查看完整版本: [-- 泥鯭大軍問題 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 泥鯭大軍問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

千水 2011-03-28 13:09

泥鯭大軍問題

星期六、日去了桂山兩天,由於臨時數個朋友放了飛機 ,原定出艇計劃被迫擱置,因此只留本島及去了一下二號提,結果當然係 ,一打餌落海,就有成千上萬老泥大軍,蝦仁撐不到30秒呀,試過一部分餌打腳邊,少量打遠一點,但係都係難途一劫..............

後來係二號提有幾個師兄走黎話老泥太多,打餌冇用,佢地唔打餌都上到幾條,想問下其實係好多老泥情況下,係唔係真係唔打餌引
老泥會埋黎會好d呢?同埋咩天氣、水流下,老泥會強勢出擊呢????

請各師兄師傅指點

颜仔 2011-03-28 13:34
   同問..有無專攻泥猛,荷包鱼噶釣組., ?
釣魚閑時釣翻數條泥猛滾燙..

財叔 2011-03-28 13:41
我都想知    C父請幫幫忙     

小魔女SOS 2011-03-28 14:29
引用樓主千水於2011-03-28 13:09發表的 泥鯭大軍問題 :
星期六、日去了桂山兩天,由於臨時數個朋友放了飛機 ,原定出艇計劃被迫擱置,因此只留本島及去了一下二號提,結果當然係 ,一打餌落海,就有成千上萬老泥大軍,蝦仁撐不到30秒呀,試過一部分餌打腳邊,少量打遠一點,但係都係難途一劫..............

後來係二號提有幾個師兄走黎話老泥太多,打餌冇用,佢地唔打餌都上到幾條,想問下其實係好多老泥情況下,係唔係真係唔打餌引
老泥會埋黎會好d呢?同埋咩天氣、水流下,老泥會強勢出擊呢????

.......

我成日覺得成海老泥因為下面冇大魚佢地先有恃無恐

白羊座 2011-03-28 15:04
被數個朋友放了飛機     

千水 2011-03-28 16:41
引用第 4 樓 白羊座 於 2011-03-28 15:04 發表的 :
被數個朋友放了飛機      

我已經很有衝動想係魚網公開佢地全名

光头神探 2011-03-28 17:11
引用樓主千水於2011-03-28 13:09發表的 泥鯭大軍問題 :

.......

当我遇到D老泥大军疯狂消饵时我的脑海里都会浮现出一种令我恨得咬牙切齿的想法!@#$%&*(如果我现在有个渔炮就好了)

1魚 2011-03-28 17:39
有泥鯭先至好呀,搶食誘餌時,好遠d立魚都會由身上的一條側線感應到,等陣就會游埋來分享你的誘餌了~我最鐘意多泥鯭呀,一定有立魚嫁,但點樣分開來釣立魚,嘿嘿....下次同你一齊現場表演

千水 2011-03-28 17:51
引用第 7 樓 1魚 於 2011-03-28 17:39 發表的 :
有泥鯭先至好呀,搶食誘餌時,好遠d立魚都會由身上的一條側線感應到,等陣就會游埋來分享你的誘餌了~我最鐘意多泥鯭呀,一定有立魚嫁,但點樣分開來釣立魚,嘿嘿....下次同你一齊現場表演

承蒙賜教

發記 2011-03-28 19:02
呢個問題個個都想知     

1魚 2011-03-28 19:12
去到釣場,尤其是桂山本島,明知是多泥鯭的場,誘餌不可以一次過開,最好先用輕粉,或多蝦少粉的比例,將泥鯭定時定量的誘集至上層腳邊位,再用重粉加些栗米或麥片類,在一竿外佈置好一張餐枱等立魚埋位
俱俱幾十個字,說易造難~慢慢摸索練習吧   

3901 2011-03-28 19:38
換一種釣餌囉.................

大麻康 2011-03-28 21:29
要實戰!你要跟大師《獎金獵人》釣下魚啦!因為每次釣魚只有帶南極蝦做釣餌!   

活活 2011-03-28 21:48
等我搞掂點樣可以申請到批文釣魚先再想想你個問題。。。。。

悲情釣手 2011-03-28 22:09
又偷到師

爆箱ok 2011-03-29 01:34
我都想知      

arrowtsang 2011-03-29 02:05
引用第  12  樓  大麻康  於  2011-03-28 21:29   發表的  :
要實戰!你要跟大師《獎金獵人》釣下魚啦!因為每次釣魚只有帶南極蝦做釣餌!     

[attachment=113818] [attachment=113818] [attachment=113818]  

千水 2011-03-29 10:23
引用第 10 樓 1魚 於 2011-03-28 19:12 發表的 :
去到釣場,尤其是桂山本島,明知是多泥鯭的場,誘餌不可以一次過開,最好先用輕粉,或多蝦少粉的比例,將泥鯭定時定量的誘集至上層腳邊位,再用重粉加些栗米或麥片類,在一竿外佈置好一張餐枱等立魚埋位
俱俱幾十個字,說易造難~慢慢摸索練習吧   

真係要慢慢摸索.........不過起碼知道點開始,多謝指教

joaoao 2011-03-29 10:50
呢個問题都困擾左我好耐...我都想問下大師...點解冇乜老泥..靓流靓风靓位都会蕉           

釣魚郎 2011-03-29 10:59
引用第  13  樓  活活  於  2011-03-28 21:48   發表的  :
等我搞掂點樣可以申請到批文釣魚先再想想你個問題。。。。。   

咁啫明年先回答問題......

小魔女SOS 2011-03-29 11:18
引用第  19  樓  釣魚郎  於  2011-03-29 10:59   發表的  :

可能會係明......明......明.......年先回答到哩個問題添

財叔 2011-03-29 11:41
引用第  18  樓  joaoao  於  2011-03-29 10:50   發表的  :
呢個問题都困擾左我好耐...我都想問下大師...點解冇乜老泥..靓流靓风靓位都会蕉             

一句講曬,正明你唔識釣魚有机會斤我學下野

千水 2011-03-29 12:07
引用第 19 樓 釣魚郎 於 2011-03-29 10:59 發表的 :

之前唔係話用LV GUCCI PRADA CHANEL等手袋可以交換批文咩??

去一去永利、1號廣場就攪掂啦

光头神探 2011-03-29 15:09
引用第  18  樓  joaoao  於  2011-03-29 10:50   發表的  :

在貌c傅面前那有几位敢说自己是大师呀!但小弟愚见_水温and气压都会对鱼情有一定的影响!   见笑

joaoao 2011-03-29 15:22
引用第  23  樓  光头神探  於  2011-03-29 15:09   發表的  :

在貌c傅面前那有几位敢说自己是大师呀!但小弟愚见_水温and气压都会对鱼情有一定的影响!   见笑

講得对  but~唉吔..光头兄..我在钓呢方面都尚算菜鳥一名呀.

chaofish 2011-03-29 18:42
哦了解

查看完整版本: [-- 泥鯭大軍問題 --] [-- top --]