查看完整版本: [-- 問蝦油的正確使用方法。。 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 問蝦油的正確使用方法。。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

颜仔 2011-02-24 12:13

問蝦油的正確使用方法。。

平時用開丸九噶蝦油 不過次次都醃製的效果麻麻

希望有師兄可以賜教賜教啦。。。

應該先落糖出水 再用蝦油  定系 步驟反轉 定系 ..????

機車28 2011-02-24 13:00
这个贴应该帮到你!
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=38311

joaoao 2011-02-24 13:08
太貴了     

太子 2011-02-24 13:31
應該先落糖出水 再用蝦油

直感釣斑仔 2011-02-24 13:36

這枝不是蝦油~是水劑蝦漿~蝦油是油劑來的

直感釣斑仔 2011-02-24 14:29

颜仔~有一種南極蝦油是橙色袋裝的~有防腐作用,到最後步驟格去水份之後加這種蝦油~不用放冰格只需放保鮮格就可以放一年半載

小魔女SOS 2011-02-24 14:33
引用樓主颜仔於2011-02-24 12:13發表的 問蝦油的正確使用方法。。 :

應該先落糖出水 再用蝦油  定系 步驟反轉 定系 ..????
.......

程序應該係先用糖將蝦出水,然後落蝦油(我都有一支朱古力味),如果樓主話醃製的效果麻麻會唔會D蝦仁出水唔夠,因為D蝦出水唔好都會影響醃製,以我早兩日5斤蝦搣好約3~~3.5斤蝦仁計就要落3次糖隔3次水先OK

颜仔 2011-02-24 15:28
[quote]引用第 6 樓 小魔女SOS 於 2011-02-24 14:33

多谢..应该就系出水5够噶问题啦...

小魔女SOS 2011-02-24 16:09
引用第  7  樓  颜仔  於  2011-02-24 15:28   發表的  :
[quote]引用第 6 樓 小魔女SOS 於 2011-02-24 14:33

.......

試多幾次就ok控制得到,暫時你可以先買1-2斤蝦試吓先,之前哥d唔ok唔怕你試試再用水沖走d蝦油再薄薄落一些糖,睇睇出唔出到水再落番蝦油啦千其唔好浪費掉晒佢

發記 2011-02-24 16:37
我都唔識    

1魚 2011-02-24 18:40
引用樓主颜仔於2011-02-24 12:13發表的 問蝦油的正確使用方法。。 :

.......

蝦仁醃製的效果好,唔代表一定釣到魚嫁
有魚的地方,用8蚊支人食的蝦醬醃都一樣釣到爆晒箱~
還要深入點研究研究

颜仔 2011-02-24 19:10
多谢甘多位   師兄"s

我後面有加s..      

悲情釣手 2011-02-24 20:01
師兄.失敗咗d蝦仁如果唔要請pm我.

肥哥 2011-02-24 20:22
   多謝各大師   

魚珠魚寶 2011-02-25 01:02
蝦油我都未用過

釣魚郎 2011-02-25 14:12
    多謝各位大師     

小魔女SOS 2011-02-25 15:43
引用第  14  樓  魚珠魚寶  於  2011-02-25 01:02   發表的  :
蝦油我都未用過   

阿師姐你同我都係太陽油就用得多

蕉蕉 2011-02-26 04:16
再用蝦油

查看完整版本: [-- 問蝦油的正確使用方法。。 --] [-- top --]