查看完整版本: [-- 討論下子線個號數,希望大屍俾俾意見. --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 討論下子線個號數,希望大屍俾俾意見. [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

c236309390 2010-10-08 19:07

討論下子線個號數,希望大屍俾俾意見.

各位師傅認為釣手板臘嘅子線多少號數為適合?
小弟請教下,我用1.25腳 中魚后飛魚.會唔會斷?各位大師釣手板臘都用幾號子線?
釣手板臘用幾號鉤?我用上黑7號會唔會太細?

1魚 2010-10-08 19:22
各位師傅認為釣手板臘嘅子線多少號數為適合?
0.8至4號,視釣場而定

小弟請教下,我用1.25腳 中魚后飛魚.會唔會斷?各位大師釣手板臘都用幾號子線?
用硬竹有可能會拉斷的

釣手板臘用幾號鉤?我用上黑7號會唔會太細?
應該3號千又鈎比較適合

c236309390 2010-10-08 19:45
咁1號竹呢?
我第一次用磯竿 仲要用1號,感覺好軟.都唔敢飛魚..驚支竹斷.

高桥蕉 2010-10-08 19:46
我鍾意4.....5号!!!!!

c236309390 2010-10-08 19:53
但我老豆用2.5確實冇我咁密口

亞神 2010-10-08 20:17
1.5萬能子線,VFOX2號鈎,又平又利用完即棄,如果一心諗著博大野我就用2.5-3號g牌5號鈎啦

arrowtsang 2010-10-08 20:44
釣手板臘?1.2至1.5號腳,夠哂咯!

~~腳板魚~~ 2010-10-08 22:20
2號啦~進可攻~退可守

阿B 2010-10-08 22:34
1.7~~~~~~~~~2...都ok....

1魚 2010-10-08 22:46
平時休閒釣我鐘意用2號經濟尼龍絲,小至三公分,大至三公斤,都夠大小通吃...當然小魚要放生啦!

重要場合,就用1.7靚碳纖腳   

活活 2010-10-09 00:29
1.75号夠咯。大過手板都無問題。

發記 2010-10-09 00:51
手板   我會用  1.2 ~ 1.5    
釣立魚最好用軟小小ge竿....  2號鉤  岩岩好...

其實我唔識釣魚.....比小小意見仔...

ping 2010-10-09 01:53
手板立更系1.0-1.7好玩D啦,但系你又话要飞鱼咁就大号D稳阵哦!

c236309390 2010-10-09 04:15
多謝各位大屍

premium 2010-10-09 13:10
     ...

大麻康 2010-10-09 18:36
手板立完全冇問題,,
但飛魚,,失手.後.會嚴重,,影響釣果.....
用2號鈎...ok.....

ymtchris 2010-10-09 19:43
茅有識呀...   

OABCO 2010-10-09 19:53
其實要睇你用咩竹~~而決定你用幾多號子線~~
而我釣手板-2斤立~~用00號竹~~用0.6-0.8子線~~都無問題~~
如你用1號竹~~用1.2-1.5子線~~唔會有問題~~....係抽魚唔好咁大力就OK!!   

Sam_Sam 2010-10-09 20:34
引用第  17  樓  OABCO  於  2010-10-09 19:53   發表的  :
其實要睇你用咩竹~~而決定你用幾多號子線~~
而我釣手板-2斤立~~用00號竹~~用0.6-0.8子線~~都無問題~~
如你用1號竹~~用1.2-1.5子線~~唔會有問題~~....係抽魚唔好咁大力就OK!!     

認同

peter_218 2010-10-10 10:19
     ,,,,,

twg 2010-10-10 12:44
矶钓我一般是1.2到1.5碳脚如博大家伙的会用到2.0,而2.5以上少用了因为挂底时(主)同(子)要搏命阿如果子线拉力高过主线甘就乜都无晒,而太大的主线会影响鱼食饵的灵敏度阿,至于杆号数手板立一号已足够,无论直斜横竖飞软硬强弱顶都得了不过杆的牌子应该是s或g和d字头的手感会爽d 浅析!           

billychan 2010-10-11 17:00
以中手板魚計,1號同1.2號腳夠晒做!
仲要睇埋你用幾號杆!
1號杆都可以,如果用1.5杆可能一抽即斷腳!
因為杆硬,幼腳,一抽條子線會受晒d力!
仲有,你要飛魚......
用1.2碳腳,條絲冇花都應該無問題!!

查看完整版本: [-- 討論下子線個號數,希望大屍俾俾意見. --] [-- top --]