查看完整版本: [-- 万山腐败团之有人欢喜有人愁 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 万山腐败团之有人欢喜有人愁 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

joaoao 2010-12-13 23:21

万山腐败团之有人欢喜有人愁

网赛后接住既万山腐败四日团今日正式开始!!!

今日去到大万想搏一搏火船周边...but一过左炮台见D浪口非常之劲...最后都系掉头返“龟”....甘岩掌佬又想试下支新竹火力去到咩程度...就去左呢个人称"怪物天堂,钓竿坟场"既流精花园一试究竟... [attachment=108750]

上石后流水合适..水色又岩饮..鱼仔又够多...实乃人生一大乐事..谷粉一轮后立即"群孟乱舞"....唔灰心..再谷再喂!!眼见掌佬浮波慢沉...抽!!虚!!得左.....想试下新竿但都未顶过割得快到无朋友... [attachment=108751]

都唔灰心...谷!!!!到我...亦是慢沉....抽!!顶!!O...唔掂..好牛..埋头系甘爆..左摇石摇距都唔离底..点算?..又割啦梗系!!

闷场一阵后再在同一位置再中..呢趟"死就死...听日俾"啦...硬顶!!好在小弟乃"好腰好笨好难忍根根"之徒孙..割??可一不可再啦!!两斤零衣仔上水...ok!! [attachment=108752] [attachment=108753]

之后再到掌佬中鱼...力度尚算强横...但都可追一两手...走左顶右..互斗之景况非常好看...但~~就在此时...一声清丽脱俗之赖音割破长空!!手持的新竿突被炸成三节...莫奈何兮莫奈何...鱼兮竿兮奈若何!!!!! [attachment=108754] [attachment=108755] [attachment=108756]

惨况发生后鱼情随之糟糕...直接捱到入黑前小弟再在远处中一口...顶后手感得知水中乃爆得之物...三四个回合后终见线挡...安心玩鱼上水....又一50cm白仔入册!! [attachment=108757] [attachment=108758]

今次初拍掌佬就发生如此心疼之事...不知是否被我黑仔貌黑住...还是此等强竿实在太强!!!

發記 2010-12-13 23:30
貌師傅你就開心       我見長佬個樣就    

ef1887 2010-12-13 23:30
有人欢喜有人愁...........
咁即係恭喜....定唔恭喜呀....   

那貓 2010-12-13 23:33
禮貓師傅好也....好也 掌佬師兄繼續努力.明日連本帶利泵佢上坭.

joaoao 2010-12-13 23:33
引用第 2 樓 ef1887 於 2010-12-13 23:30 發表的 :
有人欢喜有人愁...........
咁即係恭喜....定唔恭喜呀....   

我唔敢

joaoao 2010-12-13 23:36
引用第 3 樓 那貓- 於 2010-12-13 23:33 發表的 :
禮貓師傅好也....好也 掌佬師兄繼續努力.明日連本帶利泵佢上坭.

掌佬话得返支号半白棍..惊再泵多支落海就要坐大船返屋企拿竿

1魚 2010-12-13 23:37
睇黎掌佬係唔係用pe線呀.....   

rickyng629 2010-12-13 23:41
請問師兄炸左果支係乜野竿

joaoao 2010-12-13 23:42
引用第 6 樓 1魚 於 2010-12-13 23:37 發表的 :
睇黎掌佬係唔係用pe線呀.....   

四身三号半EX....照睇支2号应该未过火

東澳人 2010-12-13 23:43
萬山果然有怪獸,萬山見     

魚力發電 2010-12-13 23:48
連炸兩支好野...   

1魚 2010-12-13 23:50
引用第  8  樓  joaoao  於  2010-12-13 23:42   發表的  :

四身三号半EX....照睇支2号应该未过火  

睇相好似只炸第四節,配返唔係好多錢姐,台灣竿有呢度好處

1魚 2010-12-13 23:53

呢款線身好似布線黎喎....布線就真係特別易炸竹,因為冇緩衝彈力   

釣魚 2010-12-13 23:54
万山我未去過
係咪起碼攞2號杆先ok呢??

阿B 2010-12-14 00:03
炸得咁勁..枝竹......台灣竹...怕怕....       

亞枝 2010-12-14 00:03
枝杆梗係俾人落左降頭

忍者引魚 2010-12-14 00:09
真的嗎,再來......................愉快旅情

天花佬 2010-12-14 00:10
HR極致新款斜環… 炸竹    

发哥 2010-12-14 00:15
竹都爆埋!

奇一 2010-12-14 00:16
精采的文章,掌老個樣真無奈,我要陪你炸多次, 甘就爽啦,

海狗 2010-12-14 00:19
極致......     

台灣仔 2010-12-14 00:32
貌哥好野      看來長佬都係不宜去萬山....連續兩支重火都炸   

魚珠魚寶 2010-12-14 00:34
你地攪咩呀炸晒竿     

小小釣手 2010-12-14 00:51
掌佬...........................................

活活 2010-12-14 00:55
又炸。。。。。萬山真系不利。

財叔 2010-12-14 00:55
毛衭會長正一门口X。比賽就食知宝雞。出到外面就食大荼飯。         

看海 2010-12-14 01:03
   掌老節哀,前次的哀傷還末過,又炸多支,竹炸竹還在         

大麻康 2010-12-14 01:15
你做乜同我同一個位…爆肝!

gs 2010-12-14 01:17
长老系很好的一位测试员!各钓友会感激你

獎金獵人 2010-12-14 01:26
   我有支4号。。。。。。。。。。。。。。。。。

機車28 2010-12-14 06:40
炸得極趣致!就係枝竿既全名簡稱極致    

白羊座 2010-12-14 08:41
炸竹咁慘

leocheong 2010-12-14 08:57

HR既極致WO.........................
都係日本仔野靠得住.

想釣魚 2010-12-14 09:38
掌老是不小心>>>>>>>>>所以炸杆    有人話!!!!!!!!!!!是越級挑戰...................媲美曰本某些大牌子.....4000元以上級魚竿     

重炮手 2010-12-14 10:02
呢種就係失落左傳說中第十八代掌佬釣法,咩竿渣上手都比你炸,佩服   
掌佬精神,蕉到你暈

barry 2010-12-14 10:21
一支变三支,好好心痛!

小魔女SOS 2010-12-14 10:47
阿醇情丸姦小朋友睇你((目及))住D姨仔既人樣我考鍾意

ymtchris 2010-12-14 10:58
真係有人歡喜有人愁呀.....             

釣魚郎 2010-12-14 11:07
引用第  5  樓  joaoao  於  2010-12-13 23:36   發表的  :

掌佬话得返支号半白棍..惊再泵多支落海就要坐大船返屋企拿竿  

掌佬枝打狗棒剛剛到手之喎

釣魚郎 2010-12-14 11:12
引用第  36  樓  小魔女SOS  於  2010-12-14 10:47   發表的  :
阿醇情丸姦小朋友睇你((目及))住D姨仔既人樣我考鍾意   

佢好花心架,搞白小姐不特止仲搞埋姨仔

笑沧海 2010-12-14 11:20
灌根哥果然系名不虚传,犀利犀利!顺便再慰问下掌老兄,又有新竹用了~~~~

鯛魚殺手 2010-12-14 11:51
       有人歡喜有人愁     

monster111 2010-12-14 12:13
又話支(竹)可以同日本果D 4千幾蚊既竹比...........         

zoo 2010-12-14 12:16
都冇腐敗

白鱲狂 2010-12-14 12:39
万山見       

blackhorse 2010-12-14 12:41
炸左第4節.....深表同情.............!

1魚 2010-12-14 13:20
我有朋友用GAMAKATSU INTESSA 2號竿,死頂條約6斤青衣一樣炸斷了把手那節,炸竿包含很多細微因素
1.絲身用布線
2.角度問題
3.子母線超過竿的承受
4.一般人揚竿都會習慣性手臂成90度角,大約至耳朵的位置,當人站立高處,竿頭向下垂釣時,往往向上猛然揚竿,較容易一斷就三截
5.無論那裡製造的竿,新竿到手還是需要有段測試期,先不要依標視的適合子線號用到盡
6.其實釣大魚用1號竿和3號竿差別不大,一條超過4~5斤級的大魚,想死頂不放,應該要買專屬的大物竿,否則就要以柔制剛的手法,適度讓線,大家不妨試試,用一條5號線,兩頭用手緊拉,在牆角用力割一下,5號絲一樣照斷,如果不是用很大的力兩頭拉緊,在牆角上上下下磨幾次都未必會斷,所以中到大魚時,竿盡量往海外延伸,向上高舉避免過石,拉力保持不太緊繃,這樣炸竿和割魚的機會就會減少的
參考參考   

想釣魚 2010-12-14 13:24
       真好睇

路亞添 2010-12-14 13:38
輕+硬="趣"
重+柔=韌
實戰才是硬道理
神父做婚姻輔導,誰信

機車28 2010-12-14 16:18
引用第  43  樓  zoo  於  2010-12-14 12:16   發表的  :
都冇腐敗   

腐敗既野!梗係唔能夠出鏡ga喇!還要問長問短既,亞動經理!
[attachment=108780]

查看完整版本: [-- 万山腐败团之有人欢喜有人愁 --] [-- top --]