查看完整版本: [-- 請問兩日一夜桂山?師兄幫幫手 --]

-> 釣 點 介 紹 -> 請問兩日一夜桂山?師兄幫幫手 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

vanbasten 2010-09-17 15:48

請問兩日一夜桂山?師兄幫幫手

小弟第一次去桂山釣魚應怎樣安排是最好
1.想在長機到釣夜水?但唔知有冇魚釣?應唔應該BOOK定房?
2.竿帶1.5号ok嗎?
3.要唔要帶釘鞋?
Thanks you 各位師兄

zoo 2010-09-17 16:23
你睇下呢個貼幫唔幫到你? http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=19145

小魔女SOS 2010-09-17 16:25
引用樓主vanbasten於2010-09-17 15:48發表的 請問兩日一夜桂山?師兄幫幫手 :
小弟第一次去桂山釣魚應怎樣安排是最好
1.想在長機到釣夜水?但唔知有冇魚釣?應唔應該BOOK定房?
2.竿帶1.5号ok嗎?
3.要唔要帶釘鞋?
Thanks you 各位師兄
.......

1. 點樣安排係睇你自己既時間許可(一般都係中午大船去,第二日大船返)

2.有冇魚釣哩樣野就真係講唔埋要配合好多野

3.book房就睇自己有冇需要,唔怕辛苦可在魚排過夜不過要收上排費每人都係3-40元左右

4.一般現在的季節我個人都係用0.6至1號竿,亦可以用假餌竿掟吓紅鮋都得

5.如果唔係上磯我就唔會著釘鞋但夜水就要小心為上(不過都係睇你自己需要,始終關乎安全問題)

以上意見只供參考

1魚 2010-09-17 16:40
唔知你指邊條長磯,總之磯釣就一定要穿釘鞋,除非上漁排釣
桂山有中心簊(市區對面),牛頭簊(市區右側),遠東簊(或叫船廠簊)
中心簊要坐艇$40元,夜水以班,紅鮋,立魚為主,上簊一定要穿防滑鞋,夜水石頭會很滑的
漁排$60元,可以不用穿釘鞋,但穿救生衣比較安全
其他兩條簊大致上也差不多

釣魚郎 2010-09-17 16:44
引用第  2  樓  小魔女SOS  於  2010-09-17 16:25   發表的  :

1. 點樣安排係睇你自己既時間許可(一般都係中午大船去,第二日大船返)

2.有冇魚釣哩樣野就真係講唔埋要配合好多野
.......

多謝師姐

忍者引魚 2010-09-17 17:18
   以上好詳細喎     

leocheong 2010-09-17 17:29
引用第  3  樓  1魚  於  2010-09-17 16:40   發表的  :
桂山有中心簊(市區對面),牛頭簊(市區右側),遠東簊(或叫船廠簊)
中心簊要坐艇$40元,夜水以班,紅鮋,立魚為主,上簊一定要穿防滑鞋,夜水石頭會很滑的
.......

長盡, good good !

中心簊條堤, 晚上前打一流

vanbasten 2010-09-17 17:33
Thanks!小魔女SOS

vanbasten 2010-09-17 17:37
夜晚就係想中心簊or牛頭簊!
咁就要带釘鞋!!
Thanks 1魚

vanbasten 2010-09-17 17:39
如果夜水有魚釣,咁就唔Book 房!
釣到第朝走

leocheong 2010-09-17 17:46
釣通宵吧, 條堤好寬闊, 有路營脹莫更好.

記得有蚊怕水或蚊香

ymtchris 2010-09-17 17:50
未試過喎....   

1魚 2010-09-17 18:27
我都好鐘意釣中心簊,未食過白果       

機車28 2010-09-17 18:37
還要帶手電筒呀!   

發記 2010-09-17 19:31
安全字上  

南矶社009 2010-09-17 19:48
引用第 3 樓 1魚 於 2010-09-17 16:40 發表的 :
.......

请问一下一鱼兄,去中心基边度坐艇,上鱼排又系边度上艇啊?鱼排有咩钓噶?

1魚 2010-09-17 20:58
引用第  15  樓  南矶社009  於  2010-09-17 19:48   發表的  :

请问一下一鱼兄,去中心基边度坐艇,上鱼排又系边度上艇啊?鱼排有咩钓噶?  

13703003785 阿光 15992619322 阿光開艇伙記
防波堤$40蚊
漁排$60
漁排請穿救生衣
防波堤請穿防滑鞋
夜水請結伙同行
桂山是雷暴區,天氣不穩,有雷雨時不宜出發
預祝爆釣歸來,不要龜來

Sam_Sam 2010-09-17 21:19
係喱度有問必答   

chaofish 2010-09-17 21:28
了解,,,放大假要去幾水

千水 2010-09-17 21:49
引用第 3 樓 1魚 於 2010-09-17 16:40 發表的 :
.......

一魚叔中肯

peter_218 2010-09-17 22:15
听說還有三倍小姐,,,,,    說說笑

爆箱ok 2010-09-17 23:39
我都係新手     

南矶社009 2010-09-18 12:00
引用第 16 樓 1魚 於 2010-09-17 20:58 發表的 :

13703003785 阿光 15992619322 阿光開艇伙記
防波堤$40蚊
漁排$60
漁排請穿救生衣
.......

多谢晒!!!我一定要钓爆,影多D相同大家分享下!!!

vanbasten 2010-09-19 10:23
3Q各位師兄

查看完整版本: [-- 請問兩日一夜桂山?師兄幫幫手 --] [-- top --]