查看完整版本: [-- 價值100元的人格 --]

-> 議 事 亭 -> 價值100元的人格 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小小強 2011-02-23 00:17

價值100元的人格

一佰元的價值以現時的社會中,就如同雞肋,毫不起眼,也幹不了甚麼的大事來,但是當你真真正正有需要救命的時候,往往這是你的救命草。

話說身邊的一位釣友在某天在國內的某地,巧遇見一名同是本澳的釣友,就是這麼的巧遇,這位釣友就正正欠缺了100元的釣魚費用正在一籌莫展,此時遇到同是澳門的釣友,當然是向之求助。而另一位釣友也念在相識一場當然不會助視不理,借出100元以解燃眉之急.............

釣友良久未聞此人有任何致電致謝或任何還款的意圖,可能某人心目中的100元不是甚麼的價值,根本不值得專登動身外出相還。

釣友也正因因數目不大也不打算致電催還,當助人一把算了

近日從釣友口中得知此子外出遠征釣魚,心裡很是不快,固中原因不用詳述了,大家都能夠理解 "有錢釣魚,無錢可還"

知恩不報,這世道上的不少,此人的人格就值100大元,還望有關人士好好檢討自己。

leocheong 2011-02-23 00:25

吾知識吾識既呢!!!!

死了! 我都借左院長d野沒還

大水牛 2011-02-23 00:31
遠征...

seng3388 2011-02-23 00:46
   ......

發記 2011-02-23 01:05
不是吧   佢人格咁平  

魚珠魚寶 2011-02-23 01:18
100元出賣人格平D喎

whero 2011-02-23 05:53
就是因為金額不大,人家也許只是忘了......

玖零壹參 2011-02-23 06:00
除錢之外,每個人也有還不清或不覺是債的債未還!你只是覺得錢很重要吧!(我也是)

海狗 2011-02-23 07:00
乜唔係人民幣咩...     

ricowong 2011-02-23 07:20
100元,忘掉

南极虾 2011-02-23 09:18
引用第  6  樓  whero  於  2011-02-23 05:53   發表的  :
就是因為金額不大,人家也許只是忘了......   

不同意。有一句话得人因果千年记。在此多谢澳门一位钓友。年前我在关口掉了钱,澳门那位钓友马上通知本人。好人一生平安。

車人 2011-02-23 09:50
以上事情想想已四,五年之久了.當時那位釣魚高手,因吳夠錢比船錢{去釣魚吳帶錢}是同船也是他開口借的.到現在未又系那樣 最難受就系經常聽到去邊,去邊度釣魚.又話用乜,用乜頂班...    .壹,兩佰不是什麼大數目.但就清清楚楚知道那位所謂高手既人格只不過值佰鬆D蚊...     

arrowtsang 2011-02-23 10:14
之前問亞神借左一舊水,早輪同佢飲架啡先記得還返比佢 ,爭左成兩個月都有 ,其間就係亞神佢都冇追過我,之但係咁喎,再過多一頭半個月,我自巳就肯定冇左回事,而亞神亦都有機會唔記得,咁我又多左一舊水喇 !........其實我講咁多野,就係想話----有段時間係會唔記得,但係再耐左又可能醒番起,之但係由於銀碼不是太大唔好意思開聲,    咁啦...,下次總有緣再聚既時候,咪問聲囉,唔會唔還既! 同埋我又豬嗡多句,人呀....,有許多時欠了人家事物的時候,的確係會"無記性病"復發的,雙方都提一提啦(尤其是係我)。

太子 2011-02-23 10:33
打電話比佢啦!誤會啫!誤會啫!

釣魚郎 2011-02-23 11:15
     100元的人格   

ymtchris 2011-02-23 11:25
可能係因為釣魚開心得很, 而且銀碼不大, 都有機會會忘記的....   
而朋友之間有時都會發生這樣的問題, 但係我一般都唔會出聲去提一提人家, 因為我會認為唔係好有禮貌, 同時朋友間一次半次亦無傷大雅, 如果係經常發生就真係可以看清楚此人的為人呀, 就可以避之則吉啦, 或是作好準備啦....     

joaoao 2011-02-23 12:49
       我經常欠人地D野....     

arrowtsang 2011-02-23 13:02
引用第  16  樓  joaoao  於  2011-02-23 12:49   發表的  :
       我經常欠人地D野....       

欠.......

joaoao 2011-02-23 13:09
引用第  17  樓  arrowtsang  於  2011-02-23 13:02   發表的  :

欠.......

啱.....我打人打介瘦就打得多....唯本命五行中就欠呢範

機車28 2011-02-23 13:15
我以經係一個身中,磯釣奇毒既人,病症;老人癡呆急性發錢寒荷包乾梗化
平時,生活又冇事忙!
因此!各位老友如本人拖欠巨款,請pm本人! 謝甚!

小小強 2011-02-23 14:17
朋友話真係fd既話,一舊半舊唔係問題,好可惜既係此釣友只是點頭之交,平日根本不會相釣一同外出釣魚,更談不上為 "朋友",

就是唔熟都借錢比你,你就好應該 "醒目"

受人滴水之因卻忘得一干二淨,一佰元的人格就是如此而已

蚊仙 2011-02-23 14:43
以前
比人搞斷左支竹都有500蚊收
真係好人

premium 2011-02-23 15:30
可能一時忘記,

悲情釣手 2011-02-23 16:52
100元=80蚊人民紙

Sam_Sam 2011-02-23 20:53
就當100元買佢個人格啦

paulo 2011-02-23 23:14
引用亞珍名言:這是你今輩子欠我的,你今生不還,下一輩子也要還!

小魔女SOS 2011-02-24 10:37
引用第  12  樓  arrowtsang  於  2011-02-23 10:14   發表的  :
之前問亞神借左一舊水,早輪同佢飲架啡先記得還返比佢 ,爭左成兩個月都有 ,其間就係亞神佢都冇追過我,之但係咁喎,再過多一頭半個月,我自巳就肯定冇左回事,而亞神亦都有機會唔記得,咁我又多左一舊水喇 !........其實我講咁多野,就係想話----有段時間係會唔記得,但係再耐左又可能醒番起,之但係由於銀碼不是太大唔好意思開聲,    咁啦...,下次總有緣再聚既時候,咪問聲囉,唔會唔還既! 同埋我又豬嗡多句,人呀....,有許多時欠了人家事物的時候,的確係會"無記性病"復發的,雙方都提一提啦(尤其是係我)。

阿丸腸伯伯我上次偷咗你條椅你又會唔會幾年後開帖追我還架

查看完整版本: [-- 價值100元的人格 --] [-- top --]