查看完整版本: [-- 澳门竹林钓具看了一下!真失望啊 --]

-> 議 事 亭 -> 澳门竹林钓具看了一下!真失望啊 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jackbtd 2010-11-07 02:50

澳门竹林钓具看了一下!真失望啊

今天去澳门竹林钓具看了一下!真失望啊!就比如西马诺的防波提竿5.3米要卖720MOP。而且是中国的工厂生产的,而我在珠海买一样的东西只要400人民币。真看不懂!

每日一釣 2010-11-07 03:09
抵制日貨就唔駛煩law

台灣仔 2010-11-07 03:12
師兄,澳門物價高漲嘛

見血方休 2010-11-07 03:31

很認同樓主買東西貨比三家,更何況欲選購的是如此高檔的日本品牌名貴釣竿,

既然已經比較出可以用更低廉的價格在珠海商戶買到日本原廠製造的相同產品,

哪不是應該慶幸嗎?何來失望之有??

如果樓主的情況也算失望的話,那天下間還有值得慶幸的事嗎??

bbq999 2010-11-07 08:07
樓主千山萬水過去澳門買高級釣竿。。。。    。樓主心目中果支竿是那個型號?澳門買竿就算吾系最平都吾會貴甘多~~~400會吾會有機會系假貨   

1魚 2010-11-07 09:41
樓主只看了一下就失望?
買東西要慢慢細心品嚐,尤其是釣具品種繁多,不同店舖的貨源,來源也不一樣,新舊貨的匯率也相差很大,有些經營方式是不給客人減價,有些有殺價空間,有些為了要做批發客戶,所以標價一定要標高,才對下游客戶好交待
不要因為一支魚竿差價就對澳門失望啦!   
我前幾天去買狗罐頭,走入一家號稱價格最平的大賣場,結果我隻狗平時吃的牌子,那間大賣場的價錢,竟然比街邊賣的還貴了10%,真的很失望,但因為愛狗缺糧,於是都要買兩罐應急,回家和原來的比較一下..啊~原來一種是馬來西亞做,一種是韓國做的。

fatfatfat 2010-11-07 09:49
假日   
其實而家大陸真係好多貨比澳門平了,所以沒必要山長水遠澳門買了

伦仔 2010-11-07 11:11
物价消费指数唔同价钱当然唔同啦!系澳门买斤菜心都要10几蚊澳门币,我地系珠海买斤2-3元人民币就牙痛甘声
我都系珠海买低班入门的就系本地买高班D的好像刹车鉸果D先过去买

機車28 2010-11-07 13:03

就如首領所說!每一件產品,都有佢既來源地!   
來貨既價錢與匯率!各有不同,又或者當中有次貨既出現呢!
況且珠海跟澳門只有一關之隔,你估商販們那會不知互相售賣既價錢是多少嘛!     
所以我買東西時都會看清楚每件貨品既所有資料
以上是個人愚見!

活活 2010-11-07 16:39
引用第  5  樓  1魚  於  2010-11-07 09:41   發表的  :
樓主只看了一下就失望?
買東西要慢慢細心品嚐,尤其是釣具品種繁多,不同店舖的貨源,來源也不一樣,新舊貨的匯率也相差很大,有些經營方式是不給客人減價,有些有殺價空間,有些為了要做批發客戶,所以標價一定要標高,才對下游客戶好交待
不要因為一支魚竿差價就對澳門失望啦!   
我前幾天去買狗罐頭,走入一家號稱價格最平的大賣場,結果我隻狗平時吃的牌子,那間大賣場的價錢,竟然比街邊賣的還貴了10%,真的很失望,但因為愛狗缺糧,於是都要買兩罐應急,回家和原來的比較一下..啊~原來一種是馬來西亞做,一種是韓國做的。

阿首領你應該訓練屋企只狗食魚。。。。

joaoao 2010-11-07 16:41
引用第 9 樓 活活 於 2010-11-07 16:39 發表的 :

甘实餓死 [attachment=107263]

1魚 2010-11-07 17:05
引用第  9  樓  活活  於  2010-11-07 16:39   發表的  :

我隻狗簡直係最鐘意食魚啦,每次去漁塘釣到的魚,我們只吃三幾條,其他的都全部給狗吃掉了,不過我會先用手把魚骨挑出,都幾麻煩嫁

活活 2010-11-07 17:12
引用第  11  樓  1魚  於  2010-11-07 17:05   發表的  :

我隻狗簡直係最鐘意食魚啦,每次去漁塘釣到的魚,我們只吃三幾條,其他的都全部給狗吃掉了,不過我會先用手把魚骨挑出,都幾麻煩嫁

下次唔買狗糧,咁米有藉口出去釣魚咯。

ymtchris 2010-11-07 17:55
各有各賣....

arrowtsang 2010-11-07 19:45
     价目相差幾近一倍,我諗其中定有文章;樓主切勿介意我多口問句,你所指的"而我在珠海买一样的东西"那間店是什麼店名呢?等有空我也去購平宜呀!       [attachment=107268] [attachment=107267]  

peter_218 2010-11-07 20:54
同一樣商品.唔同超市.唔同價錢,買10元貨可以差2至3元

大麻康 2010-11-07 21:02
引用第  11  樓  1魚  於  2010-11-07 17:05   發表的  :

首令點解我見到有隻狗見到啲牛屎立?成條食落去連骨都食埋!重要日日食?why?

機車28 2010-11-07 21:17
引用第  16  樓  大麻康  於  2010-11-07 21:02   發表的  :

首令點解我見到有隻狗見到啲牛屎立?成條食落去連骨都食埋!重要日日食?why?

因你見果隻係海狗唔係陸狗囉!

巨立杀手 2010-11-07 21:22
該主題已被管理員屏蔽!

機車28 2010-11-07 21:41
引用第  17  樓  機車28  於  2010-11-07 21:17   發表的  :

因你見果隻係海狗唔係陸狗囉!

[attachment=107274]
呀軟腸!我冇有講錯喎!........係有陸地海洋兩種既生物喎!
嘜;你冇睇國家地理雜誌台咩!做嘜扣我分!

天花佬 2010-11-07 22:09
   顶、顶、顶

rickyng629 2010-11-07 22:52
我反而每次去澳門都一定要去竹林行一圈真係好精彩貨品整精品多同香港既魚鋪真係冇得比

ARTLETA 2010-11-08 00:17
樓主梗係無同七哥傾幾句..................    
眼看未必真.................       

釣魚郎 2010-11-08 10:56
   貨比百家正常,私下講無所謂,無須在網上提明某間鋪,商譽有關,何況人家經營左咁耐,係咪.........

太子 2010-11-08 12:04
做成價格不同,有好多原因,不可一概而論.係澳門做生意通常都唔會有咁好利潤,一般價格都好合理.
如果真的,竹林老板晨早就已經退休啦!仲駛做!
你可能睇到的是面價,未同老板咬耳仔呢!

黑仔華 2010-11-08 20:03
如果国內的釣具真的是同形号,而價錢相差咁大,我想你真的是要睇清楚.   

鵪鶉 2010-11-08 22:39
又一個中... ..頂一下..

1魚 2010-11-08 23:23
避免過多的無誠意的敷衍回覆,本帖到此為止,鎖定回覆   

奇一 2010-11-08 23:28
引用第 23 樓 釣魚郎 於 2010-11-08 10:56 發表的 :
   貨比百家正常,私下講無所謂,無須在網上提明某間鋪,商譽有關,何況人家經營左咁耐,係咪.........

讲得啱....

查看完整版本: [-- 澳门竹林钓具看了一下!真失望啊 --] [-- top --]