查看完整版本: [-- 真不明白!這個辦法有用嗎? --]

-> 議 事 亭 -> 真不明白!這個辦法有用嗎? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2011-03-04 15:06

真不明白!這個辦法有用嗎?

爭超齡子女居權澳爆警民衝突   轉自:2011年3月4日大陽報

【本報訊】澳門消息:爭取內地超齡子女到澳門定居的數十名市民,昨午到南灣政府總部對開靜坐,要求政府協助安排其子女到澳門定居。至下午五時許,多名請願人士突然情緒激動,由後門衝入政府總部內,警員制止時雙方發生肢體衝突,多名示威者被抬走。警方在行動中共拘捕二十八人,昨晚十時,約三十名示威者仍在三區警署外的公園聚集及高叫口號,要求警方放人。深夜各人准保釋。

代理行政長官陳麗敏晚上發表新聞稿時重申,批准內地居民來澳定居屬中央人民政府的權限,並指有關問題已得到合理及圓滿解決,而中央政府處理澳門與香港超齡子女的問題,標準一致,其執行細節則因應兩地實際情況而作調整,但兩地唯一分別是啟動措施的時間不同。

小魔女SOS 2011-03-04 15:14
連續幾天已經發現他們坐咗南灣湖抗議,終於昨日按捺不住發生衝突 試問用這個方法真係可以令澳門政府低頭嗎 又試問他們日日靜坐抗議是真心希望自己的子女來澳一家團聚還是另有目的呢 他們真的認為澳門前景很好嗎?當自己的子女成功來澳真係搵到食嗎?

zoo 2011-03-04 15:43
係唔合資格個的係度攪事, 合資格GE有好多已經攞左證!

小魔女SOS 2011-03-04 16:08
引用第  2  樓  zoo  於  2011-03-04 15:43   發表的  :
係唔合資格個的係度攪事, 合資格GE有好多已經攞左證!   

咪就係囉政府做野都要有個呎度唔可以求求其其,合資格唔通唔比你咩..........果d人冇諗過自己唔係土生土長,又對澳門冇任何貢獻,佢個澳門居民既身份又點得來呢所以有句說話好啱:比你係人情,唔比你係道理~~~~~~

ymtchris 2011-03-04 16:35
在此立場上中立, 示威者佢地有佢地既希望, 同地大部分人士都係上咗年紀既老年人....., 係希望係有生之年同佢地既超齡子女團聚, 不過佢地可能用錯方法, .......   
不過希望還希望, 我都係支持政府係按本子辦事既....   

小魔女SOS 2011-03-04 16:44
引用第  4  樓  ymtchris  於  2011-03-04 16:35   發表的  :
在此立場上中立, 示威者佢地有佢地既希望, 同地大部分人士都係上咗年紀既老年人....., 係希望係有生之年同佢地既超齡子女團聚, 不過佢地可能用錯方法, .......   
不過希望還希望, 我都係支持政府係按本子辦事既....     

但我都見到好多係40令50歲嘅係到帶頭叫囂喎......仲攪到三更半夜係到擾民

ymtchris 2011-03-04 16:49
引用第  5  樓  小魔女SOS  於  2011-03-04 16:44   發表的  :

但我都見到好多係40令50歲嘅係到帶頭叫囂喎......仲攪到三更半夜係到擾民

當然係會有人帶頭攪事啦.........

機車28 2011-03-04 18:33
正所謂知法者守法!     

1魚 2011-03-04 19:18
有句名言,針唔吉到肉唔知痛,可能我地大多數人,都冇比呢種針吉過,所以唔知呢種痛係咩滋味,而比呢d針吉到的人,可能因為痛之入骨,在無奈同無助情況下,不惜一切手段都希望早日能夠拔出刺針~

針,可能不會太難拔出,但要有方法

針,也可能幫別有用心的人達到目的

希望掌管刺針的大人,為苦民思苦   

3901 2011-03-04 19:42
據坊間流傅,呢D咁嘅{超齡子女}額講緊係賣到卅幾萬一個, 有錢使得鬼推磨,卅幾萬,唔搞事就有鬼嘞!

arrowtsang 2011-03-04 20:15
   城市問題,麻呀!

發記 2011-03-04 23:49
澳門街都搞d咁ge事  

魚珠魚寶 2011-03-05 00:42
我希望政府都係按照本指辦事....對澳門所有居民負責啦

悲情釣手 2011-03-05 01:18
有超齢立魚就好啦

奧比斯 2011-03-05 13:18
引用第  13  樓  悲情釣手  於  2011-03-05 01:18   發表的  :
有超齢立魚就好啦   

有就帶多個冰箱裝

如果有超齡貪污者就要帶大的軟箱裝

查看完整版本: [-- 真不明白!這個辦法有用嗎? --] [-- top --]