地強項啦....     

你都係喎.....

獎金獵人 2011-04-19 11:34
喱d就系職業同業娛既分別la!

財叔 2011-04-19 11:42
驚完都有歺食       

二漁翁 2011-04-19 13:45

史提芬 2011-04-20 12:33
引用第 2 樓 3901 於 2011-04-18 19:11 發表的 :
師兄系玩手繩嘅??

係呀, 有問題嗎 ?

real 2011-05-01 01:38

艇釣王 2011-05-12 22:48
next time find me

david-c 2011-05-19 21:17
   ....

饶平钓鱼兄 2013-12-09 11:04
艇家是当地渔民。

查看完整版本: [-- 艇家个人表演 --] [-- top --]