查看完整版本: [-- 帖內照片請家長陪同觀看 --]

-> 貼 圖 灌 水 -> 帖內照片請家長陪同觀看 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2011-01-27 16:30

帖內照片請家長陪同觀看

由於相片內容可能會導致情緒不安,敬希家長陪同小朋友觀看

相信世界各地都會有釣魚友遇到以下哩D情況當一個不好彩發生係自己身上,周圍又冇醫院又冇藥物既時候又點算呢?我就一定唔知點算可能會

鮑仔 2011-01-27 17:13
一定好痛     

opq 2011-01-27 17:14
~!

小魔女SOS 2011-01-27 17:18
引用第  2  樓  opq  於  2011-01-27 17:14   發表的  :
我都试过~~~~~~~~自已当场咬牙~~~~~拔出!

如果有倒鈎點拔呀個鈎細就話鉗斷個鈎咀姐,如果係大鈎汪洋大海何來搵個大鉗......................

太子 2011-01-27 17:30
好痛!

奧比斯 2011-01-27 17:39
隻手哽定唔夠支魚杆堅硬     

釣魚郎 2011-01-27 17:43
十指痛歸心

ymtchris 2011-01-27 17:43
我怕怕呀......           

悲情釣手 2011-01-27 17:48
我朋友很多年前在快子基被人用八爪鈎鈎中頭.哭住返屋企叫佢老豆用鐵鉗解

石頭 2011-01-27 18:07
引用第  3  樓  小魔女SOS  於  2011-01-27 17:18   發表的  :

如果有倒鈎點拔呀個鈎細就話鉗斷個鈎咀姐,如果係大鈎汪洋大海何來搵個大鉗......................

你問那貓,他會比答案你

那貓 2011-01-27 18:52
引用第  9  樓  石頭  於  2011-01-27 18:07   發表的  :

你問那貓,他會比答案你

痛就唔系好痛,流幾滴馬尿噤al.叫舊石頭幚我拔隻鈎出黎,佢話見暈,問番我不如叫艇家飛返去香洲找醫院喎.

1魚 2011-01-27 19:06
做咩影張紅蘿蔔相   

機車28 2011-01-27 19:12
     ............     

arrowtsang 2011-01-27 19:51
   嚇計洗人呀!    貓師父呢期好........黑仔!

路亞添 2011-01-27 20:33
我在家不小心踏中,好深
入急診等了3個小時,e生一看,問我有冇藥物過敏.之後打了一支針在骨節中,三分鐘後.在我面前開刀,不痛的.怪怪的,没針線.一星期自己好了.不用打破傷風針.e生没有把魚釣給回我.可能留下來自己用

鬼頭刀 2011-01-27 20:52
痛....   

chaofish 2011-01-27 21:16
我都吃了一個在手板最厚肉果度,想扯反出尼成舊肉釣起個釣都出吾到,先頭吾多怕,後來搞極都吾出,就淆啦CALL船反車去平沙E院搞反出尼. 夜痲痲,個舖真係.......

路亞添 2011-01-27 21:41
引用第  16  樓  chaofish  於  2011-01-27 21:16   發表的  :
我都吃了一個在手板最厚肉果度,想扯反出尼成舊肉釣起個釣都出吾到,先頭吾多怕,後來搞極都吾出,就淆啦CALL船反車去平沙E院搞反出尼. 夜痲痲,個舖真係.......

夜水怕怕

3901 2011-01-27 21:53
而家D鈎鋒利無比,以上情况除時發生喺你&我身上

david-c 2011-01-27 22:31
痛到......咁呀

魚珠魚寶 2011-01-27 23:28
真係痛到入心入肺     

joaoao 2011-01-27 23:44
1.用力將钩尖另外手指肉方向
2.繼續順勢順弧度將钩推進
2.當能看钩尖倒鬚後便可順利拉出

不過一定好很痛           

[attachment=111561]

發記 2011-01-27 23:45
師姐    你問問蚊仙啦     佢就試過成個鉤入左落隻手指入面           

lado 2011-01-28 00:04
so,bad!     

記得前年有位南油師兄正當打沉底勾生餌之際,右手食指和母指挾著魚鈎,由於當時鉛墜置於舷邊,船隻一搖,鉛墜隨即滑入海中,下墮力沿子線直達魚鈎,魚鈎脫手而出....."噬"一聲,鈎尖從食指指頭下往上直插,刺穿指甲,倒鈎外露, 魚鈎亦是粗骨,一般鉗子亦難破剪....遍尋全船亦無一剪鉗適用,幸好油台另方亦有兩艘大船作釣.....船主駛艇即時借來了一把由鎢鈦合金精鑄而成的黑鉗,各釣友及船主先試截斷同款魚鈎,輕輕用力.."叮"一聲,鈎子應聲而斷.....接著四名師兄合力按住傷者前臂,再以魚血布窒咀,船主黑鉗駕於倒鈎與指甲之間,再聽到.."叮"一聲,倒鈎奪空飛出,....而管付鈎柄亦從指頭另一方即時拔出,血如泉湧...剪;拔鈎過程不到十秒,其後船主再以家存秘制來歷不明藥酒為師兄止血包紥....當日情況,至今仍歷歷在目..........

xx9巴布查理 2011-01-28 00:36
各位師祖 , 小弟都試過多次如上情況 , 本人就有如下做法 , 一般我出門釣魚 , 身邊都一定會帶把尖咀鉗 , 當不幸遇到情況 , 不用驚恐 , 先把鈎柄連子線用尖咀鉗剪斷 , 不要在 U 字位剪 , 留一小段用作拿手用 , 然後將鈎尖扣向手指外直至鈎尖及倒鬚穿出手指 , 即硬用魚鈎由肉內再向外刺出 , 就可以很容易把魚鈎取出 ,  痛當然有點兒痛 , 但千萬不要反方向試圖由第一傷口處抽出魚鈎 , 因為這樣更痛及可能魚鈎倒鬚扣住皮肉而無法取出  , 希望小小經驗可以給大家分享  !   ~~~~~~        

本方法只適合小型魚鈎 ,  如上貼 由 藍玫瑰  師兄 所提到的 大型 鋼 鈎 就 無法做到   ~~~~~~  但方法是一樣的  ~~~~~   

醒目榮 2011-01-28 00:39
我都比唔識釣魚D人鈎到在咀边 ノ小問題ノ剪了魚絲去鏡湖醫院開刀就取出來'唔使驚'記得帶埋當事人去埋單就得啦   

小魔女SOS 2011-01-28 10:51
引用第  24  樓  藍玫瑰  於  2011-01-28 00:18   發表的  :
記得前年有位南油師兄正當打沉底勾生餌之際,右手食指和母指挾著魚鈎,由於當時鉛墜置於舷邊,船隻一搖,鉛墜隨即滑入海中,下墮力沿子線直達魚鈎,魚鈎脫手而出....."噬"一聲,鈎尖從食指指頭下往上直插,刺穿指甲,倒鈎外露, 魚鈎亦是粗骨,一般鉗子亦難破剪....遍尋全船亦無一剪鉗適用,幸好油台另方亦有兩艘大船作釣.....船主駛艇即時借來了一把由鎢鈦合金精鑄而成的黑鉗,各釣友及船主先試截斷同款魚鈎,輕輕用力.."叮"一聲,鈎子應聲而斷.....接著四名師兄合力按住傷者前臂,再以魚血布窒咀,船主黑鉗駕於倒鈎與指甲之間,再聽到.."叮"一聲,倒鈎奪空飛出,....而管付鈎柄亦從指頭另一方即時拔出,血如泉湧...剪;拔鈎過程不到十秒,其後船主再以家存秘制來歷不明藥酒為師兄止血包紥....當日情況,至今仍歷歷在目..........

藍經理你既經歷我都聽過好幾個去南油既師兄講過聽完我都有DD心寒,好彩上次我去冇遇到可能見到都低,遲D再去都希望唔好發生小心!!!小心!!!

peter_218 2011-01-28 21:12
痛.... ?条魚比你勾实個口又痛不痛呢???   

Sam_Sam 2011-01-29 11:46
睇見都心寒

chaofish 2011-01-31 18:59
引用第 21 樓 joaoao 於 2011-01-27 23:44 發表的 :
1.用力將钩尖另外手指肉方向
2.繼續順勢順弧度將钩推進
2.當能看钩尖倒鬚後便可,,

.......

講就易,,,,順利拉出 ,,,屎太濃,,,就得

查看完整版本: [-- 帖內照片請家長陪同觀看 --] [-- top --]