查看完整版本: [-- 請教 --]

-> 法 律 諮 詢 -> 請教 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

智達 2011-03-03 14:16

請教

近期在香港好多當街搶手機事件,如有一人在街上,在受害人面前從手上奪取手機(沒有暴力),然後逃去,跟住比警察拉左(現行罪),應該入佢197盜竊定係204搶劫呢!謝解答,只係研究,

muito 2011-03-03 14:39
197係盜竊罪-係受害人不知情的情況下被偷,
而204係搶劫-係暴力奪取財物,
雖然你所說的例子係無用暴力, 然而在搶的行動當中已使用一定力度係受害人手中奪得財物.
故一般都係用204去對嫌犯進行歸責.

發記 2011-03-03 16:22
律師                       

智達 2011-03-03 16:44
謝謝解答!明白了

忍者引魚 2011-03-03 18:32
   來上課了

小魚兒 2011-03-03 19:20
引用第 1 樓 muito 於 2011-03-03 14:39 發表的 :
197係盜竊罪-係受害人不知情的情況下被偷,
而204係搶劫-係暴力奪取財物,
雖然你所說的例子係無用暴力, 然而在搶的行動當中已使用一定力度係受害人手中奪得財物.
故一般都係用204去對嫌犯進行歸責.

我想問下去釣魚哥陣時D人未經本人同意之下埋黎偷魚(仲唔只一條)......咁應該用197還是204.....

路過... 2011-03-03 20:25
   好問題~

小魚兒 2011-03-03 20:29
樓上唔好笑.......我好應真問......   

arrowtsang 2011-03-03 20:54
被消餌同搶手袋又點定罪呢????     

1魚 2011-03-03 21:18
引用第  8  樓  arrowtsang  於  2011-03-03 20:54   發表的  :

搶手袋梗係要絞型啦!我絞,絞,絞...

活活 2011-03-03 21:55
引用第  5  樓  小魚兒  於  2011-03-03 19:20   發表的  :

我想問下去釣魚哥陣時D人未經本人同意之下埋黎偷魚(仲唔只一條)......咁應該用197還是204.....

活活 2011-03-03 22:03
引用第  8  樓  arrowtsang  於  2011-03-03 20:54   發表的  :

呢兩項都系非常之咁嚴重既罪行,簡直系危害國家安全罪呀。。。

被消餌 - 即系衰11。。。。與未成年小魚發生釣行為。
搶手袋 - 宮邢。。。。。點都要宮。。宮。。宮呀。

muito 2011-03-03 23:35
引用第  5  樓  小魚兒  於  2011-03-03 19:20   發表的  :

我覺得呢個問題的前提係要點證明d魚係你的, 咁先可以有個歸責的問題.
仲有到時要傳魚做證人, 問下邊個係佢的主人先得啦.

查看完整版本: [-- 請教 --] [-- top --]