查看完整版本: [-- 關於外掛浮波嘅問題請教下各位。 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 關於外掛浮波嘅問題請教下各位。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

ZLSB 2011-04-14 10:59

關於外掛浮波嘅問題請教下各位。

我曾經記得我得欽莖嘅丸腸大人講過佢老人家唔多鍾意用外掛波,因為佢唔夠靈敏喔。。。
我就諗點解會咁講呢?跟住又聽過某位人兄話因為關於外掛波嘅釣棚開合時間事喔。。。
但是小弟我諗極都唔明,唔知道究竟是點樣,希望各位解答下過我知。

釣魚郎 2011-04-14 11:12
     院長..........   

千水 2011-04-14 11:16
外掛浮波最好用就係隨時換波(釣唔到魚既人睇法)

小魔女SOS 2011-04-14 11:22
引用第  2  樓  千水  於  2011-04-14 11:16   發表的  :
外掛浮波最好用就係隨時換波(釣唔到魚既人睇法)   

說得對一個字

釣魚郎 2011-04-14 11:25
引用第  3  樓  小魔女SOS  於  2011-04-14 11:22   發表的  :

說得對一個字

講緊我啊

小魔女SOS 2011-04-14 11:28
引用第  4  樓  釣魚郎  於  2011-04-14 11:25   發表的  :

講緊我啊

都係講緊我自己明明唔係外掛都改到佢變外掛

joaoao 2011-04-14 11:31
相反我覺得有時太靈敏會出現好多假魚訊...     

小魔女SOS 2011-04-14 11:31
引用樓主ZLSB於2011-04-14 10:59發表的 關於外掛浮波嘅問題請教下各位。 :
我曾經記得我得欽莖嘅丸腸大人講過佢老人家唔多鍾意用外掛波,因為佢唔夠靈敏喔。。。
我就諗點解會咁講呢?跟住又聽過某位人兄話因為關於外掛波嘅釣棚開合時間事喔。。。
但是小弟我諗極都唔明,唔知道究竟是點樣,希望各位解答下過我知。   

比我就釣到魚懶理佢係外掛定唔外掛,我都見過有人用<<中國品牌人字膠拖>>剪一舊出離當浮波用都釣到大椅

千水 2011-04-14 11:35
我上次調教到真係好靈敏,連老泥咬都沉波,結果HIGH左成朝但係冇收獲     

白羊座 2011-04-14 11:46
問問首領

1魚 2011-04-14 12:46
引用第  9  樓  白羊座  於  2011-04-14 11:46   發表的  :
問問首領   

又關我事?我都唔用波~
用外掛式好處是可隨時更換大小
壞處就是因為要透過一粒太空滑豆扣住,這些阻水的東西,會讓很敏銳的釣組減弱,但通常海釣因為有風和浪,所以這些都不算是大問題
另一壞處是比較會有少許的機會,纏住母線,而使釣組不下沉,但只要熟習技巧,投竿後即做一個拉線動作,這個纏線的機會就會減至最少

其實去到釣場,觀察一下,挑選一個自己認為理想的浮波,就差不多都無需換來換去,只在於把釣棚設定深淺而已,所以我都不喜歡用外掛

ZLSB 2011-04-14 13:52
引用第  10  樓  1魚  於  2011-04-14 12:46   發表的  :

又關我事?我都唔用波~
用外掛式好處是可隨時更換大小
壞處就是因為要透過一粒太空滑豆扣住,這些阻水的東西,會讓很敏銳的釣組減弱,但通常海釣因為有風和浪,所以這些都不算是大問題
另一壞處是比較會有少許的機會,纏住母線,而使釣組不下沉,但只要熟習技巧,投竿後即做一個拉線動作,這個纏線的機會就會減至最少
.......

射射解答。。。

但是點解嗰位人兄又會話釣棚開合時間問題嘅。又是點解啊。

ymtchris 2011-04-14 14:08
引用第  4  樓  釣魚郎  於  2011-04-14 11:25   發表的  :

講緊我啊

阿老板, 你又會咁快出嚟認頭都有既....

ymtchris 2011-04-14 14:32
釣魚佬都係講緊老黎嘢, 外唔外掛都係小問題, 最緊要係睇自己既信心同埋自己慣唔慣啫....
有時釣魚佬就真係好性賴既, 例如用開某一支魚竹, 如果你用咗第二支, 爆釣就由自可, 釣果如果唔係咁鬼理想......, 後果係點, 唔使我講大家都知道會點啦.....
後果一)  今日我帶錯竹呀, 我平日都唔係用開喱支竹既.....
後市二)  喱支竹唔係咁利我喎, 唔老黎呀....
後果三)  喱支竹你善良之竹, 我買番嚟襯架, 唔殺生呀.....
就係咁, 浮波喱家嘢就要睇下你對此類型浮波既慣性呀, 及對此類型浮波的熟識度, 能夠安心及肯定地作出正確判決, 以免錯失機會或是誤信假魚訊等等....       

黑金钢 2011-04-14 14:39
各有见解     

發記 2011-04-14 16:30
院長  

北京! 2011-04-14 19:10
原來係咁     

arrowtsang 2011-04-14 19:34
其實外掛浮波同中通浮波各有利幣,自己善於操控就選用那款就可以了,亦所謂----咸魚青菜,各有所愛,對吧??????!

peter_218 2011-04-14 20:45
各施各法     

premium 2011-04-14 20:48
明白晒   

悲情釣手 2011-04-14 21:12
又偷到師

活活 2011-04-14 21:24
其實選用浮波好大程度要因環境而用,我就想講講個人覺得用外掛浮波時既一樣好處:當遇上大風浪時使用外掛浮波,相比起用中通浮波,用外掛浮波既母線將會系水面以下,從而減少左母線受風浪既影響。至於講到靈敏度上既問題,釣手必須注意浮力調校,應該可以減少水阻影響。

浮波知識方面,你可以參考古大俠以下既文章:

http://www.bbs.fishingmacau.com/read.php?tid=38013

你所聽既關於釣棚開合時間,可能系針對釣手每次投放釣組時必須注意將整個釣組完全張開,令設定既釣棚準確無誤。希望我無估錯啦,不過你可以再去問清楚個位師兄既意思既。

路過... 2011-04-14 21:54
個人覺得外掛比中通還敏感!因外掛波受力點只有一點地方,就是快扣哪個位址!而中通波受力位就是浮波頂部,如果由頂部線結帶動浮波下沈~浮波下沈會否因水左而左右遙動,做成一點頂口情況!而外掛下沈會比中通下沈得靚一點~而外掛接觸面比中通小,是快到釣棚原因!

Sam_Sam 2011-04-14 22:34
兩者各有所長,最緊要掌握操控方面

獎金獵人 2011-04-14 23:30
外挂浮波優于中通浮波主要有以下幾點:
1>主綫埋于水下,冬釣期通常風都幾大,外挂波主綫在水下可減少風的影響!!這點很重要,因爲風流不同向時風會將您的浮波吹離誘餌區,令您釣不到魚!
2>更快開釣組,意思是全部釣組更快打開,又或者說鈎(釣餌)更快到達釣棚。說釣組開不了的人是用了不合格的外挂扣令釣組打開時間增加,造成所謂(外挂波打不開釣組)
3>投射距離更遠:用外挂波,尤其是象(水之王)之類,頭大腳細的浮波,造成外挂會投的更遠,這點一試便知。
外挂波近年深受釣魚人喜愛,定有它的優點所在,其實邊款好用,問問身邊的朋友,再花幾十元買粒試下就知啦。

獎金獵人 2011-04-14 23:32
引用第  22  樓  路過...  於  2011-04-14 21:54   發表的  :
個人覺得~      外掛接觸面比中通小,是快到釣棚原因!  

dd 2011-04-15 14:33
当你用这款波大咬后,你就会认为呢款波掂水的了。心理问题占的比例大地。

sang 2011-04-15 16:07
引用第  17  樓  arrowtsang  於  2011-04-14 19:34   發表的  :
其實外掛浮波同中通浮波各有利幣,自己善於操控就選用那款就可以了,亦所謂----咸魚青菜,各有所愛,對吧??????!

你講完我都係唔明,咸魚青菜(好食)

查看完整版本: [-- 關於外掛浮波嘅問題請教下各位。 --] [-- top --]