查看完整版本: [-- 投釣係咪要個鉛掉到落海底? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 投釣係咪要個鉛掉到落海底? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

二漁翁 2011-03-27 18:46

投釣係咪要個鉛掉到落海底?

投釣係咪要個鉛掉到落海底?會唔會減低靈敏度?其他唔同既桿洗唔洗加鉛...thx

1魚 2011-03-27 19:26
問:投釣係咪要個鉛掉到落海底?
答:係呀

問:會唔會減低靈敏度?
答:唔會,用較長的子線就可以,由3至6呎,等魚食入肚

問:其他唔同既桿洗唔洗加鉛?
答:sorry~我蠢,睇唔明

發記 2011-03-27 21:07
1魚叔            

騙人布 2011-03-27 21:16
首領       

悲情釣手 2011-03-27 21:48
答得非常好     

活活 2011-03-27 22:03
引用第  1  樓  1魚  於  2011-03-27 19:26   發表的  :
問:投釣係咪要個鉛掉到落海底?
答:係呀

問:會唔會減低靈敏度?
答:唔會,用較長的子線就可以,由3至6呎,等魚食入肚

答:sorry~我蠢,睇唔明

.......

既然阿首領唔想答第3個問題,咁就等我蠢蠢地嚟答下啦:

答: 船竿要加(子彈鉛),磯竿要加 (G夾鉛),淡水竿要加 (片鉛),魷魚竿就唔駛 (只姣蝦頭有鉛),釣蝦釣蟹就要。。隨緣。

Sam_Sam 2011-03-27 22:07
引用第  5  樓  活活  於  2011-03-27 22:03   發表的  :

.......

活大師,你個答案好鬼戔鬼喎

arrowtsang 2011-03-27 23:14

財叔 2011-03-27 23:31

joaoao 2011-03-28 01:42
引用第  5  樓  活活  於  2011-03-27 22:03   發表的  :

.......

[attachment=113799]

機車28 2011-03-28 08:37

.......

答: 船竿要加(子彈鉛),磯竿要加 (G夾鉛),淡水竿要加 (片鉛),魷魚竿就唔駛 (只姣蝦頭有鉛),釣蝦釣蟹就要。。隨緣。

問:如果船竿加g夾鉛,礙竿加子彈鉛,淡水竿加中通鉛,魷魚竿係都加鉛,釣蝦釣蟹.............比錢。得唔得呢????

知多d 2011-03-28 10:37
   有趣,有趣

釣魚郎 2011-03-28 10:53

.......

又發作....d後遺症

小魔女SOS 2011-03-28 11:00
引用第  10  樓  機車28  於  2011-03-28 08:37   發表的  :

問:如果船竿加g夾鉛,礙竿加子彈鉛,淡水竿加中通鉛,魷魚竿係都加鉛,釣蝦釣蟹.............比錢。得唔得呢????
.......

阿公你咁問可能會比人家有錢大乜晒

ymtchris 2011-03-28 11:42
人地就正正常常咁問, 點知你地就走哂出嚟.....     

二漁翁 2011-03-28 13:23
引用第 5 樓 活活 於 2011-03-27 22:03 發表的 :

.......

咁個d洗唔洗又沉埋落底?thx

阿巫钓具 2011-03-30 12:38
  各位大师,学生学习中。。。。。。     

悲情釣手 2011-03-30 20:12
阿巫.你應該去商業區坐返把交椅

查看完整版本: [-- 投釣係咪要個鉛掉到落海底? --] [-- top --]