查看完整版本: [-- 請問買釘鞋問題 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 請問買釘鞋問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

鮑仔 2010-10-08 17:41

請問買釘鞋問題

請問買釘鞋買大釘定係細釘好d,要安全至上

發記 2010-10-08 17:55
我覺得上面戈對好       小小意見

鮑仔 2010-10-08 18:01
引用第 1 樓 發記 於 2010-10-08 17:55 發表的 :
我覺得上面戈對好       小小意見

即係細釘好D,比較安全?

財叔 2010-10-08 18:04
DC苦話要買大小小。我就買錯左,穿个一次就冇再穿。     

鮑仔 2010-10-08 18:11
引用第 3 樓 財叔 於 2010-10-08 18:04 發表的 :
DC苦話要買大小小。我就買錯左,穿个一次就冇再穿。      

買大小小意思係鞋碼數還是釘要大小小??

亞枝 2010-10-08 18:14
本人喜歡防滑+大釘+膠粒底

釣魚郎 2010-10-08 18:16
引用第  5  樓  亞枝  於  2010-10-08 18:14   發表的  :
本人喜歡防滑+大釘+膠粒底   

亞枝哥啫兩只都唔啱

財叔 2010-10-08 18:19
引用第  4  樓  鮑仔  於  2010-10-08 18:11   發表的  :

買大小小意思係鞋碼數還是釘要大小小??

係鞋,買多對又肉痛。

機車28 2010-10-08 18:20
財叔既意思是碼數要大小小!!
因當你站太久時,雙腳會漲大的,是因血液不流暢所致!
同時當有什麼意外,如果碼數大一些,比較易除去對鞋!
早好是買大半個碼或一個碼!但又不能太鬆!因太鬆於石上是發不到力的!

鮑仔 2010-10-08 18:24
引用第 8 樓 機車28 於 2010-10-08 18:20 發表的 :
早好是買大半個碼或一個碼!但又不能太鬆!因太鬆於石上是發不到力的!

明白。其實係咪大細釘都無所謂?差唔多?

財叔 2010-10-08 18:33
引用第  8  樓  機車28  於  2010-10-08 18:20   發表的  :

公公講得好啱。全中

機車28 2010-10-08 18:36
我較為喜歡用第二款!
我覺得全面些!

1魚 2010-10-08 18:56
釘鞋主要分防滑底加碎釘,和膠粒底加粗釘兩種,其中再細分為長筒,短筒等
樓頂圖片的是長筒,一定要配搭救生衣,否則真的不幸跌下海,後結自己想像吧
普遍來講,防滑底加碎釘可以應付一般珠海釣場,唯獨是有些地方,冬天北風吹久了,向東北地方會長出紫菜和菁苔時,則穿純釘會比較好

arrowtsang 2010-10-08 19:31
引用第  12  樓  1魚  於  2010-10-08 18:56   發表的  :
釘鞋主要分防滑底加碎釘,和膠粒底加粗釘兩種,其中再細分為長筒,短筒等
樓頂圖片的是長筒,一定要配搭救生衣,否則真的不幸跌下海,後結自己想像吧
普遍來講,防滑底加碎釘可以應付一般珠海釣場,唯獨是有些地方,冬天北風吹久了,向東北地方會長出紫菜和菁苔時,則穿純釘會比較好

[attachment=106104] 我自己出東西區,都係用緊呢對,上落礁石,好有把握,亦好耐用,亦冇話有裂位入水(鞋桶6年多了),正! [attachment=106131]  [attachment=106132]

peter_218 2010-10-08 19:35
無所謂,要短筒   

ymtchris 2010-10-08 20:43
無所謂呀, 長筒無咁易濕腳喎.....

鮑仔 2010-10-08 23:10
引用第 12 樓 1魚 於 2010-10-08 18:56 發表的 :

那我先買一對防滑底加碎釘,再另買一個膠粒底加粗釘的底部作交換,那就可以看情況馬上換底 那會較全面吧

1魚 2010-10-08 23:15
引用第  16  樓  鮑仔  於  2010-10-08 23:10   發表的  :

那我先買一對防滑底加碎釘,再另買一個膠粒底加粗釘的底部作交換,那就可以看情況馬上換底 那會較全面吧  

不是每一種鞋都可以換底的,要問清楚老闆一下再買啊

鮑仔 2010-10-08 23:27
引用第 17 樓 1魚 於 2010-10-08 23:15 發表的 :

不是每一種鞋都可以換底的,要問清楚老闆一下再買啊

好的,唔該矖1魚叔

活活 2010-10-09 00:01
大小要合適爲上。

引用第  13  樓  arrowtsang  於  2010-10-08 19:31   發表的  :

[attachment=106104]  我自己出東西區,都係用緊呢對,上落礁石,好有把握,亦好耐用,亦冇話有裂位入水(鞋桶6年多了),正!   [attachment=106131]  [attachment=106132]   

darj321 2010-11-03 22:26
當然係買真釘好LA~~ 爪地一流﹗
賿釘會有機會滑腳﹗

查看完整版本: [-- 請問買釘鞋問題 --] [-- top --]