查看完整版本: [-- 各位师兄请教此鱼叫乜嘢鱼!!!! --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 各位师兄请教此鱼叫乜嘢鱼!!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小八路 2010-12-09 00:24

各位师兄请教此鱼叫乜嘢鱼!!!!

是赤尾冬、乌尾冬亦或係金线鱼科的鱼种呢???

活活 2010-12-09 00:38
引用樓主小八路於2010-12-09 00:24發表的 各位师兄请教此鱼叫乜嘢鱼!!!! :

是赤尾冬、乌尾冬亦或係金线鱼科的鱼种呢???

.......

好似系黑帶赤尾冬多D wor.....

機車28 2010-12-09 00:47
  ...........    

joaoao 2010-12-09 00:50
     未吊过...好吃吗師兄?     

海浪 2010-12-09 02:40
可惜瓜咗!如果活的養在海水魚缸一定好靚!   

台灣仔 2010-12-09 03:13
未見過此魚    

小魔女SOS 2010-12-09 10:03
我知係唔知乜冬冬   

釣魚郎 2010-12-09 11:16
     ........

zoo 2010-12-09 12:30
唔識 不過個樣好似..............................................

david-c 2010-12-09 13:21
?????

ymtchris 2010-12-09 14:08
引用第  1  樓  活活  於  2010-12-09 00:38   發表的  :

黑帶赤尾冬, 係咩東東呀, 好似係白帶黑尾東先真喎......

premium 2010-12-09 15:21
以比賽黎計此魚叫雜魚     

發記 2010-12-09 16:58
哇   咩魚黎嫁......師兄  好食嗎?  

zoo 2010-12-09 17:08
引用第  1  樓  活活  於  2010-12-09 00:38   發表的  :

阿活你post個條游水冇咁似,等我post條死直ge 係米似好多呢!

活活 2010-12-09 19:45
引用第  13  樓  zoo  於  2010-12-09 17:08   發表的  :

阿活你post個條游水冇咁似,等我post條死直ge 係米似好多呢!

你果條死魚都唔系好似, 等我post條蒸熟既你睇下, 真系你話系咩魚都得呀.

peter_218 2010-12-09 21:49
..

Sam_Sam 2010-12-09 23:06
引用第  14  樓  活活  於  2010-12-09 19:45   發表的  :

你果條死魚都唔系好似, 等我post條蒸熟既你睇下, 真系你話系咩魚都得呀.

兩位大師,一唱一和,咁到底係咩魚哩好想知

下位...

巨立杀手 2010-12-10 02:33
東西區都未見人釣過

小魔女SOS 2010-12-10 14:15
類別  北部海域魚類1 種
標題 在沙地裡找食物的赤尾冬
學名  Scolopsis monogramma (Cuvier 1830)
中文名 黑帶赤尾冬
中文科名 金線魚科
英文科名 Nemipteridae
中文俗名 赤尾冬仔
英文俗名 赤尾冬仔
最大體長 31公分
簡介 身體為青灰色,腹部則轉淡呈灰白色;眼睛後方開始到尾巴有一條黑褐色的縱帶,兩眼中間有一條短短的黃色寬寬的橫帶。多半出沒於珊瑚礁或岩礁沿岸外圍砂泥底質的水域,以便探索及覓食底棲的無脊椎動物

鱼翅鱼嘴 2010-12-10 20:41
唔识     

爆箱ok 2010-12-11 01:27
乜嘢鱼     
唔識   

查看完整版本: [-- 各位师兄请教此鱼叫乜嘢鱼!!!! --] [-- top --]