查看完整版本: [-- 誠心請教拿重火竿的姿勢,釣一日隻手不會作廢? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 誠心請教拿重火竿的姿勢,釣一日隻手不會作廢? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

路亞添 2010-11-21 13:43

誠心請教拿重火竿的姿勢,釣一日隻手不會作廢?

1 漁:不過~用2號竿浮游磯釣,如果唔識拿竿的姿勢,釣一日隻手有可能會作廢
没有高手高人,只有先知後知

whero 2010-11-21 13:46
引用樓主路亞添於2010-11-21 13:43發表的 誠心請教拿重火竿的姿勢,釣一日隻手不會作廢? :
1 漁:不過~用2號竿浮游磯釣,如果唔識拿竿的姿勢,釣一日隻手有可能會作廢
没有高手高人,只有先知後知

問吓本網的殘釣王就知啦~~

joaoao 2010-11-21 13:59
添sir...你头像張皇軍握刀手法都巧近喎.....         

路亞添 2010-11-21 14:15
引用第  2  樓  joaoao  於  2010-11-21 13:59   發表的  :
添sir...你头像張皇軍握刀手法都巧近喎.....           

多謝示範

joaoao 2010-11-21 14:25
引用第  3  樓  路亞添  於  2010-11-21 14:15   發表的  :

多謝示範

呢張係擺款扮有型影相架咋....我握唔到三分钟....

zoo 2010-11-21 16:06
拿重野唔會倦,? 我都想知!

1魚 2010-11-21 16:33
好簡單,每支竹都有個平衡點,即絲絞對上30~50公分的地方,絲絞調好適當的拉力,持竿便不用整天握住絲絞的位置,有魚訊才準備.....
或是用另一隻手靠近中心點墊住,重量就減輕很多了
一般魚竿只要自重超過200g,持久就會累的了,換一下姿勢吧

財叔 2010-11-21 17:35
有魚秋就唔各支竿重           

1魚 2010-11-21 17:51
如果手腳唔怕好遲鈍的話,又或者可以改選用3號zoom的竿

海浪 2010-11-21 19:09
點解平衡點唔係設在鉸座點????     

ymtchris 2010-11-21 19:40
改行釣船便可以....     

發記 2010-11-21 19:41
有釣魚戈時    真係唔覺支竿重  

活活 2010-11-21 19:51
楂200g以上既竹楂一日的確辛苦. 不過唔會作廢咁嚴重.      

ymtchris 2010-11-21 19:54
引用第  12  樓  活活  於  2010-11-21 19:51   發表的  :
楂200g以上既竹楂一日的確辛苦. 不過唔會作廢咁嚴重.        

我最輕果支都要500g以上呀, 因為係要嚟朗衫既....., 你吹咩.....

1魚 2010-11-21 20:00
引用第  9  樓  海浪  於  2010-11-21 19:09   發表的  :
點解平衡點唔係設在鉸座點????       

你在支竹最後的地方用200克重鉛線包住的話,平衡點可能會在個絞附近

活活 2010-11-21 20:08
引用第  13  樓  ymtchris  於  2010-11-21 19:54   發表的  :

我最輕果支都要500g以上呀, 因為係要嚟朗衫既....., 你吹咩.....

嘩~ 晾衫竹就真系要等你先吹得起咯.

海浪 2010-11-21 20:13
引用第 14 樓 1魚 於 2010-11-21 20:00 發表的 :

你在支竹最後的地方用200克重鉛線包住的話,平衡點可能會在個絞附近

我會!

peter_218 2010-11-21 20:20
       ,,,,

見血方休 2010-11-21 23:36
玩健身咪得囉

arrowtsang 2010-11-21 23:48
拿重火竿的姿勢的心德我有,太長細,明天吹比大家笑一下,稍等   

釣魚郎 2010-11-22 10:53
引用第  19  樓  arrowtsang  於  2010-11-21 23:48   發表的  :
拿重火竿的姿勢的心德我有,太長細,明天吹比大家笑一下,稍等     

等緊

查看完整版本: [-- 誠心請教拿重火竿的姿勢,釣一日隻手不會作廢? --] [-- top --]